Stijlgidsen

Dirndl

De traditionele dirndl: één van de meest bekende klederdrachten die het Europese mode-erfgoed rijk is. Oostenrijk: het land van de bergen en met bellen gewapende koeien.

Al jarenlang behoort deze jurk tot één van de meest vaste items uit de vrouwelijke garderobe. Deze outfit is dan ook de tegenpool van de mannelijke ‘lederhose’. Het is dan ook niet zonder reden dat de dirndl nog altijd één van de meest geliefde kledingstukken vormt…

Shop dirndls

Oostenrijk en Beieren

De dirndl is van origine een kledingstuk uit de Alpen, lopende van het Zuid-Duitse Beieren tot vrijwel geheel Oostenrijk, al weet het westelijke Tirol misschien wel de meest prominente rol te vervullen. Buiten deze landen zul je ze in 'normale vorm' niet op straat tegenkomen, al zijn ze ook in Nederland niet onbekend.

De dirndl wordt namelijk sinds jaar en dag op het bekende Oktoberfest in München gedragen. Dit type bierfestival is het grootste ter wereld en weet jaarlijks zeker vijf miljoen mensen aan zich te binden. Het eerste Oktoberfest werd dan ook ter ere van het huwelijksfeest van Theresia van Saksen-Hildburghausen en kroonprins Lodewijk van Beieren gehouden. Inmiddels is dit 'bierconcept' ook naar Nederland gekomen; ook hier dragen de vrouwen dirndls en de mannen lederhosen, al dan wel in een wat minder serieuze vorm.

Volkse klederdracht

Zoals de meeste klederdrachten van vroeger werd ook de dirndl door het volk gedragen. Het ontstaan van de dirndl kent dan ook niet één ontwerp; het item is voortgekomen uit een mengeling van diverse kledingstijlen in combinatie met de outfits die vroegere dienstbodes uit de late negentiende eeuw droegen.

Hedendaags is daar eigenlijk weinig aan veranderd. Nog altijd zie je in de vele hotels het vrouwelijk personeel gekleed in hun dirndls gaan. Maar, niet alleen in bedienende vorm is deze jurk een geliefd item: ook naar diverse feesten en kerkelijke gelegenheden wordt deze outfit gedragen.

Naam 'Dirndl'

Hoewel de meesten het als kledingstuk kennen, heeft de term 'dirndl' in Oostenrijk nog een betekenis, namelijk een 'jonge vrouw'. In Nederland ken je dit woord vast als 'deerne'. Achter deze term schuilt dan ook een lichtelijke zinspeling op 'loszinnige' karakter van de dirndl: vrouwen die niet bepaald achter de geraniums zouden zitten...

De zinspeling is dan ook terug te zien in het kledingstuk zelf. Hoewel de onderzijde van het lichaam bedekt kan zijn, en je eveneens dirndls met knielengtes hebt, wordt de nadruk voornamelijk op de boezem gelegd. Het korset weet namelijk voor een bepaalde strakheid te zorgen waardoor de buste een zekere lift krijgt.

Hoe ziet de dirndl eruit?

Misschien weet je nog niet hoe een dirndl eruit ziet. Om te beginnen is het een lange tot middellange jurk die in de meeste gevallen tot net boven of onder de knieën reikt. De A-line onderzijde loopt hierbij, in vrijwel alle gevallen, geplooid naar beneden waardoor je een zwierig effect krijgt.

De bovenzijde bestaat uit een korset met daaronder een witte, korte blouse en open decolleté: hierdoor wordt de focus veelal op de boezem gelegd. De meeste dirndls hebben kleuren als rood, groen, oranjerood, wit, roze en geel, al weten blauw en paars ook zeker te bestaan. Toch zijn het veelal de warme tinten die het meest populair zijn.

Charmant

Naast dat je haast vrolijk van deze outfit wordt, weet het eveneens het 'gemütliche' gehalte van Oostenrijk te benadrukken. De outfit is traditioneel, maar niet braaf. Speels, maar zeker niet ordinair. De charmante dirndl laat goed zien dat een zekere klederdracht niet ouderwets hoeft te zijn.

En daar mag de Hollandse variant, met lange, zwarte jurken, witte punthoedjes en grove klompen, toch best een beetje jaloers op zijn...

Top