Stijlgidsen

Alles over jeans

De spijkerbroek, ook wel jeans, is waarschijnlijk het populairste kledingstuk van de laatste eeuw. Het is zo populair, dat er naar schatting gemiddeld 7 jeansbroeken in iemands kledingkast hangen.

Jeans zijn verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren, modellen en wassingen. Elk model is gemaakt met een bepaald lichaamstype in gedachten, waardoor je sommige specifieke lichaamsdelen kunnen accentueren, of juist camoufleren. Populaire modellen zijn de straight cut, flair cut, wide leg, low rise en de skinny jeans.

Benieuwd naar welk model het beste bij jouw lichaam past? In het artikel ‘Soorten jeans’ vind je een overzicht van alle modellen, samen met de lichaamstypes die het beste bij een model passen.

Dames jeans Heren jeans

Nederlandse jeansmerken

Nederlandse jeansmerken

Vraag de gemiddelde Nederlander naar typisch Hollandse dingen en je komt al snel uit bij tulpen, klompen, kaas, drop en stroopwafels. Jeans staat daar nooit tussen...
Bekijk stijlgids

Nederlandse merken

Nederland heeft over de jaren een sterke reputatie opgebouwd als denim pionier, met internationaal bekende modehuizen als G-Star, Gsus en Scotch & Soda. Niet alleen de modewereld toont diep respect voor de Nederlandse jeansmerken, ook beroemdheden werken graag met de merken samen. Zo is Pharrel Williams (bekend van zijn superhit 'Happy') een samenwerking met G-Star aangegaan om duurzame spijkerbroeken te ontwikkelen van afval, afkomstig uit de oceaan.

Geschiedenis

De uitvinder van de spijkerbroek is Levi Strauss, tevens de oprichter van het wereldberoemde merk Levi Strauss en Co. Waar Strauss zich met zijn ontwerp richtte op arbeiders, is de broek inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijd icoon. Vrijwel iedere ontwerper, van Georgio Armani tot aan Karl Lagerfeld, heeft inmiddels een jeanslijn aan zijn of haar collectie toegevoegd.

Spijkerbroeken worden gemaakt van een sterke katoensoort, genaamd 'Serge de Nîmes' (Keper uit Nîmes). Deze naam werd al snel afgekort tot 'Denim'. De blauwe verfsoort waarmee de broeken worden gekleurd, heet in het Frans 'bleu de Gênes' (Genuees blauw). Bleu de Gênes werd weer verbasterd tot 'Blue jeans', oftewel jeans.

De term 'spijkerbroek' komt van de klinknagels (kleine spijkertjes) die in de broeken worden gebruikt ter versteviging van de zakken.

Wassingen

Naast de enorme hoeveelheid verschillende modellen zijn ze ook verkrijgbaar in diverse wassingen. Dit zijn de details en slijtages die opzettelijk in de jeans zitten verwerkt. Bekende wassingen voor jeans zijn de Garment Rinse Wash, Stone Wash en de Dirty Wash. Hierbij variëren de wassingen van lichte details tot aan een diepe wassing die er al oud en versleten uitzien.

Top