Stijlgidsen

De smoking

Op een uitnodiging voor een gala of bruiloft komen regelmatig de termen Black Tie, Cravate Noir of Avondkleding voor. Voor heren simpel: de smoking.

Bij het dragen van een smoking hoort nooit een horloge. De achterliggende gedachte is dat een goed feest geen tijd kent. Verder hoort bij een smoking standaard een paar lakschoenen (het liefst nette loafers), manchetknopen en een vlinderdas. De vlinderdas is kant en klaar te kopen, maar door hem zelf te strikken wordt uiteindelijk het mooiste resultaat bereikt.

Shop smokings

Het pak

Een smoking (in het Engels ook wel tuxedo genoemd) is een twee- of driedelig pak en is doorgaans zwart -hoewel er tegenwoordig ook smokings in kleuren als bordeaux en nachtblauw worden gemaakt. Bij tropische temperaturen is het gebruikelijk om een wit jasje aan te trekken.

Jasje

Het jasje van een smoking is te herkennen aan een aantal details. Zo zijn de revers (de kraag) van het smokingjasje van satijn. Daarnaast hebben de zakken geen klepzakken (gepassepoileerd) en heeft het jasje geen splitten. Bij de revers van het jasje kun je uit twee varianten kiezen: rond of puntig. Doorgaans worden de puntrevers als formeler gezien, omdat de ronde variant binnen de vroegere elite uitsluitend werd gedragen door obers en orkestleden.

Pantalon

De pantalon van een smoking kenmerkt zich door de satijnen bies die over de zijnaad loopt, de zogeheten 'galon'. Verder heeft een smokingpantalon geen omslag bij de pijpen en geen riemlussen (bij een smoking wordt nu eenmaal geen riem gedragen).

Het overhemd

Volgens het traditionele model van de smoking, hoort het overhemd te beschikken over een vadermoordenaarboord. Dit is een opstaande boord waarvan de punten naar voren zijn opgeklapt. Vroeger was dit volgens de dresscode het enige overhemd waarbij je een vlinderdas kon dragen.

Dit concept is echter allang overboord. Tegenwoordig dragen ook veel mannen hun vlinderdas op een normaal gesneden overhemd. Bij een smokinghemd is het belangrijk dat deze is voorzien van een dubbele manchet. Daarnaast heeft het overhemd ook vaak een blinde sluiting, waardoor de knopen van het hemd niet zichtbaar zijn.

Top