Hoe draag je de dresscode

Tenue de Ville

Tenue de Ville is een dresscode die vaak gedragen wordt bij bruiloften, openingen, buitenfeesten of strandfeesten. Het is een nette dresscode, maar niet te chique.

Tenue de Ville betekent letterlijk: kleding die je naar de stad draagt en wordt daarom ook wel stadskledij genoemd. Het is een dresscode die vooral overdag voorkomt en zich kenmerkt door de nette stijl.

De Tenue de Ville dresscode stamt uit de tijd dat men zich nog formeel kleedde voor buitenhuis, de tijd dat mode steeds vaker ook op straat gedragen werd.

Bij dames wordt Tenue de Ville vaak geassocieerd met lichte (pastel)kleuren. Heren dragen doorgaans een effen blauw of (donker)grijs pak. Zwart is niet verboden, maar is minder gebruikelijk.

De dresscode vraagt om een subtiele 'touch'. Een outfit moet netjes, geraffineerd en passend zijn. Opvallende kleding, accessoires of make-up horen niet bij Tenue de Ville.

Dames Heren
In het kort

Tenue de Ville voor dames

 • Tenue de Ville is formeel, niet te chique
 • Zomers, pastelkleuren zijn gebruikelijk
 • Cocktailjurkje of rok tot op knie
 • Nette pumps, chique ballerina’s
 • Subtiele details worden gewaardeerd
 • Accessoires zijn subtiel en passen bij outfit
Shop dresscode
Do's & don'ts

De perfecte Tenue de Ville outfit

Vroeger was het gebruikelijk een mantelpakje of japon te dragen bij Tenue de Ville, maar dat mag tegenwoordig ook iets anders zijn. Denk aan een nette jurk, of een leuke rok met een blouse of nette top erop.

Officieel is het de bedoeling dat de rok of jurk op of over de knie komt. Met name de A-lijn rok wordt veel gedragen bij Tenue de Ville.

Op minder formele feesten worden ook kortere rokken of jurken geaccepteerd. Hele korte, strakke rokjes zijn absoluut niet toegestaan.

Shop dresscode
Tips & inspiratie

Tenue de Ville kleding voor dames

Onder de rok of jurk dien je altijd een panty, maillot of kousen te dragen. Bij hoge temperaturen zijn blote benen toegestaan, mits de rok of jurk lang genoeg is.

Bij Tenue de Ville is het gebruikelijk om zachte kleuren te dragen. Denk aan pastelkleuren, zoals lichtroze, lichtblauw en mintgroen.

Draag je geen jurk? Houd dan altijd je blazer aan. Dit geldt ook bij het dragen van een broekpak of mantelpak. Tevens kun je een bijpassende tas meenemen, mits deze niet teveel opvalt.

Zoek je een mooie Tenue de Ville out fit? Kijk dan eens bij de merken  NA-KD, Only, Mango.

Bij je outfit draag je nette schoenen met een hak (het liefst halfhoog). Bij een jurkje of rok kunnen laarzen ook, op voorwaarde dat ze stijlvol en niet te grof zijn.

Shop dresscode
DRESSCODE.NL
Jouw online stijlgids
In het kort

Tenue de Ville voor heren

 • Tenue de Ville is formeel, niet te chique
 • Zomers, pastelkleuren zijn gebruikelijk
 • Een (maat)pak met licht overhemd
 • Zwart komt minder vaak voor
 • Stropdas bij formele gelegenheden verplicht
 • Details belangrijk: manchet, pochet, broche
Shop dresscode
Do's & don'ts

De perfecte Tenue de Ville outfit

Tenue de Ville is nette kleding voor overdag. Heren dragen bij deze dresscode doorgaans een maatpak. Bij het pak draag je altijd een overhemd in een lichtere kleur dan het kostuum. Daarnaast is het dragen van een stropdas verplicht.

Het is toegestaan om te combineren en te experimenteren met je kleding, maar over het algemeen wordt dit afgeraden. Hoe subtieler je je kleedt, des te beter.

Shop dresscode
Tips & inspiratie

Tenue de Ville kleding voor heren

Voor de kleur van het pak wordt vaak voor effen blauw, grijs of zwart gekozen. Hoewel bruin een tijdje als ‘not done’ te boek stond, mag dit tegenwoordig gewoon weer. Zeker als je gekleed gaat in vintage stijl met bijvoorbeeld een geruit vlinderdasje en bretels is dit een goede kleur keuze. Strepen mogen ook, maar hou het subtiel.

Voor heren is het dragen van een stropdas verplicht bij Tenue de Ville. Hierbij is het belangrijk dat de stropdas goed past bij de kleuren van het pak. Een klein subtiel motief op de das is toegestaan. Stippen, strepen of figuurtjes in felle, afwijkende kleuren zijn niet geoorloofd.

Voor een mooi pak ben je bij merken als Van Gils, BOSS en Matinique aan het juiste adres.

Voor passend schoeisel zijn brogues de beste optie. Kies idealiter voor donkere leren schoenen met een bijpassende riem.

Shop dresscode
Top