Wat draag je naar een

Debutantenbal

Het is één van de meest sierlijke en exclusieve feesten die ooit in het leven is geroepen: het debutantenbal, ook wel het Wiener Ball (gehouden in Huis Ter Duin, in Noordwijk aan Zee) genoemd.

Vrouwen in sneeuwwitte baljurken en de mannen volledig in het zwart. Maar, waar komt dit sprookjesachtige concept nu vandaan? En nog belangrijker, wat trek je eigenlijk aan op deze bijzondere avond?

Zoals de naam het eigenlijk al verraadt, vindt dit evenement zijn oorsprong in de Oostenrijkse hoofdstad Wien, de Duitse benaming voor Wenen.

Maar waarvoor werd dit feest georganiseerd? Simpelweg: 'Het vinden van een goede en geschikte partner voor de dochters met een huwbare leeftijd- van adellijke figuren'. Het eerste en officiële feest vond dan ook plaats in 1935, geïnspireerd op de koninklijke balfeesten uit de 19e eeuw.

Dames   Heren
In het kort

Debutantenbal voor dames

  • Draag een witte jurk
  • De jurk moet ‘zwierig’ zijn, voor een sierlijk effect
  • Combineer de jurk met witte handschoenen en witte pumps
  • Beperkt sieraden tot een minimum, maar draag wel een tiara
Shop dresscode   
Do's & don'ts

De perfecte Debutantenbal outfit

Het Wiener Ball is dus niet bedoeld als een gezellig avondje ‘doorzakken’. Sterker nog, de voorbereidingen worden al lange tijd van te voren getroffen, aangezien je als debutant natuurlijk wel alle gebruikelijke dansen uit je hoofd moet kennen.

Dat sprookjes soms werkelijkheid lijken te zijn, dat laat het Wiener Ball maar al te goed zien. Voor één dagje Sisi zijn? Dat is ineens zo ver weg niet meer.

Als vrouw sta je natuurlijk in het middelpunt van de belangstelling. Dat je outfit goed moet zijn, is dus één ding dat zeker is.

Shop dresscode   
Tips & inspiratie

Debutantenbal kleding voor dames

Voor dames is de dresscode ‘white tie’. Echter, waar je normaal bij white tie voor iedere kleur avondjurk kan gaan, gelden hier andere ‘regels’

Je zorgt voor de mooiste en meest elegante en in dit geval heel belangrijk, wítte baljurk die je vinden kunt en ook nog eens een enkellange lengte heeft. De jurk hoort dan ook vrij ‘zwierig’ te zijn zodat de klassieke dans nog sierlijker wordt.

Veel vrouwen kiezen daarbij ook voor lange, witte handschoenen en ivoorkleurige pumps om de outfit nog helemaal in stijl af te maken. Qua sieraden wordt alles heel minimaal gehouden, zoals een subtiele halsketting en bijpassende oorbellen. Meestal met heldere stenen.

Wat wel echt bij dit bal hoort is dat de vrouwen een verfijnde tiara dragen; het blijft natuurlijk koninklijk.

Shop dresscode   
DRESSCODE.NL
Jouw online stijlgids
In het kort

Debutantenbal voor heren

  • Kies voor een rokkostuum of gala-uniform
  • Draag een wit overhemd met witte strik
  • Combineer met zwarte lakschoenen
  • Draag zwarte sokken
  • Draag geen accessoires zoals een horloge
Shop dresscode
Do's & don'ts

De perfecte Debutantenbal outfit

Voor mannen is het gebruikelijk een rokkostuum te dragen. Het pak hiervan is zwart van kleur. Het rokkostuum kenmerkt zich door de ‘lange flap’ aan de achterzijde van het jasje met een lengte tot net boven de knieholte.

De voorkant van het jasje blijft open. Onder het zwarte kostuum bevindt zich rok wit. Die bestaat uit een wit, gesteven hemd met een opstaande boord, een vest van de zelfde stof en de outfit word afgemaakt met een witte strik.

In plaats van een strik kan eventueel ook een stropdas worden gedragen, maar de witte strik heeft de voorkeur.

Shop dresscode
Tips & inspiratie

Debutantenbal kleding voor heren

De schoenen moeten zwart en volledig vrij van onnodige opsmuk zijn. Het meest ideaal en passend bij white tie zijn dan ook lakschoenen. Daarin draag je alleen zwarte sokken.

Mannen dragen op het debutantenbal geen accessoires zoals horloges of armbanden; dat hoort niet! Ook de zakken van je broeken zijn leeg. Geen mobieltjes of portemonnee’s.

Wil je toch perse de tijd bij je hebben kan je een zakhorloge dragen.

Shop dresscode

Tegenwoordig

Keizerin Elisabeth, beter bekend als ‘Sisi’, wist met haar flamboyante en sprookjesachtige jurken ook de grootste inspiratiebron op kledinggebied te vormen. Want de jurken voor een Wiener Ball? Die moeten wel koninklijk zijn.

Tegenwoordig hoef je niet meer van adel te zijn om aan dit bijzondere feest deel te mogen nemen. Vandaag de dag wordt het Wiener Ball ook wel het ‘debutantenbal’ genoemd: ook hierbij weten de jonge mannen en vrouwen zich te presenteren door middel van een sierlijke en klassieke openingsdans.

Door dit stijlvolle spektakel, zeker met alle pracht en praal van jurken en ‘Weense walsjes’, is dit ‘aristocratische’ feest nog altijd erg bewonderenswaardig te noemen, aangezien maar weinig avonden aan dit soort evenementen kunnen tippen.

De regels voor het debutantenbal zijn dan ook eigenlijk onveranderd gebleven. Zo is er een ware dresscode waar je zowel als man of vrouw aan dient te voldoen, is het doel van het feest -het vinden van een partner- niet veranderd en is ook het programma ongewijzigd. Meedoen aan dit evenement heeft een prijskaartje, veelal om toch de exclusiviteit van dit bijzondere, ‘adellijke’ evenement te bewaren.

Top