Stijlgidsen

Welk pak past bij jouw bouw

Het pak zoals wij hem nu kennen wordt al sinds begin 1900 gedragen. Het pak was toen al dé outfit waarmee je kon aantonen dat je een bepaalde functie uitoefende of om netjes over te komen bij bijvoorbeeld je zakenpartners.

Het pak is een mannelijke, zakelijke en chique outfit die tot op de dag van vandaag nog vaak gedragen wordt. Een goed pak geeft een man de uitstraling van dominantie en zelfverzekerdheid. Daarnaast geeft het een bepaalde status. Zo associëren we het pak vaak met een hoge functie.

Ook voor sommige gelegenheden is het dragen van een pak een must. Denk bijvoorbeeld aan een bruiloft waar de dresscode Tenue de Ville is.

Shop pakken

Het pak

Het pak is bij uitstek een outfit die zorgvuldig en met precisie uitgekozen moet worden. Men zegt ook wel: "hij moet als gegoten zitten". Het komt nog te vaak voor dat een pak puur en alleen uitgekozen wordt op kleur en/of kwaliteit. Maar dit zijn zeker niet de belangrijkste criteria bij het aanschaffen van een goed pak. De juiste pasvorm bij een lichaam kan het totale plaatje maken of kraken.

Elke lichaamsbouw vraagt weer om een andere pasvorm of soort pak. Stof, kleur, motief en details, ze hebben allemaal invloed op de manier waarop een pak valt. Lees hieronder per lichaamsbouw wat de do's en don'ts zijn zodat je zeker weet dat jouw pak goed past bij jouw lichaam.

Het pak voor korte mannen

Als een man klein van stuk is, zijn er enkele elementen die verwerkt kunnen worden in het pak waardoor je optisch langer lijkt. Deze tips gaan zowel over motief, vorm en het laten of juist toevoegen van accessoires. Kleine heren kunnen het best lineair denken. Denk aan verticale lijnen of een verticaal motief. Andere nuttige tips zijn:

 1. Een klein werkje over het gehele pak (met een werkje wordt ook wel een motiefje of nog makkelijker gezegd een figuurtje bedoelt) geven een optische illusie dat je langer lijkt. Een andere goede optie is het effen pak, grote lege vlakken laten ook langer lijken.
 2. Een duidelijk 'peak label' op het pak laat je torso langer lijken. Het peak label is de omslag of kraag van het colbert die naar de schouders wijzen.
 3. Draag geen riem bij je pak. Dit zorgt er zo voor dat het lichaam niet in tweeën wordt gedeeld en dus langer lijkt. Is het noodzakelijk om een riem te dragen bij jouw pak, zorg er dan voor dat hij niet zichtbaar is.
 4. Laat onder de mouwen van het colbert een extra stukje van het overhemd komen. Dit laat de armen langer lijken.
 5. Ga voor een wat korter jasje die niet geheel over de billen valt. Door zoveel mogelijk been te laten zien lijken deze langer. Lange benen worden doorgaans geassocieerd met lange personen.
 6. De pantalon moet keurig tot op de schoen eindigen. Daarnaast mag hij niet onderbroken worden door een omslag aan het einde. De omslag laat de benen korter lijken.

Het pak voor lange mannen

Voor lange mannen is een pak kopen net zo lastig als voor kleine mannen. Vaak zie je dat de pantalon of de mouwen van het colbert toch te kort zijn. Het is bij een pak belangrijk dat zowel de broekspijpen als de mouwen op de juiste lengte zijn. Vaak is de beste oplossing het pak op maat te laten vermaken. Ook zijn er enkele andere details waar op gelet moet worden bij het kopen van een pak als je lang bent:

 1. Een groot motief of werkje in het pak breekt het pak en laat daardoor minder groot lijken.
 2. Zorg ervoor dat het colbert net over de billen valt. Dit voorkomt dat de benen eindeloos lijken.
 3. Zorg ervoor dat de mouwen lang genoeg zijn (ook als je de armen wat uitsteekt). Hierdoor komt er zo min mogelijk overhemd onder het jasje vandaan en dat is juist de bedoeling als je de armen korter wilt laten lijken.
 4. De pijpen van het pantalon moeten tot op de schoen vallen. Als deze te kort zijn oogt het alsof je te groot bent voor het pak.
 5. Een pochet in de borstzak breekt de lengte van het jasje. Een klein opvallend detail zal daardoor het bovenlichaam korter doen lijken.

Het pak voor een smal postuur

Wanneer de man wat smaller is van postuur, is het pak de perfecte outfit om dit wat te verbloemen. In het zakenleven of bijvoorbeeld tijdens een sollicitatie is een zelfverzekerde houding erg belangrijk. In veel gevallen kunnen brede schouders en een sterk voorkomen hier goed bij helpen. Daarnaast is het fijn om onzekerheden te kunnen verbloemen met de juiste kleding of een passend pak.

 1.  Zorg ervoor dat er goede vullingen in de schouders van het colbert zitten. Dit laat je schouders groter en rechter lijken en accentueert meteen de V-vorm bij het torso. Dit creëert het effect dat de schouders in vergelijking met de rest van het lichaam breder lijken.
 2. Drukke patronen en verschillende kleuren geven een smal lichaam meer body.
 3. Ga voor een double-breasted jasje. Deze doen zowel de schouders als de borst breder doen lijken.
 4. Bij smallere mannen is het belangrijk juist horizontaal te denken. Door horizontale lijnen of motieven in het pak te hebben zal het jasje en de broek breder lijken dan hij in werkelijkheid is.
 5. Een zwart pak kleedt af, dus ga voor donkerblauw of een andere chique kleur. Zwart in combinatie met een andere kleur of met een werkje in een andere kleur, kan daarentegen weer wel.

Het pak voor een breed postuur

Dat een pak alleen goed staat bij een slanke man is absoluut een fabel. Het is wel belangrijk te onthouden dat het pak zich moet vormen naar het lichaam en niet andersom. Door op de juiste details te letten en het pak in de juiste maat te kopen kan het pak juist afslanken. Elementen waar dan op gelet moet worden zijn:

 1. Een duidelijke kraag van het colbert creëert smallere schouders en geeft een V-vorm aan het colbert. Dit laat de taille slanker lijken.
 2. Lichte stoffen zoals bijvoorbeeld dun linnen kunnen een minder massief uiterlijk geven.
 3. Zorg ervoor dat het colbert niet te strak zit. Tijdens het passen enkele rondje lopen en even gaan zitten is belangrijk om in te schatten of het colbert ook dan nog goed zit.
 4. Ga voor een colbert met twee knopen. Dit zorgt voor een langere sluiting en daardoor een smallere uitstraling.
 5. Ga niet voor een pak zonder werkje of motief. Alleen al een dun en subtiel verticaal streepje breekt een groot kaal vlak en geeft het pak lengte in plaats van breedte.

Bekijk de shop voor mooie pakken!

Top