Wat draag je naar een

Receptie

Een receptie is meestal ter ere van iemand of een belangrijke gebeurtenis. Daarnaast heb je recepties die er puur zijn om elkaar beter te leren kennen. Een receptie kan erg veel weg hebben van een bedrijfsfeestje.

Het is een semi-formele gelegenheid. Dit zie je dan ook vaak terug in de algemene sfeer en de dresscode die wordt gehanteerd.

Meestal is er sprake van een formele uitnodiging (per brief of per e-mail) waar het een en ander over de receptie wordt uitgelegd. Ook de dresscode wordt soms genoemd in de uitnodiging. Als dit zo is kun je de uitnodiging gebruiken als leidraad voor je receptie-outfit. Het komt echter ook vaak voor dat je volledig bent aangewezen op je eigen inzicht en smaak.

Een nieuwjaarsreceptie is een feestelijke bijeenkomst waarbij je jezelf nog één laatste keer na de feestmaand in een mooie outfit hijst. Toch zijn er een aantal belangrijke tips en adviezen voor de dresscode.

Dames   Heren
In het kort

Receptie voor dames

 • Dresscode op de uitnodiging is leidend
 • Elegant jurkje, eventueel met blazer of vestje
 • Kleed je niet te sexy
 • Nette pumps of sandaaltjes
 • Stijlvolle accessoires en make-up
Shop dresscode   
Do's & don'ts

De perfecte Receptie outfit

Er bestaat niet echt een duidelijke lijst met do’s en don’ts voor recepties. Het gaat hier voornamelijk om een werkbijeenkomst, dus het is aan te raden niet te gaan voor de meest sexy outfit die je in je kast hebt.

De veiligste en meest geschikte optie is een elegant jurkje, gecombineerd met een nette blazer of een vestje. Eigenlijk kun je de Smart Casual dresscode aanhouden. Hierbij kun je zelf kiezen of je zowel het jurkje als het vest in dezelfde kleur houdt. Je kunt ook twee aparte kleuren kiezen. Zo creëer je juist meer contrast.

Belangrijk is de keuze voor het juiste materiaal. Trek een vestje aan dat van een mooie stof is gemaakt. Dus niet dat casual vestje dat je ook op maandagochtend zou dragen. Kiezen voor kwaliteit is dan ook het beste advies.

Shop dresscode   
Tips & inspiratie

Receptie kleding voor dames

Vaak is een werkgerelateerde receptie meteen na werktijd. Omkleden zit er dan niet altijd in. Kijk of je met een kleine aanpassing je outfit net iets feestelijker en minder zakelijk kan maken.

Net als bij andere semi-formele dresscodes, zit het duiveltje in de details. Een mooi accessoire, opvallende lipstick of een stijlvol tasje kan je outfit helemaal afmaken. Probeer wel de aandacht te leggen op één eye-catcher, want overdaad schaadt.

Vaak is een receptie een gelegenheid met weinig zitplaatsen, kies dus voor comfortabele hakken die niet al te hoog zijn, waar je het een paar uur staand op volhoud.

Shop dresscode   
DRESSCODE.NL
Jouw online stijlgids
In het kort

Receptie voor heren

 • Dresscode op de uitnodiging is leidend
 • Comfortabele, maar chique kleding
 • T-shirts en sneakers zijn not done
 • Overhemd, eventueel met colbert of blazer
 • Chino, nette jeans of pantalon
 • Nette, dichte schoenen
Shop dresscode
Do's & don'ts

De perfecte Receptie outfit

Een dresscode die voor heren zeer goed werkt is de Casual Chic dresscode. Het idee achter deze dresscode is dat de kleding ‘draagbaar’ is en comfortabel zit, maar tevens voorzien is van een chic detail. Denk bijvoorbeeld aan jeans met een mooi colbert, een mooi horloge en een paar nette schoenen.

Nieuwjaarsreceptie

Heren hebben het wat makkelijker wat de dresscode voor een nieuwjaarsborrel betreft. Ook hier geldt dat de dresscodes Casual Chic en Feestelijk het beste zijn voor een nieuwjaarsborrel. Beide dresscodes zijn netjes, feestelijk en niet te formeel voor op het werk.

Verder is het belangrijk dat er nette, gepoetste schoenen worden gedragen. Eigenlijk zoals elke dag van je verwacht wordt.

Shop dresscode
Tips & inspiratie

Receptie kleding voor heren

Naast het vinden van de juiste outfit, is uiterlijke verzorging van een man minstens zo belangrijk voor het maken van de juiste indruk.

Wil je extra scherp voor de dag komen, ga dan voor het evenement even langs de kapper en laat je haar en eventuele baard mooi bijknippen. Is baardgroei niet voor jou weggelegd? Dan kun je het beste gaan voor een gladgeschoren look.

Shop dresscode

Nieuwjaarsreceptie

Een nieuwjaarsreceptie is een leuke gelegenheid om in een feestelijke outfit naar het werk te komen. Dresscodes die hiervoor vaak gebruikt worden zijn: Casual Chic en Feestelijk.

Beide dresscodes moedigen aan om iets moois uit de kast te trekken. Denk hierbij aan een degelijk cocktailjurkje of een chique midi-dress in combinatie met een mooi vestje. Ook een feestelijke jumpsuit met een colbert of een pantalon in combinatie met een feestelijke blouse zijn geschikte outfits voor een nieuwjaarsreceptie.

Voor heren is een mooie pantalon of chino met een overhemd een prima keuze. Wil je nog iets netter voor de dag komen is een colbert een aanrader.

Top