Stijlgidsen

Zakelijke jurken

Op je werk wil je er professioneel uitzien, zeker wanneer de zakelijke gelegenheden om iets ‘extra’s’ vragen, zoals netwerkborrels of presentaties. Zakelijke jurken zijn hiervoor een goede keuze.

Het voordeel van de zakelijke jurk is dat het je een professionele en elegante uitstraling geeft. Je zorgt voor een bepaalde autoriteit en velen willen graag naar je luisteren. Toch is het wel belangrijk dat je rekening houdt met wát je aantrekt.

Shop jurken

Houd het professioneel

Natuurlijk hoef je je niet 'Middeleeuws' in te pakken en kun je gerust blote benen hebben. Maar het is wel degelijk van belang dat je niet te veel nadruk op je 'vrouwelijke vormen' legt, zoals een te korte lengte of een te diep uitgesneden hals waardoor je iedereen een blik op je boezem geeft.

Wanneer je 'te veel' laat zien, zullen collega's of potentiële werkgevers mogelijk niet serieus nemen. Belangrijk is dus dat de uitstraling professioneel blijft. Sexy of uitdagend mag je achterwege laten.

Type zakelijke jurken

De zakelijke jurk heeft niet zozeer één specifieke vorm. Toch zijn er wel een aantal typen die je hier veelal terug ziet komen: dit zijn voornamelijk de A-lijn en de populaire pencil dress. Zo weet de A-lijn vanaf de taille wijd naar onder te lopen terwijl de pencil dress nauw gesloten aan het lichaam blijft.

Welk type het beste bij jou past, hangt eveneens van je figuur af. Waar slanke vrouwen vaak voor de pencil dress kiezen, leent de A-line zich perfect voor iets vollere vrouwen; bij dit type wordt de nadruk juist op de taille gelegd. Veelal worden deze jurken met een platte ballerina of hooguit 10 centimeter hoge hak gecombineerd.

Kleuren & prints

Net als veel andere typen jurken kan de zakelijke outfit in diverse kleuren en prints voorkomen. Maar, niet iedere tint is geschikt voor een zakelijke jurk. De meest klassieke kleuren zijn zwart, grijs, wit, bordeauxrood en marineblauw; deze zijn te allen tijde chic en verfijnd.

Felle tinten als rood, geel en kobaltblauw kunnen op zich wel, al behoren deze wat meer tot de 'gewaagde' categorie; de kans op 'andere' reacties is hier wel iets groter. Ook kun je kiezen voor een print, al moet deze wel subtiel zijn en niet te 'vrijblijvend' ogen. Dunne streepjes of elegante, klassieke bloemenprints zijn goede opties hiervoor.

Do's

  • Trek allereerst een jurk aan die goed bij jouw figuur past en niet te veel nadruk op bepaalde lichaamsvormen legt. Zorg voor een lengte tot op de knie of net daarover. Kies ook liever voor een hoog gesloten of behoorlijk bedekte hals om zo min mogelijk 'uitdagende' signalen te geven.
  • Maak de outfit af met subtiele accessoires: kleine gouden of zilveren kettingen ogen chiquer dan Bohemian-achtige, 'gebreide' armbandjes. Kies daarnaast voor hooguit 10 centimeter hoge hakken.
  • Houd rekening met de sector waarin je werkt. Pas je outfit naar je 'omgeving' aan; dit laat zien dat je echt 'thuishoort' in die ene specifieke wereld.

Don'ts

  • Draag zeker niet al te sexy en korte jurken; hiermee zend je verkeerde signalen uit. Houd het zakelijk.
  • Kijk uit met bepaalde prints: sommigen kunnen provocerend zijn waardoor je professionaliteit een deuk krijgt. Ga dus altijd voor 'veilig'.
  • Kies niet de verkeerde kleur; ondervindt allereerst welke tint welke 'gevoelens' oproept; onbewust kunnen ze namelijk veel invloed hebben.

Zakelijke jurken staan dus voor professionaliteit waarbij je 'sexy' even achterwege mag laten. Hoe verfijnder je overkomt, hoe meer je zult bereiken.

Top