Stijlgidsen

Je eerste pak kopen

Elke man bereikt het punt dat hij er aan moet geloven: je eerste pak kopen. Hoe gaat dat in zijn werk? Waar moet je beginnen, waar let je op en hoe zit dat met al die ongeschreven regels?

Je eerste pak kopen heeft altijd een aanleiding. Een sollicitatie, een feestje, een presentatie of een begrafenis. Een gouden tip voor het kopen van je eerste pak: ga voor iets gangbaars. Kies een mooi pak uit dat altijd kan.

Iedere man moet eigenlijk een goed basis pak in de kast hebben. Een pak wat je kan dragen naar verschillende gelegenheden. Begrafenis, maar met een andere das of strik ook naar een bruiloft, feest of receptie.

Shop pakken

Begin bij het begin

Als je eenmaal een mooi pak hebt aangeschaft wil je dat voor meerdere gelegenheden kunnen gebruiken. Het pak voor je diploma-uitreiking wil je misschien ook kunnen dragen naar je eerste sollicitatiegesprek. Kies daarom iets passends voor de gelegenheid en maak het niet te bont!

Kleuren die geschikt zijn voor een eerste pak kopen zijn donker blauw, donker grijs (antraciet) en licht grijs. Dit zijn wat meer behouden (zakelijke) kleuren. Blauwe en grijze pakken zijn daarom als basis voor bijna elke gelegenheid geschikt.

De garderobe van de hele zakelijke wereld bestaat uit deze kleuren, maar ook op feestjes kan je jezelf er prima in vertonen. Je hebt altijd nog de mogelijkheid om contrast te creëren met een licht overhemd of opvallende das.

Veel aspirant pakkenkopers geven aan een zwart pak te willen. Dit is af te raden. Zwarte pakken worden vaak op formele gelegenheden gedragen (de bekende smoking). Door de somberheid van de kleur zwart associëren mensen zwarte pakken vaak ook met begrafenis ondernemers of obers. Als dit niet het doel is wat je voor ogen hebt kun je dus beter geen zwart pak aanschaffen.

Nu hoor ik je denken: Kies ik dan voor dat blauwe pak of toch maar die grijze? Kijk hiervoor eens goed in de spiegel, met name naar de tint van je huid. Bekijk en vergelijk de prijzen van verschillende winkels in onze pakken shop.

Mensen met een lichte huid kiezen vaak voor een blauw pak gecombineerd met een licht overhemd. Op deze manier zorg je voor veel contrast en door het lichte overhemd zorg je ervoor dat de tint van je huid niet het lichtste punt is. Grijze pakken hebben meestal het effect dat ze je gezicht ietwat bleker uit laten vallen. Als je van jezelf al een vrij donkere huid hebt is dit natuurlijk geen probleem.

Strak in het pak

Elk merk hanteert zijn eigen maatsysteem. Wat het verschil is tussen medium en large kan iedereen wel raden, maar termen zoals een confectiemaat en kwartmaat kan voor de nodige onrust zorgen. Veel kledingmerken hanteren confectiematen (48, 50, 52, etc). Confectiematen kun je zien als standaard maten. Met dit maatsysteem is het mogelijk om meer verschillende maten aan te bieden. Bij een t-shirt is het geen ramp als hij net wat te groot is. Zo werkt het niet bij een pak, dat moet perfect zitten!

Pak maten beginnen bij maat 42. Bij deze maat is de afstand tussen de schouderbladen 42 centimeter. Bij grotere maten hoort dus een grotere schouderbreedte maar de maten en schouderbreedtes lopen niet gelijktijdig op. Het inschatten van je maat begint met de schouders.

Het is natuurlijk mogelijk dat je op basis van schouderbreedte maat 48 hebt, maar de buikomvang te krap is, of dat het colbert te lang is. In dat geval kan je in aanmerking komen voor een kwartmaat. Kwartmaten vallen op de schouder hetzelfde als confectiematen, ze zijn alleen korter (zo'n 2 à 3 cm) en ruimer om de taille (circa 2 cm).

Zit je colbert goed op de schouder, maar om de taille te ruim en te kort? Dan kan je uitwijken naar een lengtemaat. Lengtematen meer getailleerd en langer dan confectiematen. Zie de maattabel voor een compleet matenoverzicht.

Zit je pak bijna goed, maar niet helemaal? Geen nood, veel kledingwinkels werken samen met kleermakers. Kleine aanpassingen aan je kostuum zijn meestal geen probleem.

Confectiematen

Zijde of liever kasjmier?

Hoe lang je met een pak doet heeft veel te maken met de materiaalkeuze. Populaire stoffen voor pakken zijn o.a. wol, linnen en synthetische stoffen. Voor je eerste pak is wol de meest geschikte keuze. Wollen pakken zijn weliswaar wat kostbaarder dan synthetische pakken, maar bieden een aantal grote voordelen. Enkele voordelen van wol ten opzichte van synthetisch zijn meer ventilatie, een betere vorming naar je lichaam en een mooiere glans.

Een veelvoorkomende misvatting bij pakken is dat hoe duurder het pak is, hoe langer je ermee doet. De reden voor een prijsverschil zit vaak in de gebruikte materialen. Kasjmier heeft bijvoorbeeld meer glans dan wol. Maar de vezels in de stof zijn dunner, waardoor de stof sneller slijt.

De stofkwaliteit bij willen pakken word aangeduid als S110, of S120, etc. Dit getal zegt wat over de fijnheid van de stof. Hoe hoger het getal, hoe meer de wol draden in elkaar zijn gedraaid. Dit maakt de stof fijner. Een pak van S150 kwaliteit zal meer glanzen en nauwer op het lichaam aansluiten dan een pak van S110 kwaliteit. Een nadeel is wel dat het pak minder slijtvast is.

En dan nog de binnenkant

Tot slot is het interessant om te letten op de manier waarop het colbert van een pak gevoerd is. Veel goedkopere pakken hebben een “fused voering”. Dit houdt in dat de binnenvoering is vastgelijmd aan de stof. Hierdoor zal je pak stijver en zwaarder aanvoelen.

Beter kun je kiezen voor een full- of half canvas pak. Canvas betekent dat de voering is vastgestikt aan de stof. Hierdoor zal het colbert zeer licht en soepel aanvoelen. Bij half canvas colberts is de voering rondom de borst en schouder gestikt. Op deze plekken maakt je het colbert het meeste contact met je lichaam. De manier van voering hoeft niet doorslaggevend te zijn tijdens je aankoop, maar informeer er wel altijd naar.

Top