Hoe draag je de dresscode

Jacquet

Een klassieke bruiloft, een bezoekje aan de koningin of de paardenrennen bij Royal Ascot of Derby? Het zijn allemaal gelegenheden waar het dragen van een jacquet voor gevraagd kan worden.

Een Jacquet is de meest officiële gelegenheidskleding voor overdag. Jacquet, ook wel morning suit genoemd, draag je nooit na zonsondergang! Het is dan ook not done om in Jacquet te dragen tijdens een diner.

Ben je op een gelegenheid uitgenodigd waar dit de dresscode is en ben je daar ook 's avonds te gast, hou er dan rekening mee dat er een omkleed moment zal zijn. Dineren in een Jacquet is not done! Over het algemeen zal er gevraagd worden om 's avonds een smoking aan te trekken.

Dames   Heren
In het kort

Jacquet voor dames

  • Jacquet is geen dresscode voor vrouwen
  • Vrouwen dragen een nette jurk of een feestelijk mantelpak
  • Bekend van het paardenrennen
  • Kijk voor dames naar dresscodes als: Tenue de Ville of Summer Chic
Shop dresscode   
Do's & don'ts

De perfecte Jacquet outfit

Voor de dames geldt het jacquet niet als dresscode. Dames kunnen in dit geval kiezen voor een feestelijk mantelpakje, eventueel met hoed of een elegante cocktailjurk. Ook een mooie lange avondjurk is een passende outfit. Kijk altijd goed naar de gelegenheid of dit past of niet.

Shop dresscode   
Tips & inspiratie

Jacquet kleding voor dames

Hoe formeler de gelegenheid hoe donkerder de kleur van je outfit. Op een bruiloft mag zeker gekozen worden voor meer vrolijke, sprekende kleuren of mooie zachte pastels.

Je uiterlijke verzorging is erg belangrijk. De make-up is echter bescheiden en niet te fel. Draag als het kan je haar mooi opgestoken met daarin een haarstukje of een hoed.

Let op, jouw hoed mag niet groter en opvallender zijn dan die van de gastvrouw. Vaak weet je van te voren niet wat zij zal dragen, dus hou het bescheiden, dan zit je altijd goed. Je hoed matcht vanzelf sprekend bij je jurk, maar ook bij je schoenen en je clutch.

Shop dresscode   
DRESSCODE.NL
Jouw online stijlgids
In het kort

Jacquet voor heren

  • Gestreepte grijze broek zonder omslag
  • Zwart jasje met lange, rond afgesneden voorpanden
  • Een wit overhemd met een blinde knoopsluiting en dubbele manchetten
  • Draag suède of glacé handschoenen
  • Een grijze of pastelkleurige das en hoge hoed in combinatie met gladde, zwarte schoenen
  • Dit is het enige kostuum waarbij slobkousen gepast zijn
Shop dresscode
Do's & don'ts

De perfecte Jacquet outfit

Een Jacquet is een driedelig kostuum bestaande uit een grijze of zwarte jas met één knoop. De voorpanden van het jasje zijn afgerond en lopen naar achteren toe in lange panden uit. De pantalon die er op een heugelijke gebeurtenis bij gedragen wordt is doorgaans zwartgrijs gestreept. Bij trieste aangelegenheden is effen beter.

Onder de lange jas draag je een grijs gilet en daaronder een klassiek wit overhemd met blinde sluiting, een liggende boord en dubbele manchet. Verder draag je een grijze stropdas, grijze handschoenen en een grijze hoed (met hoge cilinder van grijze zijde of vilt).

Tegenwoordig mag je ook kiezen voor een andere kleur stropdas. Hou deze wel licht van kleur en prints zijn niet gebruikelijk. Ben je bruidspersoneel, overleg dan met het bruidspaar over de kleur van de das.

Shop dresscode
Tips & inspiratie

Jacquet kleding voor heren

Ben je de bruidegom en draag je een jacquet, dan is het dus niet de bedoeling dat je hierin gaat dineren. Later op de avond kun je ervoor kiezen om je vestje weer te dragen. Voor het diner moet je officieel voor een alternatief kiezen, zoals de smoking. Een jacquet wordt alleen overdag gedragen, tot aan het diner.

Vragen jullie de bruiloftsgasten ook in Jacquet te komen, wees er dan van bewust dat de gasten voor ’s avonds een tweede outfit bij zich moeten hebben en dat je als gastheer/-dame tijd en ruimte moet bieden om je gasten te laten omkleden.

Shop dresscode
Top