Stijlgidsen

Manchetknopen

Manchetknopen zijn losse knopen die gebruikt worden bij overhemden die aan de mouwen geen vaste knoop hebben, maar slechts twee knoopsgaten. Ze kunnen je outfit echt afmaken.

Het concept van de klassieke manchetknoop is ontstaan aan het begin van de zeventiende eeuw, waar deze voornamelijk werden gedragen door de mannelijke elite. In de 19e eeuw werden manchetknopen ook populair onder het brede publiek.

Shop manchetknopen

De manchetknoop

De manchetten zijn altijd zichtbaar, omdat ze onder de mouw van een colbert of sweater uitkomen. Manchetknopen komen in allerlei soorten en maten, en kunnen bestaan uit verschillende materialen en dessins (zoals persoonlijke initialen).

Vandaag de dag zijn de manchetknopen weer helemaal in, en worden ze gezien als officieel mode-item. Waar de manchetknoop omstreeks de jaren '60 vrijwel compleet was verdwenen, zie je ze nu weer veelvuldig bij colberts en smokings.

Hoe draag je een manchetknoop?

Een manchetknoop bestaat uit de knoop zelf, met een vast dwarsstaafje in het midden. Een tweede staafje heeft in het midden een draaiend scharniertje, waarmee het aan het einde van het eerste staafje vastzit.

Door het tweede staafje in de lengte van de eerste te draaien, ontstaat er een knoop met één, uitstekende staaf, die door beide knoopsgaten van de mouw steekt. Door het dwarsstaafje weer in de dwarsrichting te draaien wordt de knoop vastgezet en voorkom je dat de knoop uit de mouw valt.

De dubbele manchetknoop

Een andere veel voorkomende knoop is de dubbele manchetknoop; twee identieke knopen die beiden vastzitten aan weerskanten van een dwarsstaafje.

Voorwaarde is wel dat de knoop klein genoeg moet zijn om door het knoopgat te passen. Één van de knopen scharniert namelijk aan het dwarsstaafje, opdat hij in dezelfde richting als het dwarsstaafje gedraaid kan worden. Dan passen knoop en staafje beide door het knoopsgat.

Nadat deze erdoorheen zijn gestoken, draai je de knoop weer recht, zodat deze weer parallel aan de andere knoop komt te zitten. De draaibare knoopje vervangt als het ware het tweede staafje van de enkele manchetknoop. Ook komt het soms voor dat beide knopen zijn verbonden met een kettinkje, in plaats van een dwarsstaafje.

De silk knot

Silk knots, ook bekend als zijden manchetknopen, zijn een alternatief voor de metalen 'door-druk' of 'ketting' knopen en worden gebruikt om de Franse manchet van een overhemd vast te maken. Silk knots hebben ook nog een reeks andere namen, waaronder apenknuistjes, appelballetjes of een Turkse knoop.

Zijden manchetknopen worden gemaakt van drie parallelle strengen elastische zijdedraad, die samen uiterst precies worden geweven tot een knoop van tussen de 10-30 mm met daartussen een verbindende draad. Ze worden gedragen door één van de knoopjes door de knoopsgaten te drukken.

Top