abc
abc
Stijlgidsen

Colberts

Het colbert is misschien wel het meest veelzijdige kledingstuk van de man. Je kunt ze bijvoorbeeld dragen bij een pak, maar het past ook goed bij een t-shirt met spijkerbroek. Vroeger werden colberts enkel door mannen gedragen, maar de laatste jaren is het jasje ook steeds populairder geworden onder vrouwen.

Leuk weetje: de Frans klinkende naam ‘colbert’ komt uitsluitend in de Nederlandse taal voor als aanduiding voor het jasje. Sterker nog, in Frankrijk heet het colbert ‘un veston’. Het woord ‘colbert’ is afgeleid van de naam van de Franse minister Jean-Baptiste Colbert. Het is echter volstrekt onduidelijk waarom het jasje naar hem is vernoemd.

In ieder geval mag dit kledingstuk in jouw garderobe niet ontbreken.

Shop colberts

Single breasted en double breasted

Colberts komen in twee varianten: single breasted en double breasted. Het verschil zit in het aantal knopen aan de voorkant van het colbert. Single breasted hebben aan de voorkant een enkele rij knopen. Dit zijn de meest voorkomende jasjes, maar hier kan, door de opkomst van het double breasted colbert, op de korte termijn verandering in komen.

Double breasted colberts (jasjes met een dubbele rij knopen) zijn terug van weggeweest en te vinden in elke wintercollectie. Dit colbert creëert een typisch klassieke look, waardoor het jasje vaak wordt gecombineerd met een pakbroek.

De revers

De revers is het terug gevouwen deel aan de voorkant van het colbert. Hier heb je de keuze uit verschillende vormen, zoals een puntig revers, een rond revers of een driehoekig revers. De driehoekige revers was lange tijd de populairste revers, maar de ronde variant is momenteel een inhaalslag aan het maken, mede dankzij zijn modernere uitstraling. Ga je voor een formele en klassieke look, kies dan voor een puntig revers.

Zakken

Het zakje op de linker borst (het borstzakje) wordt uitsluitend gebruikt voor het dragen van een pochet. Daarnaast hebben de meeste jasjes twee zakken aan de voorkant, met of zonder flappen. Over het algemeen staat een jasje zonder flappen een stuk formeler. Tevens hebben colberts één of twee binnenzakken. Dit zijn de zakken waar je je spullen in mag opbergen.

Schouders en mouwen

Een colbert moet er niet alleen stijlvol uitzien, maar ook perfect passen. Een goede manier om erachter te komen of het jasje je past, is door naar de schouders en de mouwen te kijken. De lijn van het jasje moet precies op je schouders zitten, niet erboven of eronder.

De lengte van de mouwen is een kwestie van smaak, maar in de regel mag de mouw eindigen tussen je pols en je knokkels. Je kunt er ook voor kiezen om de mouwen iets boven je pols te laten eindigen, waardoor je nog net een stukje van de mouw van je overhemd kunt zien. Dit komt goed van pas wanneer je een overhemd met manchetknopen draagt.

Top