Wat draag je naar de

Rechtbank

Kledingvoorschriften zijn bij sommige gelegenheden verplicht of in ieder geval zeer gebruikelijk. Ook bij het bijwonen van een gerechtelijke zitting worden bepaalde richtlijnen gehanteerd.

Een zitting is niet de meest gebruikelijke gelegenheid om je voor te kleden, maar wanneer deze gelegenheid voorkomt, is een nette en professionele uitstraling van groot belang. Daarom is het verstandig je goed voor te bereiden en aandacht te besteden aan je outfit.

In tegenstelling tot dresscodes bij bruiloften, begrafenissen of sollicitatiegesprekken, is de dresscode voor het betreden van een rechtbank vaak minder bekend.

Bij een rechtszaak is een formele dresscode als: Casual Chic, Business of Smart Casual gebruikelijk. Dit zijn dresscodes waarbij een combinatie wordt gemaakt tussen casual en formele kleding. Leg hierbij het accent op de nette kant, in plaats van op de casual kant.

Dames   Heren
In het kort

Rechtbank voor dames

 • Kleed je niet casual
 • Kleed je zakelijk en verzorgd
 • Draag nette pumps of laarsjes
 • Ga voor basiskleuren zoals: wit, grijs, zwart of blauw
 • Make-up en haar zijn verzorgd
Shop dresscode   
Do's & don'ts

De perfecte Rechtbank outfit

Vrouwen hebben de keuze uit verschillende outfits. Enkele geschikte voorbeelden zijn: een zakelijke jurk, mantelpakje, een nette bloes op een pantalon of rok tot op of over de knie, met een colbert.

Verder zijn hakken, pumps, ballerina’s of nette laarzen geschikte schoenen om te dragen. Zorg er wel voor dat deze schoon en gepoetst zijn. Sneakers zijn, net als een te korte rok of jurk met een te diep decolleté, minder geschikt.

Uitdagende, té blote kleding, kleding met schreeuwerige teksten of gescheurde jeans zijn niet geschikt om in de rechtbank te dragen.

Shop dresscode   
Tips & inspiratie

Rechtbank kleding voor dames

Denk eraan dat de uiterlijke verzorging ook meetelt. Zorg voor passende en rustige accessoires. Daarnaast is het netter de make-up zo natuurlijk mogelijk te houden, om zo de aandacht niet af te leiden.

Ook het dragen van een te sterke parfum is af te raden. Geuren zijn zeer persoonlijk en kunnen afleidend zijn voor de omgeving.

Verzorgd overkomen bij de rechtbank laat zien dat je de zaak serieus neemt. Het heeft net als bij een sollicitatie effect op hoe het gesprek/de zitting verloopt.

Shop dresscode   
DRESSCODE.NL
Jouw online stijlgids
In het kort

Rechtbank voor heren

 • Kleed je niet casual
 • Kleed je zakelijk en verzorgd
 • Draag nette veterschoenen
 • Ga voor basiskleuren zoals: wit, grijs, zwart of blauw
 • Een stropdas maakt het af
Shop dresscode
Do's & don'ts

De perfecte Rechtbank outfit

Voor mannen is de meest geschikte outfit bij een rechtszaak een zakelijk pak. Om de outfit iets minder statig te maken, mag het pak ook zonder het stropdas gedragen worden. Je kan eventueel ook het colbert weglaten.

Een net overhemd en pantalon met nette veterschoenen er onder zijn wel de kledingstukken die het beste aansluiten op de etiquette.

Is het voor jou niet gebruikelijk een pak te dragen of voel jij je hier echt niet comfortabel in? Dan is een nette broek met overhemd ook goed.

Een shirt met een provocerende tekst, kapotte jeans en afgetrapte gympen mag je echt thuislaten. Deze kledingstukken horen niet thuis in de rechtszaal.

Shop dresscode
Tips & inspiratie

Rechtbank kleding voor heren

Naast een nette outfit is persoonlijke verzorging ook van belang. Een gladgeschoren gezicht of een net getrimde baard is belangrijk om een juiste indruk te geven. Ook is het gebruikelijk om een verzorgd kapsel te hebben.

