Jeans

De spijkerbroek, oftewel de jeans, is hoogstwaarschijnlijk het populairste kledingstuk van de laatste eeuw. Het is zo populair, dat naar schatting 7 jeansbroeken in iemands kleerkast hangen.

De term 'spijkerbroek' komt van de klinknagels (kleine spijkertjes) die in de broeken worden gebruikt ter versteviging van de zakken.

Lees verder

Model

Jeans zijn verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren, modellen en wassingen. Elk model jeans is gemaakt met een bepaald lichaamstype in gedachten, waardoor sommige jeans specifieke lichaamsdelen kunnen accentueren, of juist camoufleren.

Populaire modellen zijn de straight cut, flair cut, wide leg, low rise en de skinny jeans.

Benieuwd naar welk model het beste bij jouw lichaam past? In het artikel 'Soorten jeans' vind je een overzicht van alle modellen, samen met de lichaamstypes die het beste bij een model passen.

Jeans voor dames
jeans dames otto jeans dames zalando jeans dames mango
Shop jeans bij Otto Shop jeans bij de Bijenkorf Shop jeans bij Mango
Jeans voor heren
jeans heren bijenkorf jeans heren otto jeans heren we
Shop jeans bij de Bijenkorf Shop jeans bij Otto Shop jeans bij WE

Wassing

Naast verschillende modellen zijn jeans ook verkrijgbaar in diverse wassingen. Dit zijn de details en slijtages die opzettelijk in de jeans zitten verwerkt.

Bekende wassingen voor jeans zijn de Garment Rinse Wash, Stone Wash en de Dirty Wash. Hierbij variëren de wassingen van jeans met lichte details tot aan jeans met een diepe wassing die er al oud en versleten uitzien.

Nederlandse jeans

Nederland heeft over de jaren een sterke reputatie opgebouwd als denim pionier, met internationaal bekende modehuizen als G-Star, Gsus en Scotch & Soda.

Niet alleen de modewereld toont diep respect voor de Nederlandse jeansmerken, ook beroemdheden werken graag met de merken samen.

Zo is Pharrel Williams (bekend van zijn superhit 'Happy') onlangs een samenwerking met G-Star aangegaan om duurzame jeans te ontwikkelen van afval, uitkomstig uit de oceaan.

Geschiedenis

De uitvinder van de jeans is Levi Strauss, tevens de oprichter van het wereldberoemde merk Levi Strauss en Co. Waar Strauss zich met zijn ontwerp richtte op arbeiders, is de broek inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijd icoon.
Vrijwel iedere ontwerper, van Georgio Armani tot aan Karl Lagerfeld, heeft inmiddels een jeanslijn aan zijn of haar collectie toegevoegd.

Jeans worden gemaakt van een sterke katoensoort, genaam 'Serge de Nîmes' (Keper uit Nîmes). Deze naam werd al snel afgekort tot 'Denim'.

De blauwe verfsoort waarmee de jeans worden gekleurd, heet in het Frans 'bleu de Gênes' (Genuees blauw). Bleu de Gênes werd weer verbasterd tot 'Blue jeans', oftewel jeans.

 

Top