Stijlgidsen

Het bomberjack

Het bomberjack is misschien wel de bekendste jas ooit. Tegenwoordig zie je het bomberjack steeds vaker terug, want hij is voor heren én dames weer helemaal in!

En dan bedoelen we niet alleen de welbekende zwarte variant, want het bomberjack model is tegenwoordig in verschillende stoere kleuren, prints en met verschillende opdrukken te verkrijgen. Zelfs een camouflage print kan weer. Ook voor vrouwen.

Dames bomberjack Heren bomberjack

De casual trend

De 'bomber' is ideaal voor een casual outfit. Het leuke van het bomberjack is dat je 'm heel makkelijk kunt combineren. Draag hem bijvoorbeeld op een stoere top en spijkerbroek. Rol je broekspijpen een stukje op, draag er een paar toffe sneakers onder en je outfit is helemaal af.

Een leren bomberjack kun je mooi combineren met leren accessoires, zoals een riem, leren boots en een stoer horloge.

Bomberjack kopen

Wil je ook een bomberjack kopen? Dan hebben wij nog een aantal tips voor je! Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een 'echt' bomberjack - eentje die 70 jaar geleden nog gedragen is? Dan kun je je speurtocht het best beginnen bij de zogenaamde 'dumpstores'.

Hier vind je vaak nog prachtige kledingstukken en andere spullen die door militairen werden gebruikt. Ook kun je soms geluk hebben bij kringloopwinkels of vintage markten. Deze winkels en markten hebben vaak de mooiste vintage fashion items in hun assortiment. Als je per se het originele jack wilt hebben is het wel raadzaam om goed te controleren of je niet met een namaak-product te maken hebt.

Historie van het bomberjack

De originele bomberjacks (ook wel flight- of bombardier jackets genoemd) werden rond WOI en WOII speciaal ontwikkeld voor de gevechtspiloten van de Amerikaanse luchtmacht en marine. Tijdens WOI hadden de meeste gevechtsvliegtuigen nog geen (volledig) afgesloten cockpit. Piloten werden daardoor blootgesteld aan extreem lage temperaturen en scherpe wind.

Bomberjacks uit de eerste wereldoorlog waren daarom van stevig leer gemaakt en hadden een dikke binnenvoering en vaak een bontkraagje. Om de scherpe wind tegen te houden, waren de jacks bovendien voorzien van een stevige elastiekband ter hoogte van de heupen.

Tijdens WOII kwam de ontwikkeling van straalmotoren in een stroomversnelling. Vliegtuigen waren in staat steeds sneller en hoger te vliegen. De ontwikkeling van de luchtvaart betekende ook een drastische verandering voor de uitrusting van piloten.

Zo werd met name de MA-1 bomberjack een essentieel kledingstuk voor gevechtspiloten. In tegenstelling tot de A-2 en G-1 was de buitenvoering van de MA-1 bomberjack van nylon en polyester gemaakt. De jas was hierdoor een stuk lichter, wat bijdroeg aan de bewegingsvrijheid van de piloot.

Het MA-1 bomberjack is doorgaans te herkennen aan zijn zwarte of olijfgroene buitenvoering en 'poffige' uiterlijk. De binnenvoering van de originele MA-1 had meestal een fel oranje kleur. Bij een noodlanding op water kon de piloot zijn jas dan binnenstebuiten dragen, zodat hij beter zichtbaar was voor reddingsbrigades.

Halverwege de jaren '90 had het bomberjack al een comeback en was hij vooral populair onder jongeren, en dan met name tijdens de periode van de zogenaamde 'gabbersubcultuur'. Met name het MA-1 model was zeer populair binnen de gabbersubcultuur.

Top