Wat draag je naar een

Sollicitatie

Bij een sollicitatie is een professionele en verzorgde uitstraling is erg belangrijk. Maar wat is nu een geschikte outfit? Wat zijn de do's en don'ts als het gaat om je kleding?

Het is per bedrijf en per functie verschillend wat er van je verwacht wordt. Doe daar dan ook wat research naar. Wil je solliciteren bij een hip online marketing bureau, dan kun je creatiever met je outfit omgaan dan wanneer je solliciteert bij een advocatenkantoor.

Bedrijven zijn tegenwoordig actief op social media. Kijk voor je op gesprek gaat eens op de social kanalen. Zo kun je wellicht foto's zien van de dresscode bij hen op kantoor. Pas je outfit hier op aan, maar ga één stapje netter. Zo laat je zien dat je je best hebt gedaan. Wat de dresscode bij het bedrijf ook is, nette schoenen en gestreken kleding zijn een absolute must.

Dames   Heren
In het kort

Sollicitatie voor dames

 • Kies een zakelijke outfit die past bij het bedrijf
 • Een blouse is het meest geschikte kledingstuk
 • Ga voor basiskleuren zoals: wit, grijs, zwart of blauw
 • Kleed je op zo’n manier dat je je fijn voelt
 • Goede lichamelijke verzorging
 • Nette schoenen zijn een pré
Shop dresscode   
Do's & don'ts

De perfecte Sollicitatie outfit

Voor de dames onder ons is de dresscode iets minder strikt. Het is zeker niet altijd nodig om in een mantelpakje te komen. Vaak voldoet een, nette broek met een getailleerde blouse. Zorg er wel voor dat je blouse niet teveel kreukt. Maak deze outfit eventueel af met een colbertje en een paar mooie pumps.

Naast de do’s bestaan er natuurlijk ook absolute don’ts. Je draagt geen te strakke of te blote kleding. Je rok is niet te kort (maximaal 4 vingers boven de knie). Ladders in je panty kan echt niet. Neem dus altijd een reserve panty mee.

Draag niet te veel deodorant of parfum en ook te veel sieraden is af te raden. Felle kleuren of kleding met heftige prints of teksten leiden af van wat je komt vertellen.

Shop dresscode   
Tips & inspiratie

Sollicitatie kleding voor dames

Moet je papieren meenemen? Zorg dan ook voor een mooie nette tas of map. Hoewel een rugtas erg functioneel is, past deze niet bij een zakelijke outfit. Zorg ervoor dat je je tas altijd naast je neer zet tijdens je sollicitatiegesprek. Nep merktassen zijn niet aan te raden.

Heb je schitterende sieraden die veel over je persoonlijkheid vertellen? Wees hier dan wel voorzichtig mee, zodat je sieraden niet alle aandacht krijgen. Hou het subtiel.

Zorg ook voor verzorgde nagels. Vieze nagels of nagels met afgebladderde nagellak zijn een no go!

Shop dresscode   
DRESSCODE.NL
Jouw online stijlgids
In het kort

Sollicitatie voor heren

 • Kies een zakelijke outfit die past bij het bedrijf
 • Een overhemd is het meest geschikte kledingstuk
 • Ga voor basiskleuren zoals: wit, grijs, zwart of blauw
 • Kleed je op zo’n manier dat je je fijn voelt
 • Goede lichamelijke verzorging
 • Nette, gepoetste schoenen zijn een pré
Shop dresscode
Do's & don'ts

De perfecte Sollicitatie outfit

Als man ben je in een pak zelden overdressed. Ben je iemand die zich niet prettig voelt in een pak en is een pak niet verplicht op de werkvloer? Dan kun je ook hier goede variaties op bedenken. Dit kun je doen door enkele onderdelen weg te laten.

Draag dan een nette broek zonder colbert in combinatie met een overhemd. Een bijpassende riem en mooie schoenen maken het af. Door het colbert weg te laten, heeft de outfit een minder stijve uitstraling.

