Dresscode Tenue de Ville voor heren: Wat trek je aan?

Dresscode Tenue de Ville voor heren: Wat trek je aan?

Je hebt als man een uitnodiging voor een bruiloft of tentoonstelling gekregen. De gastheer of gastvrouw vraagt je dan ook om je naar de dresscode van Tenue de Ville te kleden. Maar, wat houdt dit kledingvoorschrift in en wat dien je als man aan te trekken?

Wat is Tenue de Ville voor heren?

Tenue de Ville is een chique dresscode die veelal wordt toegepast bij speciale gelegenheden, zoals een bruiloft, receptie of de opening van een tentoonstelling. Het is een kledingstijl die overdag gedragen wordt en ook wel de betekenis van stadskledij kent, als is het tegenwoordig meer een kledingvoorschrift voor chique gelegenheden geworden.

De dresscode van Tenue de Ville is weliswaar minder streng dan van de Black Tie, maar wel formeler dan enkel een nette trui op een chino.

Wat trek je aan?

Optie 1: Het pak

Met Tenue de Ville voor heren heb je als man twee keuzes: een pak of een nette combinatie. Het klassieke pak staat altijd verfijnd en geeft je een stijlvolle uitstraling. Kenmerkend is dat het één kleur bezit waarbij donkere, effen tinten het meest traditioneel zijn.

Lichtere kleuren worden meer als modern-chic beschouwd. Het bijpassende overhemd dient een lichtere tint dan het pak te hebben: in de meeste gevallen wordt hierbij voor spierwit of lichtblauw gekozen.

Optie 2: Nette combinatie

De tweede optie is de nette combinatie: hierbij draag je een nette broek samengesteld met een overhemd en een jasje. De broek hoeft niet dezelfde tint als de bovenzijde te bezitten, al wordt een bont kleurenspel zéker niet gewaardeerd.

Houd de samenstelling dus subtiel, zoals een lichte broek, waaronder beige, met bijvoorbeeld een marineblauw colbert. Ook bij de nette combinatie wordt een licht overhemd, zoals wit of lichtblauw, je het meest aangeraden.

Welke kleur?

Zoals eerder al gezegd werd, weten donkere, effen kleuren het beste bij de dresscode van Tenue de Ville aan te sluiten. Het meest traditioneel zijn marineblauw en donkergrijs, aangevuld met meer modern-chique tinten als bordeauxrood, kobalt, lichtgrijs, camel en vergelijkbare, subtiele tinten.

De kleur zwart past daarentegen minder goed in het rijtje van de dresscode Tenue de Ville: deze wordt meer bij andere gelegenheden én in de avond gedragen.

Tip: Hoe formeler het evenement, hoe meer donker de kleur.

 Wel of geen print?

Voor heren is Tenue de Ville geen gelegenheid om je creatieve uitspattingen tot uiting te laten komen. Stipjes, vrolijke figuren of drukke patronen zijn absolute no go's. Maar, uitgesloten is het niet: een subtiel ruitje of streepje mag, zolang het zéker niet de boventoon voert.

Kortom: je kunt beter te 'basic' dan te flamboyant gekleed gaan.

Schoenen & Accessoires

Met alleen een pak of nette combinatie ben je er nog niet: je outfit dient op een gepaste wijze afgerond te worden. Bij Tenue de Ville wordt het je aangeraden om voor brogue schoenen te gaan: denk hierbij aan een mooie gesp- of veterschoen in een donkere, lederen uitvoering.

Bij accessoires denk je in dit geval niet aan sieraden, maar juist aan een strikje of een chique stropdas. De kleur hoeft hierbij niet hetzelfde als het pak of het colbert te zijn, zolang het maar stijlvol aansluit bij de rest van de outfit. Een klein motiefje is toegestaan.

Ga je naar een bepaalde gelegenheid waar de dresscode Tenue de Ville voor heren gevraagd wordt? Houd je kledingstijl dan subtiel, stijlvol en vrij van 'uitspattingen'. Want als érgens 'less is more' mag gelden is het wel hier!

 

Wat dames aan moeten bij de dresscode Tenue de Ville lees je hier.

Redactie

Redactie

Top