Sauna
Onderzoek: Badkleding in de sauna
Een bezoekje aan de sauna: de een vindt het heerlijk, de ander moet er niet aan denken. Voor mensen die er niet van houden naakt te zijn bij onbekende mensen, is er een oplossing die door veel sauna’s wordt aangeboden: een badkledingdag.
Maar waar in Nederland bieden sauna's deze dresscode vooral aan? En op welke dag van de week gebeurt dit meestal? Met deze vragen ging online stijlgids Dresscode.nl op onderzoek uit.
Badkledingdagen steeds populairder
Badkledingdagen zijn vaak bedoeld om preutse en beginnende saunagangers over de drempel te trekken. In januari 2020 telt Nederland in totaal 91 wellnesscentra, waarvan inmiddels bijna de helft met regelmaat een badkledingdag houdt (40). Een relatieve toename van 15% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Toen waren er regelmatig badkledingdagen in 37 van de 97 wellnesscentra.
Toch zijn niet alle sauna's altijd even blij met de nieuwe doelgroepen die aangetrokken worden tijdens badkledingdagen. Zo besloten Elysium in Bleiswijk en het Schiedamse Thermen Holiday in december 2019 hun badkledingdagen te verkorten. Zij stopten met het toestaan van badkleding in de avond, omdat het een ongewenste doelgroep aantrok die zich niet hield aan de 'sauna etiquette'.
Grootste aanbod sauna's met badkledingdag
Uit het onderzoek blijkt dat Gelderland het grootste sauna-aanbod heeft voor preutse bezoekers. Maar liefst 8 van de 14 Gelderse sauna's biedt namelijk regelmatig een badkledingdag aan. Ook in Noord-Brabant (6) en Zuid-Holland (5) is er voor bezoekers die naaktheid ongemakkelijk vinden een groot aanbod aan sauna's met een badkledingdag.
In Flevoland zijn sauna-liefhebbers daarentegen niet zo preuts: sauna's kan men hier enkel ongekleed bezoeken. De twee wellnesscentra in de provincie bieden namelijk nooit badkledingdagen aan. Ook in Groningse sauna's vinden deze dagen relatief weinig plaats (20% van de sauna's).
Dinsdag = badkledingdag
Dinsdag blijkt de populairste dag voor het dragen van badkleding in de sauna. Van de wellnessresorts die een badkledingdag houden, bestempelt namelijk iets meer dan de helft de dinsdag als badkledingdag. Dit betekent overigens niet dat het hier iedere dinsdag een badkledingdag is. Zo biedt ruim een derde van deze resorts het slechts aan op één dinsdag per maand.
In verhouding tot andere provincies is in Gelderland het weekend populair om in bikini, badpak of zwembroek naar de sauna te gaan. Bijna de helft van de Nederlandse sauna's die soms in het weekend de mogelijkheid biedt tot een "geklede wellnessbeleving", is gevestigd in Gelderland. Bij één Gelders wellnesscentrum is het overigens altijd badkledingdag: het dragen van badkleding is bij Sanadome in Nijmegen verplicht.
Badkleding-mag-dag
Niet op iedere badkledingdag geldt dat een sauna het dragen van zwemkleding verplicht stelt. Sommige centra noemen het namelijk een 'badkleding-mag-dag'. Je kunt er dan voor kiezen om zwemkleding te dragen, maar andere bezoekers zijn niet gegarandeerd in badkleding gehuld.
Waarom is er een "undresscode" in de sauna?
Veel mensen vinden de 'sauna undresscode' ongemakkelijk. Toch zijn er verschillende redenen waarom het adams- of evakostuum gebruikelijk is in de sauna.
- Hygiëne: De voornaamste reden voor het verbannen van zwemkleding in de sauna komt voort uit een hygiënisch oogpunt. In een sauna zweet men namelijk flink en deze afvalstoffen trekken in de badkleding. Dit kan vervolgens erg gaan stinken. Bovendien kan het zweet vervolgens in het hout trekken of verspreid worden in de verschillende (zwem)baden.
- Slecht transpireren: Het dragen van badkleding voorkomt een goede transpiratie. En dat is juist de voornaamste reden om een sauna te bezoeken.
- Slijten badkleding: Door het klimaat in de sauna, kan badkleding erg heet worden. Zwemkleding is niet gemaakt voor hoge temperaturen en zal door een saunabezoek dus veel sneller slijten.
- Voorkomt goede afkoeling: Omdat zwemkleding nat blijft na je saunabezoek en je lichaam bedekt, voorkomt dit een goede afkoeling na het saunabezoek.
Dit betekent echter niet dat bezoekers tijdens het hele saunabezoek ongekleed rondlopen. Tussen de saunagangen door is het in veel gevallen namelijk verplicht om een badjas en badslippers te dragen. Hetzelfde geldt voor de restaurants en rustruimten. In principe zijn bezoekers dus enkel naakt als zij de saunaruimtes ingaan, onder de douche staan of in een van de baden zitten.
Ook tijdens de badkledingdagen hanteren sauna's overigens vaak een dresscode. In de meeste wellnesscentra mogen zowel dames als heren er namelijk enkel nauwsluitende badkleding dragen. Een strakke zwembroek, badpak of bikini heeft dus de voorkeur.
De etiquette in de sauna
Om een saunabezoek voor iedereen zo ontspannen mogelijk te laten verlopen, hebben sauna's (naast de specifieke dresscode) ook andere huisregels die van toepassing zijn voor alle bezoekers: de zogeheten 'sauna etiquette'. Regels die door de meeste wellnesscentra gehanteerd worden zijn als volgt:
- Wees beleefd: Dit spreekt misschien voor zich: saunabezoekers worden geacht zich netjes te gedragen en andere bezoekers met rust te laten. Creëer dus geen ongemakkelijke situaties, bijvoorbeeld door onbekenden ongevraagd (seksueel getinte) complimenten te geven, aan te staren of na te kijken. Ook heel dicht tegen andere bezoekers aanzitten of wijdbeens plaats te nemen wordt tijdens een saunabezoek niet gewaardeerd.
- Intimiteit: In sauna's is intimiteit niet toegestaan: zowel ongewenste als gewenste. Elkaar een kus geven is vaak geen probleem, maar elkaar uitgebreid zoenen en vasthouden is wel verboden. Andere gasten kunnen zich hier namelijk opgelaten door voelen.
- Badlaken: In veel gevallen is het verplicht om de sauna te betreden met een grote handdoek. Deze gebruik je in de sauna zelf en leg je neer voordat je gaat zitten. Dit voorkomt dat het zweet van een saunabezoeker in de houten banken trekt.
- Stilte: Tenzij anders aangegeven, moet je sauna's over het algemeen beschouwen als stilteruimtes. Hou tijdens je saunabezoek dus goed rekening met je omgeving.
- Mobiele apparaten: Het meenemen van elektronische apparatuur is niet toegestaan in de sauna. Denk hierbij aan mobiele telefoons, tablets en camera's. Ook zijn e-readers vaak niet toegestaan.
- Douchen: Voor en na een saunabezoek is het voor bezoekers verplicht om een douche te nemen.