Ga je wel in pak? Denk er dan aan dat een zwart pak niet een hele sterke zet is tenzij je naar een zeer formeel bedrijf gaat. Donkerblauw of antraciet zijn betere opties dan zwart.

Naast de punten die je wel moet toepassen, zijn er ook absolute don’ts voor een sollicitatiegesprek. Kies geen kleding met gekke prints of teksten. Ook te strakke of juist veel te wijde kleding moet niet doen.

Een gele stropdas of een geel overhemd (door deze kleur kun je zwak overkomen) is geen aanrader. Een pet of hoed laat je thuis en je draagt niet te veel deodorant of parfum.

Je moet goed verzorgd voor de dag komen. Geschoren of een getrimde baard, je tanden en nagels zijn schoon en je haar zit netjes.

Shop dresscode
Tips & inspiratie

Sollicitatie kleding voor heren

Té is nooit goed. Professionaliteit uitstralen is belangrijk, maar voorkom dat je té netjes gekleed gaat. Maar hoe voorkom je dat je té netjes gekleed bent? Combineer nette kleding met een casual kledingstuk. Draag je nette overhemd in combinatie met een chino of nette schoenen met een stoer horloge.

Wil je per se een das dragen? Kies dan bij voorkeur voor een blauwe das. Dit geeft namelijk een meer open uitstraling. Een rode das straalt daarentegen dominantie en agressie uit. Groen straalt frisheid en harmonie uit en is dus ook een geschikte keuze.

Ga je naar een jong en vlot bedrijf? Dan kan je een spijkerbroek overwegen. Dit moet er dan wel een zijn zonder vlekken en gaten. Die combineer je dan met een mooi overhemd, veterschoenen en eventueel een colbert.

Shop dresscode

De juiste kleuren

Kleuren brengen een onbewuste associatie met zich mee. Daarom is het belangrijk om stil te staan bij kleurkeuzes bij sollicitatiekleding.

Voor formele, zakelijke gelegenheden zijn blauwe en witte tinten aan te raden. Deze kleuren staan voor betrouwbaarheid, loyaliteit, geloofwaardigheid en rust. Daarom worden deze kleuren zo vaak gedragen op het kantoor. Een bepaalde kleur dragen is geen garantie voor een baan, maar kleur straalt wel iets uit.

Andere rustige, maar warmere kleuren zijn beige, taupe en zalmroze. Deze kleuren zijn vrouwelijker en geven een warmer gevoel, terwijl ze toch een zakelijke uitstraling hebben.

Meer opvallende kleuren, zoals rood, geel of blauw, geven je een meer energieke en creatieve uitstraling.

Pas je kleuren dus ook aan op het bedrijf waar je gaat solliciteren. Misschien heb je die creatieve kleuren juist wel nodig. Een zwarte blouse of een zwart shirt wordt toch afgeraden, omdat dit wat hard overkomt. Kijk uit met het dragen van prints. Deze zijn heel smaakgevoelig.

De juiste stof

Naast de tip: ‘draag geen wol, want dat gaat jeuken’, zijn er nog meer regels rondom stof.

Een belangrijk punt is het zoveel mogelijk vermijden van grote zweetplekken. Test van tevoren even of de stof zweetvlekken erger doet lijken, door er wat water op te doen. Wanneer de vlekken snel opdrogen, is het een geschikte blouse om grote zweetplekken tegen te gaan.

Ook is het belangrijk dat je shirt of blouse niet kreukt. De meeste sollicitatiegesprekken vinden zittend plaats. Je blouse kan hierdoor gaan kreuken en als je aan het einde opstaat om afscheid te nemen, is het slordig als je blouse erg gekreukt is. Draag daarom je blouse een keer thuis om hem eerst te testen.

Stijlgids kleur matches schoenen en pak

Solliciteer je in het buitenland? Bekijk dan ook de pagina met zakelijke dresscodes in het buitenland. Op deze pagina is veel informatie te vinden over wat de meest gepaste (sollicitatie)kleding in verschillende landen en regio’s is.

Top