Stijlgidsen

De vlinderdas strikken

Evenals de klassieke das treft men de vlinderdas, ook wel bow tie, in alle kleuren en in alle motieven aan. Uiteraard bij Black Tie, maar je ziet de strik tegenwoordig steeds vaker!

Een vlinderdas strikken klinkt misschien als iets ouderwets, maar niets is minder waar. Je komt deze strik steeds vaker en vaker tegen. Hoog tijd dus om te leren hoe je hem draagt en misschien nog wel belangrijker; hoe je de vlinderdas moet strikken!

Shop vlinderdassen

De vlinderstrik

Je ziet de vlinderdas steeds vaker terugkomen. Met name in de vintage, Bohemian, Ibiza Chic dresscode. De heren dragen hem dan op een lichtoverhemd met daaronder een pastelkleurige chino, waarvan de broekspijpen opgerold mogen zijn. Om de nonchalante look af te maken kan je er bretels en zelfs een ouderwets petje bij dragen.

Over het algemeen draagt men de vlinderdas in het zwart bij een een smoking en op een wit overhemd met liggende boord; het kan eveneens op een meer relaxte wijze gedragen worden op een kostuum en een overhemd met een wijdgesneden boord.

De vlinderdas strikken in 7 stappen

Ja kan natuurlijk kiezen voor een 'voor gestrikte' vlinderdas, maar laten we eerlijk zijn. Zelf je vlinderdas strikken is wel zo leuk en als je het goed doet is het nog mooier ook!

Het vergt wel enige oefening, dus begin niet 10 minuten voor vertrek naar het feest. Neem de tijd, desnoods oefen je de avond van te voren. Volg de onderstaande stappen en dan moet het goed komen!

  1. Plaats de twee slippen, de een veel lager dan de andere.
  2. Kruis rond de hals de lange slip over de kortste.
  3. Laat de lange slip naar boven onder de vlinder glijden.
  4. Vorm de twee vleugels van de vlinder door de kortste slip horizontaal te vouwen.
  5. Kort de lange slip in op de voorzijde van de knoop in wording.
  6. Verberg vervolgens de lange slip onder de gevouwen slip.
  7. Tenslotte maakt u de vlinder passend door aan de twee vleugels te trekken.

Na afloop van het strikken van de vlinderdas moet de breedte van de vlinderknoop theoretisch min of meer gelijk zijn met de afstand tussen het centrum van de ogen.

Top