Stijlgidsen

Het geheim achter een perfect pak

Of je nu alleen een pak draagt bij formele aangelegenheden, of elke dag in pak op werk verschijnt, iedere man heeft minstens één pak in zijn kast hangen en die moet perfect zijn.

Het allerbelangrijkste aan een pak (nog belangrijker dan het prijskaartje, het merk of de kleur) is hoe het pak aansluit op jouw lichaamsvorm. Dit is echter geen makkelijke opgave. Waar sommigen onder ons beschikken over een lijf dat is gemaakt voor confectiepakken, kampen de meeste mannen regelmatig met te lange mouwen en broekspijpen, te krap zittende colberts en broeken die niet goed dichtgaan.

Shop pakken

Het perfecte pak

Omdat elke man het verdient om ten minste één perfect zittend pak in zijn kast te hebben hangen, hebben we een checklist opgesteld met de belangrijkste aandachtspunten bij het kopen van een pak.

Broeklengte

Je kunt de juiste broeklengte bepalen door goed te kijken hoe de broekspijpen bij je schoenen uitkomen. In de regel mogen je broekspijpen niet teveel op je schoenen vallen, een kleine knik in de stof is perfect. Aan de achterkant hoort de broekspijp net boven je hak te eindigen.

Op dit moment liggen er ook pakken in de winkel met kortere broekspijpen, waardoor het probleem meteen is opgelost. Het gaat hierbij wel om een tijdelijke trend, waardoor het risico bestaat dat je het pak over een klein jaar niet meer aantrekt. Koop je een pak voor de langere termijn, ga dan voor een tijdloze stijl.

Schouders

Een goed jasje valt precies op je schouders. De vouw bij de schouders van het jasje moet tevens de overgang zijn tussen je schouders en armen. Dit is nog belangrijker wanneer je jasje eventuele schoudervulling bevat. Als de vulling over je schouders valt, is het pak veel te groot.

Mouwlengte

De meningen over de mouwlengte van een jasje zijn verdeeld. Een oude regel voor het controleren van de mouwlengte, is door je armen langs je lichaam te houden. Wanneer het jasje precies in je handpalm valt, is de mouwlengte goed. Je kunt er echter ook voor kiezen om je mouwen uit te laten komen bij je polsen. Hierbij is het extra mooi als je nog een klein stukje van je overhemd mouwen kunt zien. Dit is met name populair bij mannen die manchetknopen bij hun overhemd dragen.

De knopen van het jasje

De meeste jasjes worden tegenwoordig voorzien van twee knopen. Hierbij is het de bedoeling dat je de onderste knoop altijd los laat. Wanneer je wel allebei de knopen dichtmaakt, zul je merken dat het jasje begint te trekken dat er vouwen rond je heupen ontstaan. Mocht je toch de voorkeur hebben aan een pak waarbij alle knopen dicht kunnen, dan biedt een jasje met drie knopen wellicht uitkomst.

Een veelgehoorde klacht is dat jasjes vaak lastig sluiten, omdat het net iets te krap is. Over het algemeen moet een jasje dicht kunnen zonder dat het teveel trekt bij je middel. Daartegenover wil je ook vermijden dat je jasje te los gaat zitten. Een goede manier om de perfecte balans te vinden, is door de letterlijke vuistregel te hanteren: wanneer je een vuist tussen je borst en het jasje kunt plaatsen, heb je de perfecte fit.

De kleur van het pak

Pakken zijn in vrijwel alle kleuren te vinden. Als je tot de doelgroep behoort die een mooi pak wilt dat je aan kunt trekken naar meerdere gelegenheden, dan kun je kiezen voor een pak in een neutrale kleur, zoals donkerblauw, antraciet of grijs. Een zwart pak doet het ook erg goed, alhoewel deze kleur bij veel mannen iets te hard in het gezicht kan zijn.

Wil je meer kleur in je pak aanbrengen? Een gekleurde, contrasterende das kan een mooi accent in je pak aanbrengen. Ben je geen dassenman? Ga dan voor een overhemd met een mooie kleur of met een interessant patroon.

De stof van het pak

Een belangrijk component van je pak is de stof. Goedkope pakken zijn doorgaans gemaakt van polyester, wat doorgaans niet lekker zit en bovendien goedkoop oogt en aanvoelt. Kies daarom voor stoffen die je geld waard zijn, zoals wol, cashmere, zijde of linnen. Er zijn ook pakken die een combinatie van deze stoffen gebruiken. Bekijk nog meer pakken.

De schoenen bij het pak

Zwarte, donkerbruine en donkerblauwe schoenen kleuren doorgaans het beste bij een donker pak. Bij een lichter pak kunt je eventueel kiezen voor een meer uitdagende kleur. Ook bruine of beige schoenen staan hier doorgaans goed bij. Weet je niet zeker of je huidige schoenen wel bij je nieuwe pak passen? Neem altijd een paar mee naar de winkel, zodat je er zeker van bent dat je met een perfecte outfit naar huis gaat.

Sokken

Ze schijnen nog steeds te bestaan: mannen die witte sportsokken onder een pak aantrekken. De finesse van een pak zit hem in de details. Bovendien komt het voor dat je tijdens een evenement even wilt zitten, waarbij je sokken niet ongezien zullen blijven. Let daarom bij het aantrekken van je pak altijd op de kleur van je sokken. Mocht je er niet uitkomen, speel het dan op safe en kies voor zwarte sokken.

Top