Hoe draag je de dresscode

White Tie

White Tie of 'crevate blanche' is de meest formele dresscode die er bestaat. Deze dresscode wordt dan ook vaak gedragen bij officiële gelegenheden zoals een zeer formeel gala, speciaal diner of ontmoetingen met bijvoorbeeld het koningshuis.

Van heren wordt verwacht dat zij een rokkostuum dragen. Dames worden in een lange klassieke (gala)jurk verwacht. Een lage decolleté is toegestaan, mits de outfit elegantie uitstraalt.

Dure juwelen mogen worden getoond. De White Tie dresscode wordt namelijk vaak geassocieerd met rijkdom. Van gasten wordt dan ook verwacht dat zij netjes en verzorgd voor de dag komen.

Dames   Heren
In het kort

White Tie voor dames

 • White Tie is de meest formele dresscode
 • Bekend om exclusiviteit en aanwezige details
 • Lange, klassieke jurk
 • Decolleté is juist toegestaan
 • Opvallende accessoires zijn gebruikelijk
 • Geen horloge
 • Klassieke, opvallende make-up is een pré
Shop dresscode   
Do's & don'ts

De perfecte White Tie outfit

Dames mogen zich bij White Tie volledig uitleven. Trek letterlijk alles uit de kast om te glinsteren en te fonkelen. Bescheidenheid bestaat hier niet. Denk aan een jurk met opgestikte parels, pailletten en Swarovski kristallen.

Ook wordt er verwacht dat je aandacht besteedt aan je make-up. Let op: je moet wel ‘elegantie’ uitstralen. Huur desnoods een visagiste in die dit in orde maakt als je zelf niet weet hoe je een klassieke make-up moet aanbrengen.

Bij White Tie draagt de vrouw een lange galajurk of baljurk tot aan de hak. Deze mag strapless of met een chique decolleté en de jurk loopt baal wijd uit. Hierbij kun je tevens de afweging maken tussen een avondjurk, galajurk of baljurk. De jurk moet wel uit één stuk bestaan.

Shop dresscode   
Tips & inspiratie

White Tie kleding voor dames

Bij het kiezen van een kleur kun je je laten leiden door de seizoenen. Hoe warmer het seizoen, des te lichter de jurk. Een donkere jurk staat meestal een stuk chiquer dan lichtere jurken.

Overdag is het toegestaan om een hoed te dragen. Kies je sieraden, schoenen en tassen uit met de kleur van de jurk als uitgangspunt. Handschoenen mogen wel, maar ze hoeven niet. Ook mogen je armen onbedekt zijn.

Tevens geldt voor de dames (net als bij de heren) dat het dragen van een horloge niet in dank wordt afgenomen. Een White Tie evenement is immers een gelegenheid waarbij tijd minder belangrijk is.

Shop dresscode   
DRESSCODE.NL
Jouw online stijlgids
In het kort

White Tie voor heren

 • White Tie is de meest formele dresscode
 • Bekend om exclusiviteit en aanwezige details
 • Heren dragen een rokkostuum
 • Daaronder lakschoenen
 • Draag nooit een horloge
 • Haren netjes en goed geschoren
Shop dresscode
Do's & don'ts

De perfecte White Tie outfit

Het rokkostuum wordt gedragen bij zeer formele gelegenheden.

Deze dresscode is de meest officiële avond gelegenheidskleding. Je draagt het op een gala, bruiloft of op een zeer chic of exclusief banket. Een rokkostuum wordt dus alleen in de avond gedragen, met de promotieceremonie als enige uitzondering. Op andere gelegenheden kies je overdag eerder voor een Jacquet.

Een rokkostuum is een zwarte jas met zijden revers, waarvan de achterpanden langer zijn dan de voorkant. De broek (van dezelfde stof) heeft een dubbele bies langs de naden aan de zijkant. Het laag uitgesneden witte pique (een weeftechniek) vest is een paar centimeter langer dan het voorpand van de jas.

Zorg ervoor dat het stijve witte overhemd een openstaand boord heeft met omgeslagen punten. Het vlinderdasje is wit.

Shop dresscode
Tips & inspiratie

White Tie kleding voor heren

Bij het dragen van een rokkostuum moet je letten op de volgende zaken:

 • Onder het rokkostuum worden altijd lakschoenen met zwarte sokken gedragen.
 • Draag een wit pochet in de borstzak van je jas en altijd een wit strikje. Kies nooit voor een zwarte strik. Deze worden tijdens dit soort gelegenheden door het personeel gedragen.
 • Let er ook op dat het dragen van een horloge niet passend is bij een White Tie. Dit wordt doorgaans gezien als onbeleefd, omdat tijd bij een White Tie evenement geen rol hoort te spelen.
 • White Tie is de meest veeleisende dresscode. Alles moet tot in details verzorgd worden en aandacht besteden aan je uiterlijk is een pré.
Shop dresscode
Top