Stijlgidsen

Stropdas strikken

Je stropdas strikken kan op verschillende manieren, met ieder een eigen uitstraling. Sommige knopen zijn zelfs verplicht bij bepaalde dresscodes. Hier vind je de vijf meest voorkomende knopen.

Hoe breder de stof van de stropdas hoe dikker de knoop wordt. Heb je nou een wat dunnere das, maar wil je toch een dikke knoop, dan kan dat door te kiezen voor de juiste knoop.

Het maken van een goede knoop is even oefenen. Strik je voor het eerst een das, neem hier dan even de tijd voor en begin niet een paar minuten voor vertrek naar die belangrijke sollicitatie.

Shop stropdassen

De eenvoudige knoop

Je stropdas strikken met een eenvoudige knoop is de grote klassieker van de stropdasknopen. Deze knoop wordt verreweg het meest toegepast vanwege de eenvoudige methode en het past bij het merendeel van de dassen en bij bijna alle boorden.

Het past perfect bij mannen van gemiddelde lengte of lange mannen. De eenvoudige knoop is doorgaans smal bij fijne dassen en breder bij zwaardere dassen.

De eenvoudige knoop in 5 stappen

 1. Om te beginnen kruis je de smalle slip van de stropdag onder de boord. Zorg ervoor dat je boord omhoog staat en het bovenste knoopje van je overhemd dicht is. Als je een man van gemiddelde lengte bent, leg je de small slip ter hoogte van je broekriem. Langere mannen plaatsen de slip er net boven. Als je overigens een korte buste hebt, kun je ook kijken bij de dubbele knoop. Deze knoop is wat voller, maar behoudt dezelfde vorm als die van de eenvoudige knoop.
 2. Plaats de brede slip onder de smalle slip.
 3. Haal de brede slip bovenlangs de smalle slip.
 4. Haal de brede slip omhoog over de das en leg je wijsvinger op de plaats waar de knoop komt. Haal je vinger weg en haal de brede slip door de lus.
 5. Trek (voorzichtig) aan de brede slip om de lus vast te zetten. Hou hierbij de smalle slip goed vast. Trek de knoop vervolgens omhoog tot aan het laatste knoopje van je boord. Controleer of de smalle slip niet onder het uiteinde van je das zichtbaar is. De brede slip hoort ongeveer ter hoogte van je broekriem uit te komen.

De dubbele knoop

Je stropdas strikken met de dubbele knoop lijkt veel op die van de eenvoudige stropdasknoop waarbij alleen maar een tweede omwenteling nodig is; in het begin wordt de brede slip twee keer rond de smalle slip gedraaid.

Doordat hij wat boller gevormd is dan de eenvoudige knoop, gaat de dubbele knoop voortreffelijk samen met de meeste overhemden. Hij past eveneens perfect bij vrijwel alle dassen, behalve bij de al te zware soorten.

De dubbele knoop in 5 stappen

 1. Leg je das rond de hals nadat u de bovenste knoop van uw overhemd heeft gesloten en de boord omhoog heeft geplaatst.
  De beide slippen van de das worden op asymmetrische wijze gelegd. De brede slip wordt veel langer gelaten dan de smalle slip.
 2. Haal de brede slip eenmaal rondom de smalle slip onder de boord (zie fases 1 tot en met 3 van de eenvoudige knoop).
 3. Haal de brede slip een tweede maal rondom de smalle slip.
 4. Breng de brede slip naar boven, onder de das, en glijdt de das in de lus die door de eerste of tweede omwenteling is gevormd.
 5. Tenslotte stel de knoop bij, trek het omhoog en centreert het in het midden van de boord.

De Windsor knoop

De Windsor knoop is de knoop voor grote gelegenheden. Deze zeer Engelse naam is afkomstig van de Hertog van Windsor die hem destijds populair maakte. Aangezien hij omvangrijk is, dient hij bij voorkeur op wijdgesneden boorden gedragen te worden, zoals de Italiaanse boorden of de Windsor-boorden.

Je stropdas strikken met deze knoop is soms lastig. Het doel is erin te slagen om de knoop tussen de beide delen van de boord te plaatsen en achter de laatste knoop van het overhemd te verbergen.

De Windsor in 6 stappen

 1. Sla de das om de hals nadat de bovenste knoop van het overhemd is gesloten en de boord omhoog is gezet. De twee slippen van de das worden op een asymmetrische wijze geplaatst. De brede slip wordt veel langer gelaten dan de smalle slip.
 2. Kruis de brede slip over de smalle slip. Houd de kruising vast, en maak vervolgens een lus door het omhoog halen van de brede slip en sla hem daarna naar beneden.
 3. Breng de brede slip van de andere zijde onder de kruising. Maak een andere lus door het omhoog halen van de brede slip over de das en sla hem neer.
 4. Haal de brede slip horizontaal over de bovenkant van de smalle slip.
 5. Haal de brede slip loodrecht onder de das, trek het recht en laat de brede slip in de lus glijden.
 6. Houd de smalle lus vast en trek voorzichtig aan de brede slip om de das recht te trekken; centreer de knoop bovenaan en in het midden van de boord.

De halve Windsor

De halve Windsor lijkt op de Windsor knoop behalve dat hij minder dik en eenvoudiger is. Hij is zeer geschikt bij een fijne of minder zware stropdas strikken.

Omdat hij elegant en driehoekig is past hij het best op een overhemd met een klassieke boord of op een overhemd met een open kraag.

De halve Windsor in 5 stappen

 1. Plaats uw das om de hals. Bij een gemiddelde lengte dient de smalle slip juist boven de broekriem geplaatst te worden.
 2. Kruis de brede slip over de smalle slip. Houd de kruising vast, vervolgens maakt u een lus door het omhoog halen van de brede slip onder de das en sla hem daarna naar beneden.
 3. Plaats de brede slip horizontaal naar achteren en leg hem daarna aan de voorzijde van de kleine slip.
 4. Houd de kruising vast, plaats de brede slip verticaal onder de das en laat de slip door de lus glijden.
 5. Houd de smalle slip vast. Trek aan de brede slip om de knoop te vormen. Laat de laatste glijden tot aan de laatste knoop van de boord van het overhemd en centreer het.

Na afloop van het stropdas strikken mag de smalle slip niet zichtbaar zijn en het uiteinde van de brede slip dient zich op het niveau van de broekriem te bevinden.

De platte knoop

De platte knoop is zoals de naam al aangeeft plat. Hij gaat het best samen met zware dassen of overhemden met een strakke boord.

Hij past niet op overhemden met een brede of wijdgesneden boord. De knoop is vrij gemakkelijk te realiseren, zelfs bij een “wrong” van 180°, je stropdas strikken met de platte knoop is de eenvoudigste formule.

De platte knoop in 5 stappen

 1. Leg uw das op de juist plaats om de hals en draai de brede slip 180 graden om . Om de “wrong” te vermijden laat u eenvoudig uw das aan de achterzijde rond de hals glijden. De brede slip wordt langer gehouden dan de smalle slip.
 2. Breng vanaf de boord de brede slip onder de smalle slip.
 3. Haal vervolgens de brede slip voorbij de bovenkant van de smalle slip.
 4. Houd de lus vast bij het overhalen van de brede slip van onderen naar boven; strijk de brede slip vlak en laat het in de lus glijden.
 5. Tenslotte zet u de knoop van de das strak en daarna haalt u hem omhoog.
Top