Stijlgidsen

Overhemden

Het overhemd is wereldwijd één van de bekendste kledingstukken en is tevens een kledingstuk dat zowel bij formele als informele dresscodes voorkomt.

Bij het woord overhemd wordt vaak gedacht aan een kledingstuk voor mannen, terwijl bij vrouwen vaker het woord blouse wordt gebruikt. In beide gevallen gaat het hier over hetzelfde kledingstuk.

Nu denk je misschien dat elk overhemd ongeveer hetzelfde is, maar daar vergis je je in. Voor bijna elke situatie is er wel een ander model van een ander materiaal en met een andere boord. Lees hieronder welk type boord geschikt is voor welke gelegenheid en alle tips voor een goed passende overhemd.

Shop overhemden

Welk overhemd past bij jou?

Meestal is een overhemd gemaakt van katoen, maar dit kan verschillen per seizoen en per gelegenheid. Zo is het linnen overhemd erg populair in de zomer, omdat de linnen beter ademt.

Bij gala's en formele evenementen kom je daarentegen vaak overhemden tegen die meer lijken te glanzen. In deze overhemden zit vaak viscose verwerkt.

Omdat een overhemd zowel kan worden aangetrokken bij een gala diner als bij een bezoekje aan het strand, komen ze in meerdere varianten.

Populaire boorden

Button down boord

Misschien wel het bekendste en meest gedragen overhemd. Je herkent dit shirt aan de knoopjes bij de boord, waarmee de punten van de kraag aan het voorpand van het shirt worden vastgemaakt. Oorspronkelijk waren deze shirts bedoeld voor sportieve aangelegenheden, met name bij het spelen van polo. De knoopjes zorgden ervoor dat de kraag tijdens het spelen netjes op zijn plek bleef.

Klassiek boord

Het overhemd met de klassieke boord is ook wel bekend onder de namen 'Straight point' en 'Turn down'. Dit type boord wordt meestal gedragen onder een kostuum samen met een stropdas. Ook vind je vaak kunstofbaleintjes in de kraag, die de punten van de kraag mooi recht houden. Bij de duurdere varianten zijn de baleinen gemaakt van zilver of messing.

Wide spread boord

Dit overhemd lijkt in veel opzichten op de klassieke boord en heeft net als zijn soortgenoot geen knoopjes in de kraag. Ook de baleinen in de kraag zijn hier terug te vinden. Wel staan de punten van kraag wijder uit elkaar, waardoor het makkelijker is om bredere stopdassen, met bredere knopen, te dragen.

Cut Away boord

Deze overhemden met dit type boord hebben in tegenstelling tot de voorgaande types geen rechte punten, maar punten die ietwat rond naar achteren lopen. Hierdoor krijgt het overhemd een nog wijder vallende kraag.

Wit boord

Dit overhemd is de laatste tijd steeds populairder geworden. Dit type heeft altijd een witte boord, terwijl de rest van het shirt een andere kleur heeft. Vaak zijn de manchetten van de hemden ook wit.

Vadermoordenaar

De vadermoordenaar staat bekend als een formeel hemd en wordt dan ook vaak aangetrokken onder een smoking of rokkostuum. Het shirt kenmerkt zich door de punten die enkel van de voorkant zichtbaar zijn. Tevens zijn bij deze overhemden een aantal (of alle) knopen aan het voorpand bedekt.

Tips voor een perfect zittend overhemd

De schouderpunten

Wanneer de schouderpunten te ver naar de nek toe trekken, rust een deel van de mouwen op de schouders. Het overhemd is dan te klein. Wanneer de schouderpunten over de schouders vallen en deels op de bovenarm rusten, is het overhemd te groot. Bij een goed zittend overhemd liggen de schouderpunten perfect aan de rand van de schouders. Daarnaast is het belangrijk dat je je armen vrij en comfortabel moet kunnen bewegen.

De mouwen

Wanneer de mouwen te strak zitten, zul je zien dat de stof gaat trekken wanneer je je ellebogen of schouders beweegt. Wanneer de mouwen te groot zijn, zorgt het overtollige stof ervoor dat de mouwen, vooral rond de manchet, gaan poffen en hangen. Een goedzittende mouw moet iets wijders zijn dan de bovenarm en de manchet. De mouw moet wel ruim genoeg zitten om goed te kunnen bewegen: ga daarom uit van ongeveer 2 tot 4 centimeter extra aan stof.

De manchet

Te strakke manchetten zitten strak om de pols en kunnen deze afknellen. Te wijde manchetten glijden gemakkelijk over een horloge heen. De overtollige stof kan ook zorgen voor vouwen en rimpels zorgen. Goedzittende manchetten sluiten goed aan bij de pols, maar bieden nog voldoende ruimte om comfortabel te bewegen. Er moeten ongeveer 2 vingers tussen de manchet en de pols passen.

De mouwlengte

Wanneer het polsbeen zichtbaar is, of de manchetten volledig onder de mouwen van het colbert of jasje verdwijnen, zijn de overhemdsmouwen te kort. De mouwen zijn te lang wanner het manchet over de handen heen valt, of het overtollige stof van de te lange mouwen over de manchetten heen hangt. Mouwen met de juist lengte vallen net over het polsbeen en tot aan de rand van de handpalm. De mouwen dienen ongeveer 1 tot 1,5 cm onder de mouw van het colbert of jasje uit te steken. Daarnaast is het belangrijk dat de manchet het horloge raakt, indien deze gedragen wordt.

De lengte van het overhemd

Als het overhemd -wanneer deze los wordt gedragen- bijna niet over de taille van de broek heen valt, is hij te kort. Het overhemd is ook te kort als een deel van de zoom zichtbaar blijft of loskomt, wanneer het overhemd ingestopt wordt gedragen. Hij is te lang als deze tot over het kruis valt, wanneer het overhemd los wordt gedragen. Een overhemd heeft de juiste lengte wanneer deze ongeveer 5 centimeter onder de riemband uitkomt. Dit zorgt ervoor dat hij netjes in de broek blijft zitten, wanneer de armen worden gestrekt.

Top