Stijlgidsen

Pumps

Voor veel vrouwen is de pump het favoriete item binnen hun schoenencollectie. Pumps zijn namelijk niet alleen super vrouwelijk, je kunt ze ook nog eens bij haast elk kledingstuk dragen!

Pumps zijn schoenen met een hoge hak, maar ze worden -mede door hun speciale ontwerp- niet standaard tot de categorie ‘naaldhakken’ gerekend. Bij deze schoenen zijn de tenen doorgaans gesloten, terwijl ze toch nog een groot deel van de wreef en de hiel onbedekt laten. Hierdoor zijn ze over het algemeen makkelijk om aan te trekken en blijven ze mooi zitten zonder behulp van bandjes of veters.

Shop pumps

Pumps

Hoewel pumps met een goede pasvorm erg lekker kunnen zitten, ligt het gevaar van knellende voeten en blaren altijd op de loer. Daarom is het vinden van goedzittende exemplaren extra belangrijk. Ook schijnt het fulltime lopen op hakken niet gezond te zijn voor je voeten. Wissel ze daarom af met mooie laarsjes.

Leren en suède pumps lopen altijd uit

Het is aan te raden om pumps die zijn gemaakt van leer of suède strak aan te kopen. Deze materialen worden soepeler door het dragen en lopen over het algemeen wat uit. Koop ze dus zeker niet te los. Ze hoeven niet pijnlijk aan te voelen, maar je mag best het gevoel hebben dat je een schoen aan hebt.

Om het versoepelen van de pump te versnellen, kun je houten schoenspanners in je schoen zetten. Gebruik hierbij eventueel een zogenaamde 'leather stretch' spray die je bij de schoenmaker kan kopen. Ook kun je de schoenmaker vragen om je schoenen een nachtje op de leest te zetten om hem wat op te rekken. Dit apparaat oefent druk op het leer uit, waardoor ze sneller comfortabel zitten.

Koop nooit pumps die iets te groot zijn

Een pump hoort ten allen tijde goed aan te sluiten en mag geen ruimte hebben bij de hak. Te veel ruimte vergroot niet alleen de kans op zere voeten, ook het lopen gaat je hoogstwaarschijnlijk een stuk slechter af. Mocht je toch per ongeluk iets te grote hebben gekocht, dan kun je de schade enigszins compenseren met een inlegzooltje of plak hieltje.

Koop geen pumps op een warme dag

Je kan beter geen hakken kopen op een te warme dag of aan het einde van een dag shoppen. Door de temperatuur en het feit dat je al een tijd hebt rondgelopen, zijn je voeten een stuk meer opgezwollen dan normaal. Hierdoor loop je het risico dat je te grote pumps aanschaft. De ideale temperatuur om voor pumps te shoppen ligt tussen de 10 en 20℃.

Geschiedenis

De oorspronkelijke pumps dateren nog uit de zeventiende en achttiende eeuw en werden gedragen door hofdames. Saillant detail: mannen droegen ze ook. Sterker nog, de 'mannenpumps' hadden destijds hogere hakken dan die van de vrouwen.

De creatie van de moderne pump staat echter op naam van modeontwerper Dior, die in 1952 het eerste paar met veel succes op de markt bracht. Sindsdien is de pump altijd onderdeel gebleven van het vrouwelijke modebeeld.

Top