Stijlgidsen

Baseball jack

Het baseball jack is dé jas van Amerikaanse studenten. Maar, al lang zijn deze studenten niet meer de enigen die het dragen. Een trend of niet: een tijdloze icoon is dit jack zeker.

Het baseball jack is een type jasje dat grotendeels de vorm van een bomberjack model heeft. Het jasje heeft een korte lengte en wordt veelal gemaakt van stoffen als katoen en polyester. Kenmerkend is vooral de sportieve look.

Het kraagje en zowel de onderzijde van de mouwen als het jack zijn vaak van strepen voorzien. In veel gevallen zie je dat de mouwen een andere kleur bezitten dan het body-gedeelte. Ook volledig egale modellen komen vaak voor. Meestal heeft het jack drukknopen als sluiting.

Oorsprong van het baseball jack

Het baseball jacket werd van origine, en nog steeds, voornamelijk door studenten van de universiteit gedragen. Hoe dat ontstond? Dat kwam door het Amerikaanse Harvard University: in 1865 werden de eerste baseball jackets speciaal voor studenten ontworpen. Maar, niet zomaar studenten: het stond tevens symbool voor het leveren van een topprestatie op sportgebied.

En dit jasje, dat vormde een soort reward: hieraan kon iedereen zien dat je 'iets voorstelde'. De term 'baseball jacket' valt dus te herleiden aan de sportieve prestaties die de studenten leverden.

Unisex

Het baseball jack heeft een unisex uitstraling: dit betekent dat het zowel door mannen als vrouwen gedragen kan worden. Wel zijn sommige modellen meer op het één of het andere geslacht gericht. Zo zie je bij mannen veelal donkere kleuren en sterke contrasten, zoals wit tegenover donkerblauw.

Voor vrouwen wordt er vaak met zachtere tinten gewerkt. Ook printjes zie je terugkomen, zoals een botanisch dessin.

Kleuren mannen

Het baseball jack is een stoer jasje. De kleuren die je voor mannen veelal terug ziet komen, hebben een sportieve uitstraling. Zwart, donkerblauw, wit, rood en grijs zijn hierbij de meest dominerende tinten. Vooral colorblock is erg populair: hierbij zijn de mouwen veelal wit tegenover een donkere body, zoals navy of bordeauxrood. Ook egale jasjes komen veel voor.

Kleuren vrouwen

Bij de vrouwen zie je zowel sportieve als meer vrouwelijke kleuren naar voren komen. Zo zie je veel donkere tinten uitgevoerd in colorblock, zoals zwart met wit. Maar, ook volledig egale en donkere jackets worden graag door vrouwen gedragen.

Houd je van een vrouwelijke look? Dan kun je ook voor de zachte kleuren kiezen, zoals wit met roze. Zelfs moderne varianten als botanische prints of borduursels komen voor. Wel blijft de typische 'college look' het meest iconisch.

Outfit samenstellen

Het baseball jack kun je op verschillende manieren met een outfit samenbrengen. Zo kun je voor de typische 'universiteit look' gaan: denk hierbij aan een speelse outfit, zoals een chino met een sneaker. Ook kun je dit jasje met een meer nette outfit samenbrengen. Denk hierbij aan een mooie trui, een broek en chelsea boots. Het baseball jack maakt de look net iets speelser.

Wil je als vrouw het liefst voor een vrouwelijke look gaan? Dan kun je het zelfs met een sportief jurkje en een stoere hak combineren. Waar het baseball jack zich goed voor 'street style' leent, kun je het eveneens met een casual-chique outfit samenbrengen.

Geschikt als buitenjas?

Het baseball jack is geen volwaardige buitenjas: het weet je namelijk niet te beschermen tegen weersverschijnselen als wind en regen. Wel is het geschikt om tijdens frisse momenten te dragen.

Baseball jack in het kort

  • Het baseball jack is grotendeels gelijk aan het bomberjack model
  • De uitstraling is sportief
  • Het is een tijdloos en iconisch model
  • Het jack komt zowel in egale tinten als colorblock voor
  • Ook printjes zie je terugkomen
  • Zowel mannen als vrouwen kunnen het dragen
  • Het is vooral geschikt voor frisse momenten
Top