Zorg voor nette schoenen, die te allen tijde gepoetst zijn. Verder is het ook voor mannen belangrijk niet teveel parfum te dragen.

Met een net voorkomen, zal het op de rechtbank overkomen dat je de zaak serieus neemt.

Shop dresscode

Tips voor in de rechtbank

Ben je nog nooit bij de rechtbank geweest en wil je graag meer weten over wat jou te wachten staat? Hieronder staan enkele nuttige tips en standaard gebruiken die in een rechtbank worden gehanteerd, zodat je -naast de juiste outfit- ook de juiste gedragsvormen aanneemt.

 • Wees (minimaal) een kwartier van tevoren aanwezig
  Een kwartier van tevoren aanwezig zijn, geeft de tijd om nog even rustig voor te bereiden op de zitting. Misschien dat er nog een toiletbezoek of een moment van rust gepakt moet worden. Ook zaken als parkeergelegenheid moeten allemaal ingecalculeerd worden, zodat je zeker weet dat je op tijd bent. Te laat zijn is een teken van desinteresse en zal je niet in het voordeel komen te staan.
 • Spreek de rechter formeel aan
  Spreek de rechter altijd aan met twee woorden. Het is binnen de rechtszaal nog gebruikelijk om tijdens een zitting altijd de rechter aan te spreken met ‘Meneer de rechter’ of ‘Mevrouw de rechter’. Ook andere personen, zoals de jurist of politie die aanwezig zijn, worden met twee woorden aangesproken. Enkele rechters dienen nog steeds aangesproken te worden met: ‘edelachtbare’. Indien dit van toepassing is, zal jou dit van tevoren verteld worden.
 • Laat kleine kinderen thuis
  Een zitting is geen ideale plek om kleine kinderen mee naar toe te nemen. Het leidt af en vestigt de aandacht op het verkeerde. Een zitting kan soms lang duren en is voor kinderen niet interessant. Ook al zijn uw kleine kinderen emotioneel betrokken, thuislaten zal in het voordeel van de uiteindelijke uitslag zijn. Ook té emotionele familieleden kunnen afleiden en een verkeerde invloed hebben op wat er in de zitting besproken wordt.
 • Voorbereiding
  Niet alleen een advocaat bereidt zich tot in de puntjes voor, ook je eigen voorbereiding is van groot belang. Neem daarom altijd alle benodigde documenten + extra pen en papier mee. Daarnaast gaat u voor het binnentreden van de rechtszaal nog door een strenge controle. Let dus goed op de inhoud van uw zakken en/of tas. Deze wordt goed gecontroleerd om zo vervelende situaties te voorkomen.
 • Electronica op stil
  Tegenwoordig is de mobiele telefoon niet meer weg te denken uit onze broekzak, toch is het bij een zitting belangrijk dat deze niet afgaat. Laat deze bij voorkeur thuis, of zet hem uit. Het afgaan van een telefoon tijdens de zitting is absoluut niet toegestaan. Licht ook je familie in en zorg ervoor dat ook zij de mobiel uit hebben staan.
 • Staan bij het spreken
  Alleen wanneer de rechter aangeeft dat je iets mag zeggen, ga je staan om te spreken. Het is belangrijk altijd te gaan staan wanneer het de beurt is om jouw kant van het verhaal te doen of wanneer je jezelf wilt verdedigen.
 • Luisteren is belangrijk
  Zoals de uitdrukking: spreken is zilver, zwijgen is goud’ al aangeeft is het tijdens een zitting beter om goed te luisteren dan constant aan het woord te zijn. Luister ook aandachtig naar de adviezen van de parketpolitie of bode. Zij zullen voordat de zitting begint alle belangrijke punten uitleggen.
 • Kalmte en rust
  Tijdens de zitting kunnen er gevoelige of emotionele onderwerpen voorbij komen. Toch is het belangrijk je niet door deze emoties te laten leiden. Zowel de non-verbale communicatie als de rest van de houding moet gecontroleerd overkomen. Wees nauwkeurig, netjes en gepast.
Top