Stijlgidsen

Zomerjassen 2020

Je bent op zoek naar een zomerjas. Want, hoe warm het ook mag zijn, zelfs de zomer heeft wel eens haar frisse tot koude momenten waardoor zomerjassen wel zo gewenst zijn…

Zomerjassen zijn jassen die speciaal is ontworpen voor de warmere seizoenen, beginnend vanaf de lente tot en met de start van het najaar. Dit type jas is dan ook vrij van hitte-opnemende stoffen, zoals een donzen voering. Afhangend van het materiaal kan de zomerjas ook wind en regen afstoten of je nét dat gewenste laagje aan warmte bieden.

Daarnaast kent dit type niet één specifiek model: welk type jas is nu geschikt voor de zomer?

Damesjassen Herenjassen

Trenchcoat

Een grote favoriet onder de zomerjassen blijft de klassieke trenchcoat. Deze chique jas komt van origine uit de oorlogstijd waardoor het veelal een militaire uitstraling bezit. Kenmerkend voor deze jas is vooral de dubbele rij aan knopen.

De lengte kan variëren van kuithoogte tot net boven de knie. De meest traditionele kleuren zijn khaki, camel en marineblauw, al zie je ook steeds meer moderne varianten als koraalrood of zelfs leer. Doorgaans kan de isolerende voering eruit gehaald worden: dit maakt het ideaal als zomerjas.

Deze tijdloze klassieker is dan ook zeer geschikt voor chique aangelegenheden.

Leren jasjes

Leren jasjes, zowel echt als in imitatievorm, zijn al sinds de vorige eeuw geliefd als zomerjassen. Niet alleen heeft het jasje een stoere uitstraling, je kunt het zelfs met talloze outfits combineren. Of je nu voor een motorlook of juist een safari-chique outfit gaat: dit type jasje kun je met vrijwel alles samenbrengen!

Daarnaast is vooral de korte lengte typerend. En, hoewel zwart misschien de meest populaire kleur is, kun je zelfs nog voor andere tinten kiezen. Het leren jasje is dan ook zeer geschikt voor dat éne laagje -extra- warmte, evenals het afstoten van de wind.

Bomberjack

Bomberjacks zijn hedendaags één van de meest geziene jasjes op straat. Waar het zijn oorsprong in de jaren '50 en '60 in de vorm van een 'pilotenjas' vond, is het tegenwoordig een jasje in allerlei kleuren en stijlen. Zo kun je denken aan prints als bloemen, dieren of leger, maar ook aan pastels, felle kleuren of metallic tinten.

Kenmerkend voor dit jasje is het korte en niet-getailleerde model: rond het middel zit deze dan ook wat 'losser' en luchtiger. Het bomberjack heeft een casual uitstraling en is veelal geschikt voor frisse momenten, zoals een koele zomeravond.

Dunne mantel

De dunne mantel is, net als de trenchcoat, een elegante jas die vaak naar de stad of chique gelegenheden gedragen wordt. Deze jas heeft vaak één reeks knopen of kan middels een stoffen tailleriem dichtgebonden worden.

De lengte kan hierbij variëren van lang, zoals de kuit, tot ongeveer op het bovenbeen. Kijkende naar de kleuren, dan kunnen deze variëren van donker en klassiek tot frisse pasteltinten.

Outfit jackets

Het woord zegt het eigenlijk al. Een outfit jacket is onderdeel van je outfit. Het is een jas die je dus binnen aan kan houden, maar ook uit kan doen als dat te warm wordt.

Hierbij kun je denken aan een denim of corduroy jack, maar ook een blazer, die perfect is voor een meer zakelijke look.

De outfit jacket draag je vooral tijdens frisse momenten wanneer volwaardige zomerjassen net iets te 'overdreven' zijn.

Korte opsomming

  • Zomerjassen draag je vanaf de lente tot en met het najaar, afhankelijk van het weer
  • Stem de jas af op het weer of de gelegenheid: bij chique gelegenheden kun je het bomberjack beter thuislaten…
  • Kies wat bij jou past: ga het liefst voor een jas die bij jóu past, los van de trends. Trends komen en gaan, dus houd hier rekening mee alvorens je iets 'voor jaren' koopt
Top