Debutantenbal

Debutantenbal

Het is één van de meest sierlijke en exclusieve feesten die ooit in het leven is geroepen: het debutantenbal, ook wel het Wiener Ball (gehouden in Huis Ter Duin, in Noordwijk aan Zee) genoemd.

Vrouwen in sneeuwwitte baljurken en de mannen volledig in het zwart. Maar, waar komt dit sprookjesachtige concept nu vandaan?

En, nog belangrijker, wat trek je eigenlijk aan op deze bijzondere avond?

Zoals de naam het eigenlijk al verraadt, vindt dit evenement zijn oorsprong in de Oostenrijkse hoofdstad Wien, de Duitse benaming voor Wenen.

Maar, waarvoor werd dit feest georganiseerd? Simpelweg: 'Het vinden van een goede en geschikte partner voor de dochters met een huwbare leeftijd- van adellijke figuren'.

Het eerste en officiële feest vond dan ook plaats in 1935, geïnspireerd op de koninklijke balfeesten uit de 19e eeuw.

Keizerin Elisabeth, beter bekend als 'Sisi', wist met haar flamboyante en sprookjesachtige jurken ook de grootste inspiratiebron op kledinggebied te vormen. Want de jurken voor een Wiener Ball? Die moeten wel koninklijk zijn. 

Debutantenbal dames Debutantenbal heren

Het debutantenbal tegenwoordig

Tegenwoordig hoef je niet meer van adel te zijn om aan dit bijzondere feest deel te mogen nemen. Vandaag de dag wordt het Wiener Ball ook wel het 'debutantenbal' genoemd: ook hierbij weten de jonge mannen en vrouwen zich te presenteren door middel van een sierlijke en klassieke openingsdans.

Door dit stijlvolle spektakel, zeker met alle pracht en praal van jurken en 'Weense walsjes', is dit 'aristocratische' feest nog altijd erg bewonderenswaardig te noemen, aangezien maar weinig avonden aan dit soort evenementen kunnen tippen.

De regels voor het debutantenbal zijn dan ook eigenlijk onveranderd gebleven.

Zo is er een ware dresscode waar je zowel als man of vrouw aan dient te voldoen, is het doel van het feest, het vinden van een partner, niet veranderd en ook het programma is ongewijzigd gebleven.

Maar, meedoen aan dit evenement heeft dan ook een prijskaartje, veelal om toch de exclusiviteit van dit bijzondere, 'adellijke' evenement te bewaren.

Debutantenbal outfit voor dames

  • Draag een witte jurk
  • De jurk moet 'zwierig' zijn, voor een sierlijk effect
  • Combineer de jurk met witte handschoenen en witte pumps
  • Beperkt sieraden tot een minimum, maar draag wel een tiara

Als vrouw sta je natuurlijk in het middelpunt van de belangstelling. Dat je outfit goed moet zijn, is dus één ding dat zeker is.

Voor dames is de dresscode 'white tie'. Hierbij zorg je voor de mooiste en meest elegante, witte baljurk die je vinden kunt en ook nog eens een enkellange lengte heeft.

De jurk hoort dan ook vrij 'zwierig' te zijn zodat de klassieke dans nog sierlijker wordt.

Veel vrouwen kiezen ook voor lange, witte handschoenen en ivoorkleurige pumps om de outfit nog meer dat 'extraatje' te geven.

Qua sieraden wordt alles heel minimaal gehouden, zoals een subtiele halsketting. Wel krijgen de vrouwen een verfijnd tiara. Het blijft natuurlijk koninklijk.

Debutantenbal outfit voor heren

  • Kies voor een rokkostuum of gala-uniform
  • Draag een wit overhemd met witte strik
  • Combineer met zwarte lakschoenen
  • Draag zwarte sokken
  • Draag geen accessoires zoals een horloge

Voor mannen is het gebruikelijk een rokkostuum of gala-uniform in een zwarte kleur te dragen.

Het rokkostuum kenmerkt zich door de 'lange flap' aan de achterzijde van het jasje met een lengte tot net boven de knieholte.

Onder het zwarte 'pak' bevindt zich een wit overhemd waarbij de mannen de outfit voltooien met een witte strik. Maar, ook een stropdas wordt gedragen.

De schoenen moeten uiteraard zwart en volledig vrij van onnodige opsmuk zijn. Het meest ideaal zijn dan ook lakschoenen, afgewerkt met zwarte sokken.

Uiteraard dragen mannen op het debutantenbal geen accessoires als horloges of armbanden; dat hoort niet!

'Werkelijk sprookje'

Het Wiener Ball is dus niet bedoeld als een gezellig avondje 'doorzakken'. Sterker nog, de voorbereidingen worden al lange tijd van te voren getroffen, aangezien je als debutant natuurlijk wel alle gebruikelijke dansen uit je hoofd moet kennen.

Dat sprookjes soms werkelijkheid lijken te zijn, dat laat het Wiener Ball maar al te goed zien.

Voor één dagje Sisi zijn? Dat is ineens zo ver weg niet meer.

Top