Alles over Jeans en Spijkerbroeken

Alles over Jeans en Spijkerbroeken

De spijkerbroek, oftewel de jeans, is hoogstwaarschijnlijk het populairste kledingstuk van de laatste eeuw. Het is zo populair, dat naar schatting 7 jeansbroeken in iemands kleerkast hangen. De term ‘spijkerbroek’ komt van de klinknagels (kleine spijkertjes) die in de broeken worden gebruikt ter versteviging van de zakken.

Soorten jeans

Jeans Shoppen naar een goede spijkerbroek kan een hele opgave zijn. Vaak wijden winkels een complete wand aan hun jeans collectie, die bestaat uit een breed scala aan stoffen en pasvormen. Niks is slechter voor je zelfvertrouwen dan urenlang slechtzittende jeans passen. Daarom is het wijsheid om van tevoren te
Lees verder

Jeans voor dames: welke jeans passen bij jouw figuur?

Een klein buikje Mocht je beschikken over een klein buikje, dan kun je deze mooi camoufleren door te kiezen voor een jeans met een 'high waist'. Het is verstandig om in ieder geval niet te kiezen voor jeans die laag op je middel vallen. Tegenwoordig bestaan er ook
Lees verder

Nederland denim land: Jeansmerken

G-Star G-Star is zonder twijfel het bekendste jeansmerk van het land. Daarnaast zijn ze ook de pioniers van de Nederlandse jeansindustrie. Vanaf 1989 begon het merk met het produceren van jeans onder de naam Gap Star. Na een conflict over de merknaam, met Amerikaanse modeketen The Gap, doopte het
Lees verder

Wanneer kun je niet in een spijkerbroek aankomen?

Jeans, wanneer niet? Hoewel het ontzettend lastig kan zijn om het comfort van een lekker zittende spijkerbroek te missen, zijn er een aantal gelegenheden waar een spijkerbroek niet door de beugel kan. Hierbij wordt er dikwijls net iets meer naar de dames gekeken, waarbij het vaak iets duidelijker
Lees verder

Model

Jeans zijn verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren, modellen en wassingen. Elk model jeans is gemaakt met een bepaald lichaamstype in gedachten, waardoor sommige jeans specifieke lichaamsdelen kunnen accentueren, of juist camoufleren. Populaire modellen zijn de straight cut, flair cut, wide leg, low rise en de skinny jeans. Benieuwd naar welk model het beste bij jouw lichaam past? In het artikel 'Soorten jeans' vind je een overzicht van alle modellen, samen met de lichaamstypes die het beste bij een model passen.

Jeans voor dames

Jeans voor heren

 

Wassing

Naast verschillende modellen zijn jeans ook verkrijgbaar in diverse wassingen. Dit zijn de details en slijtages die opzettelijk in de jeans zitten verwerkt. Bekende wassingen voor jeans zijn de Garment Rinse Wash, Stone Wash en de Dirty Wash. Hierbij variëren de wassingen van jeans met lichte details tot aan jeans met een diepe wassing die er al oud en versleten uitzien.

Nederlandse jeans

Nederland heeft over de jaren een sterke reputatie opgebouwd als denim pionier, met internationaal bekende modehuizen als G-Star, Gsus en Scotch & Soda. Niet alleen de modewereld toont diep respect voor de Nederlandse jeansmerken, ook beroemdheden werken graag met de merken samen. Zo is Pharrel Williams (bekend van zijn superhit 'Happy') een samenwerking met G-Star aangegaan om duurzame jeans te ontwikkelen van afval, afkomstig uit de oceaan.

Geschiedenis

De uitvinder van de jeans is Levi Strauss, tevens de oprichter van het wereldberoemde merk Levi Strauss en Co. Waar Strauss zich met zijn ontwerp richtte op arbeiders, is de broek inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijd icoon.
Vrijwel iedere ontwerper, van Georgio Armani tot aan Karl Lagerfeld, heeft inmiddels een jeanslijn aan zijn of haar collectie toegevoegd.

Jeans worden gemaakt van een sterke katoensoort, genaamd 'Serge de Nîmes' (Keper uit Nîmes). Deze naam werd al snel afgekort tot 'Denim'. De blauwe verfsoort waarmee de jeans worden gekleurd, heet in het Frans 'bleu de Gênes' (Genuees blauw). Bleu de Gênes werd weer verbasterd tot 'Blue jeans', oftewel jeans.

Top