Wat draag je naar een

Communie

Je bent uitgenodigd voor het bijwonen van een eerste heilige communie, wat houdt dat in en wat trek je aan? Wat is geschikte communiekleding?

De eerste heilige communie is een feestelijke gelegenheid en een belangrijk onderdeel van het katholieke geloof. Waarbij een kindje na een voorbereidingsperiode, tijdens een feestelijke mis voor het eerst ter communie gaat en hiermee officieel toetreed tot de Kerk.

Het is weliswaar een plechtige, maar ook een feestelijke gebeurtenis die eveneens om een bijpassende ongeschreven dresscode vraagt.

Deze dag vraagt om verfijnde communie kleding. Je kunt denken aan dresscodes zoals Tenue de Ville of Casual Chic. Dee zijn beide zeer geschikt voor een dag als deze.

Dames   Heren
In het kort

Communiekleding voor dames en meisjes

  • Je bent te gast in een kerk dus zorg voor gepaste kleding
  • Je haar en make-up zijn netjes verzorgd
  • Draag nette schoenen als pumps, ballerina’s of enkellaarsjes
  • Op een lente feest mag je donkere kleuren thuis laten
Shop dresscode   
Do's & don'ts

De perfecte Communie outfit

Om te beginnen: Wát kun je beter thuislaten? Allereerst vindt deze gebeurtenis in de kerk plaats, een plek waar je met respect mee om dient te gaan.

Zo wordt het je erg afgeraden om in obscene of provocerende outfits te verschijnen waarbij je veel bloot laat zien of met bepaalde teksten op je kleding rondloopt. Daarnaast wordt een te casual outfit, zoals ‘gescheurde’ spijkerbroeken of te sportieve items, ook niet gewaardeerd.

Als vrouw kies je als communiekleding eveneens voor bijvoorbeeld Tenue de Ville of Casual Chic, maar heb je nét iets meer keuze. Aanbevolen opties zijn de klassieke A-lijn en pencil dress waarbij de lengte toch zeker wel tot op de knieën reikt, maar ook een elegante blouse, eventueel met een jasje, op een bijpassende broek of kokerrok. Ook een chique jumpsuit kan erg stijlvol staan.

Shop dresscode   
Tips & inspiratie

Communiekleding kleding voor dames en meisjes

De meisjes dragen als communiekleding een sierlijk jurkje, zoals het populaire A-lijn model, waarbij het geheel veelal kanten decoratie kent. De meest gebruikelijke kleur is wit, maar ook pasteltinten komen voor. Daarnaast dragen veel meisjes een bandje met bloemetjes in hun haar.

Belangrijk is vooral de outfit verfijnd en classy te houden, en dus niet te bloot, want je wilt niet met scheve ogen aangekeken worden. Aangezien de Eerste Heilige Communie in het voorjaar plaatsvindt, worden voor dames pasteltinten aangeraden, denkende aan lichtgeel, roze, lavendelblauw en mint.

Maak de outfit af met subtiele sieraden en bijpassende schoenen, zoals stijlvolle ballerina’s of een hakje.

Tip: Neem als ouders extra kleding mee voor de kids waarin ze -na de plechtigheid- kunnen spelen, want een comfortabele outfit die óók nog eens vies mag worden, is voor de kleintjes toch wel zo fijn…

Shop dresscode   
DRESSCODE.NL
Jouw online stijlgids
In het kort

Communiekleding voor heren en jongens

  • Je bent te gast in een kerk dus zorg voor gepaste kleding
  • Een verzorgde look is belangrijk
  • Draag nette veterschoenen of moccasins
  • Op een lente feest mag je donkere kleuren thuis laten
Shop dresscode
Do's & don'ts

De perfecte Communie outfit

Je spijkerbroek met gaten mag je thuis laten. Evenals truien of shirts met heftige prints of teksten.

Aan ouders of gasten van de communicanten, in dit geval de mannelijke vorm, wordt veelal de dresscode Tenue de Ville aangeraden als communiekleding. Hierbij draagt de man een pantalon of chino in combinatie met een overhemd plus een jasje of gilet, evenals een verfijnde trui.

Een stropdas mag, maar is niet verplicht. Kies in dit geval voor een lichte, pastel kleurige das van een effen stof of een met een klein subtiel printje.

De jongetjes worden meestal gekleed als de ‘miniversie’ van hun vader: ook wel een kostuum in het klein, denkende aan een pantalon of chino, een wit overhemd en een chic jasje, eventueel in combinatie met een gilet. Sommige ouders kiezen zelfs voor een stropdasje, maar dat is niet van groot belang.

Shop dresscode
Tips & inspiratie

Communiekleding kleding voor heren en jongens

De eerste communie wordt ook wel lentefeest genoemd, dus kies zoveel mogelijk voor lichte vrolijke kleuren. Probeer kleuren als zwart en heel donkerbruin en donkergroen te vermijden.

Qua kleuren doen klassieke tinten als donkerblauw het altijd wel goed, al moet je dan wel een licht overhemd en een lichte das kiezen voor daaronder. Je mag ook voor lichte pasteltinten gaan; dat is het weer het voordeel van het lente feest.

Er wordt bijpassend schoeisel geadviseerd bij de communiekleding, zoals ‘zondagse’ veterschoenen.

Tip: Neem als ouders extra kleding mee waarin ze -na de plechtigheid- kunnen spelen, want een comfortabele outfit die óók nog eens vies mag worden, is voor de kleintjes toch wel zo fijn…

Shop dresscode
Top