Stijlgidsen

Double breasted colberts

Double breasted pakken beleven een heropleving in de mode. Waar het pak voorheen uitsluitend door oude mannen werd gedragen, is hij nu helemaal terug van weggeweest.

Het imago van double breasted pakken was tot voor kort niet bepaald gunstig. Het pak werd enkel gedragen door ‘snelle’ jongens als bankiers, advocaten en leden van de maffia. Zij lieten zich graag zien in de kolossale, vierkante versies.

Met name de laatste groep had een voorliefde voor het double breasted jasje, iets wat je goed terugziet in maffiafilms als Goodfellas en The Godfather. In Rusland staan de lokale ‘Al Capones’ zelfs vereeuwigd op hun grafsteen in hun double breasted pak, gepaard met het motto: ‘Het pak straalt macht uit, zelfs op het kerkhof.’

Heren pakken

Trend

Dankzij films als 'The Great Gatsby', die teruggrijpen naar het modebeeld uit de jaren 20, zijn mensen opnieuw gevallen voor de strakke, vierkante colberts met een duidelijke knipoog naar de vintage stijl. Beroemdheden als Brad Pitt, Ryan Gosling en David Beckham zijn inmiddels op de rode loper gespot in double breasted pakken.

Voordelen van een double breasted jasje

Een van de grote voordelen van een double breasted jasje is dat je er gedurende de avond geen aandacht aan hoeft te besteden. Waar een single breasted vaak begint te knellen wanneer je wilt zitten, is een double breasted jasje hier praktisch voor gemaakt. Koning Willem Alexander droeg tijdens zijn inhuldigingsdiner een double breasted pak. Een slimme keuze, want hierdoor hoefde hij niet telkens zijn jasje open en dicht te knopen bij het uitbrengen van de zoveelste toast.

Een ander groot voordeel is het feit dat bij een double breasted jasje je schouders bijzonder goed uitkomen, met dank aan de vierkante schouders en de kenmerkende V-vorm. Voor een minder 'strak aflopende' look, kun je in plaats van een pakbroek ook een chino aantrekken die wat strakker om je benen zit.

Nadelen van een double breasted jasje

Een groot nadeel van double breasted pakken, en het jasje, is dat het niet voor iedereen is weggelegd. Een double breasted pak staat in principe alleen goed wanneer het mooi strak is gesneden, en je postuur en houding accentueert. Mannen met een imposante bierbuik of holle rug kunnen het beste ver weg blijven van het double breasted jasje.

Double breasted pakken kopen? Bekijk de pakken in onze shop.

Top