Stijlgidsen

Avondjurken

De dresscode voor avondjurken is een vrije dresscode. Avondjurken zijn er namelijk in een heleboel verschillende soorten, maten en kleuren.

Avondjurken draag je doorgaans bij feesten, gala’s of premiere’s. Een succesvolle avondoutfit creëren is nog niet zo makkelijk. Lees hier de belangrijke tips voor een stijlvolle feestoutfit!

Shop avondjurken

De avondjurk

Er zijn veel verschillende avondjurken. Er zijn avondjurken die qua lengte tot aan de enkels vallen. Zo zijn er ook jurken die niet over de knieën komen. Over het algemeen geldt hier de regel: Hoe langer de jurk, hoe formeler de uitstraling. Ga je een avondje dansen? Kies dan voor een korte avondjurk (niet te verwarren met de cocktailjurk). Dan heb je namelijk meer bewegingsvrijheid.

Gelegenheid

Avondjurken zijn er inmiddels voor elke gelegenheid. Ga je een avondje genieten aan het strand? Kies dan voor een simpele jurk. Als je een avond moet 'shinen' op de rode loper, kun je daarentegen beter kiezen voor een avondjurk die meer opvalt. Let hierbij op speelse details, hoe opvallender hoe beter!

Modellen

Elke vrouw heeft een ander lichaam. Gelukkig is het aanbod in avondjurken groot. Voor elke vrouw is er de perfecte avondjurk. Probeer altijd een aantal verschillende avondjurken uit om te bepalen welke pasvorm het beste bij jou past.

Elke avondjurk geeft een ander visueel effect. A-lijn jurkjes hebben het effect je slanker te doen lijken. Een V-hals accentueert je buste, terwijl de zogenoemde “Sweetheart Neckline” een kleine buste groter doet lijken.

Tips voor de perfecte avondjurk

  1. Kies een jurk die bij jouw lichaamsvorm past. Vrouwen hebben uiteenlopende figuren. Voor jurken geldt: one size does NOT fit all. Kies daarom een jurk die bij jouw lichaam past, en je zult zien dat je de show gaat stelen!
  2. Houd rekening met de gelegenheid. Ben je op zoek naar een avondjurk voor een speciale gelegenheid? Dan is het goed om rekening te houden met de mate van formaliteit.Een formele gelegenheid vraagt bijvoorbeeld om een subtiele jurk. Bij semi-formele en informele gelegenheden mag je doorgaans wat meer uitpakken.
  3. Kies de juiste stof. Bij het kopen van een avondjurk is het belangrijk om goed naar de stof te kijken. Een glanzende satijnen jurk is natuurlijk prachtig, maar hij accentueert wel elk plooitje.Als dit niet de bedoeling is kun je beter voor een andere stof kiezen. Als je de jurk een avond lang gaat dragen is het bovendien fijn als de stof fijn aanvoelt.
  4. Houd rekening met kleur. Bij het kiezen van de kleur is het raadzaam om ook tip 2 er weer bij te pakken: naar wat voor soort gelegenheid wil je de jurk dragen? Als het een formele gelegenheid betreft zijn felle kleuren bijvoorbeeld af te raden. Daarnaast loont het om een jurk te kiezen die goed bij je huidskleur of de kleur van je ogen past.

Kleuren & prints

Kleuren die het meeste voorkomen bij avondjurken zijn zwart, donkerblauw en grijs. Natuurlijk worden avondjurken ook in andere kleuren gemaakt, denk hierbij aan bordeaux rood, groen, turquoise en geel. Het is wel zo leuk om met kleuren te kunnen spelen.

Omdat het kleurgebruik van veel avondjurken terughoudend is, worden ze vaak aangeboden met verschillende leuke printjes en patronen. Hierbij zijn er gigantisch veel mogelijkheden. Je kunt denken aan strepen, stippen, driehoekjes, franjes, bloemen, of een combinatie van alles. Hierbij geldt de vuistregel: Hoe rustiger de jurk, hoe chiquer hij wordt.

Schoenen & accessoires

Bij een avondjurk worden overwegend hakken (pumps) gedragen. Het is mogelijk om wat te spelen met kleur. Kies voor een fel gekleurde hak als de kleur van je jurkje rustig is en vice versa. Mocht je hakken niet zien zitten, kies dan voor een open ballerina schoen.

Top