Jacquet

Jacquet

Een klassieke bruiloft, een bezoekje aan de koningin of de paardenrennen bij Royal Ascot of Derby? Het zijn allemaal gelegenheden waar het dragen van een jacquet voor gevraagd kan worden.

Een Jacquet is de meest officiële gelegenheidskleding voor overdag. Jacquet, ook wel morning suit genoemd, draag je nooit na zonsondergang! Het is dan ook not done om in Jacquet te dragen tijdens een diner.

Jacquet dames Jacquet heren


Jacquet in het kort

  • Gestreepte grijze broek zonder omslag
  • Zwart jasje met lange, rond afgesneden voorpanden
  • Een wit overhemd met een blinde knoopsluiting en dubbele manchetten
  • Draag suède of glacé handschoenen
  • Een grijze of pastelkleurige das en hoge hoed in combinatie met gladde, zwarte schoenen
  • Dit is het enige kostuum waarbij slobkousen gepast zijn

Shop de dresscode

Waar moet je opletten met een Jacquet?

Een Jacquet is een driedelig kostuum bestaande uit een grijze of zwarte jas met één knoop. De voorpanden van het jasje zijn afgerond en lopen naar achteren toe in lange panden uit.

De pantalon die er op een heugelijke gebeurtenis bij gedragen wordt is doorgaans zwartgrijs gestreept. Bij trieste aangelegenheden is effen beter.

Onder de lange jas draag je een grijs gilet en daaronder een klassiek wit overhemd met blinde sluiting, een liggende boord en dubbele manchet.

Verder draag je een grijze stropdas, grijze handschoenen en een grijze hoed (met hoge cilinder van grijze zijde of vilt).

Tegenwoordig mag je ook kiezen voor een andere kleur stropdas. Hou deze wel licht van kleur en prints zijn niet gebruikelijk.

Ben je bruidspersoneel, overleg dan met het bruidspaar over de kleur van de das.

Bijpassende accessoires en schoenen


Ben je de bruidegom en draag je een jacquet, dan is het dus niet de bedoeling dat je hierin gaat dineren. Later op de avond kun je ervoor kiezen om je vestje weer te dragen. Voor het diner moet je officieel voor een alternatief kiezen, zoals de smoking. Een jacquet wordt alleen overdag gedragen, tot aan het diner.

Vragen jullie de bruiloftsgasten ook in Jacquet te komen, wees er dan van bewust dat de gasten voor 's avonds een tweede outfit bij zich moeten hebben en dat je als gastheer/-dame tijd en ruimte moet bieden om je gasten te laten omkleden.

Schoenen

Bij een Jacquet draag je gladde zwarte schoenen met daarin zwarte sokken. Je draagt bij deze dresscode nooit lakschoenen!


Jacquet bij dames

  • Jacquet is geen dresscode voor vrouwen
  • Vrouwen dragen een nette jurk of een feestelijk mantelpak
  • Bekend van het Paardenrennen
  • Kijk voor dames naar dresscodes als: Tenue de Ville of Summer Chic

Shop de dresscode


Voor de dames geldt het jacquet niet als dresscode. Dames kunnen in dit geval kiezen voor een feestelijk mantelpakje, eventueel met hoed of een elegante cocktailjurk. Ook een mooie lange avondjurk is een passende outfit. Kijk altijd goed naar de gelegenheid of dit past of niet.

Hoe formeler de gelegenheid hoe donkerder de kleur van je outfit.

Op een bruiloft mag zeker gekozen worden voor meer felle, sprekende kleuren of mooie zachte pastels.

Je uiterlijke verzorging is belangrijk. De make-up is echter bescheiden en niet te fel. Draag als het kan je haar mooi opgestoken.

Schoenen

Bij deze outfit draag je mooie pumps die matchen met je jurkje.

Matchende jurkjes


Top