Stijlgidsen

Jaren ’80 kleding

Waar kleding uit de jaren ’70 met name natuurlijke kleuren had als bruin, paars en oranje werd er halverwege de jaren ’80 juist de nadruk gelegd op felle kleuren. De jaren ’80 stonden ook in het teken van goud, zilver, neonkleuren en glitters. Ook werden er veel meer sieraden gedragen dan in het voorgaande decennium. Met name grote gouden oorbellen, en een veelvoud aan armbanden en kettingen waren populair.

Een opvallende subcultuur was ‘punk fashion’, die als reactie op de hippiecultuur uit de jaren ’70 en op de materialistische cultuur van de jaren ’80 ontstond. Punk profileerde zich als een beweging die ‘tegen de fashion(industrie)’ was. Met hun hanenkammen, leren – met studs bedekte – jacks, en welbekende Dr. Martins, zagen punks er vrij intimiderend uit.

Jaren '80 kleding voor vrouwen

jaren 80 vrouw vintage

Vroege jaren '80 kleding

Het begin van de jaren '80 stond in het teken van het minimalisme. In die zin leek mode in deze periode bijzonder veel op die van de jaren '70.

Vrouwen droegen bijvoorbeeld weinig accessoires, en zowel het esthetische als praktische aspect van kleding werd belangrijk gevonden. Ook werd er in deze periode vrij veel unisex kleding, waaronder spijkerbroeken, truien en t-shirts gedragen.

Sportieve kleding

Net als in de jaren '70 was sportkleding ontzettend populair. Vrouwen droegen vaak een wijde trui op een trainingsbroek, maillot of panty. Ook waren complete trainingpakken van velours (polige textielsoort) in trek. Hoewel 'gewone' accessoires in het begin van de jaren '80 niet erg populair waren, deden sportaccessoires, zoals beenwarmers, elastische hoofd- en buikbanden en sneakers het juist heel goed.

Zakelijke kleding

Aan het einde van de jaren '70 / begin jaren '80 gingen steeds meer vrouwen het bedrijfsleven in. Om zich op een professionele wijze te profileren op de arbeidsmarkt begonnen vrouwen zich steeds zakelijker te kleden.

Populaire kledingstukken waren de kniehoge rok, wijde pantalon, blazer met schoudervullingen en gekleurde blouse. Omdat vrouwen steeds vaker formele schoenen, zoals kitten heels, gingen dragen en er langer op moesten lopen, begonnen veel schoenproducenten in te spelen op de vraag naar extra stevigheid en comfort.

Midden jaren '80

Rond het jaar 1985 werd dameskleding een stuk kleurrijker. Populaire kledingstukken van deze tijd waren de lange, wijde rokken, strakke minirokjes, spandex en wielrennerbroekjes. Waar de broeken overwegend strak zaten, werden de truien juist een paar maten te groot gedragen.

Net als aan het begin van de jaren '80 was sportieve workout kleding bijzonder populair, al waren de kledingstukken een stuk kleurrijker dan in voorgaande jaren. De populairste damesschoenen van het moment waren Kedsen, kitten heels en pumps.

Madonna, 1985
Madonna, 1985

Madonna

De absolute fashion trendsetter van de midden jaren '80 was Madonna. Met dank aan de Amerikaanse muziekzender MTV werden muziekclips (waaronder die van Madonna) razend populair. Niet alleen de muziek, maar ook het uiterlijk van een artiest werd een belangrijke succesfactor.

Meisjes en vrouwen over de hele wereld volgden de ietwat eigenzinnige kledingstijl van Madonna, en kochten massaal visnet-truitjes, beenwarmers, korsetten, nagellak, oogschaduw en fel rode lippenstift. Mede door de invloed van Madonna begonnen meisjes en vrouwen zich ook uitdagender te kleden. Zo kwam het bijvoorbeeld steeds vaker voor dat meiden een zichtbaar korset of BH droegen.

Power dressing
Power dressing

Power dressing

Een opvallende trend uit de jaren '80 was 'power dressing'. Bij deze fashion trend hoorden hoofdzakelijk blazers, jurken, en jasjes met grote schoudervullingen. Daarnaast werd het dragen van opvallende (dure) sieraden gezien als een vertoning van rijkdom. Ook dit was een belangrijk onderdeel van de power dressing trend. Zakelijke damesschoenen werden bovendien voorzien van puntige neuzen en hakken. De trend bleef tot het begin van de jaren '90 in de mode.

New Romanticism
New Romanticism

New Romanticism

De 'New Romatic' fashion trend werd geboren in het Britse nachtleven, en was bedoeld als een reactie op de burgerlijke degelijkheid. Kenmerken van deze underground fashion trend waren donkere en dikke eyeliner, lippenstift, gekleurd haar en 'historische' kleding (zoals piratenjassen eg ooglapjes) die zowel door mannen als vrouwen gedragen werd. Het resultaat was een androgyne kledingstijl die tweeledig was: vrouwen leken mannelijker en mannen leken juist vrouwelijker.

Hoewel de New Romanticism kledingstijl voor mannen al wat eerder op gang kwam, werd deze trend pas rond de midden jaren '80 populair bij vrouwen. Artiesten zoals Siouxsie and the Banshees, Boy George, Duran Duran en David Bowie namen deze stijl gretig over.

Late jaren '80

De belangrijkste trends in de late jaren '80 waren de toenemende populariteit van korte rokjes, en de schoudervullingen die steeds kleiner werden. Deze trends liepen door tot in de jaren '90.

Hoewel de fashion stijlen van de middenjaren '80 over het algemeen niet heel toegankelijk waren (denk aan de felle aerobics kleding en power dressing), was de mode van de late jaren '80 een stuk toegankelijker en 'consumer friendly'. Kledingstukken kregen weer een wat simpeler model, en het gebruik van felle kleuren en het dragen van veel (opvallende) accessoires nam af.

Jaren '80 kleding voor heren

jaren 80 man vintage

Vroege jaren '80 kleding

Aan het begin van de jaren '80 had de wereldwijde economie te maken met een recessie, waardoor veel mensen het dragen van kleding met vrolijke kleuren vermeden. Toch was er een opvallende trend in de modewereld: het materialisme. Mannen en vrouwen kochten vaak dure kleding en sieraden om hun rijkdom te laten zien. Tijdens de economische recessie was het namelijk belangrijk om te laten zien dat je het goed had.

Sportieve kleding

Net als bij meisjes en dames, was sportieve kleding ook bij jongens en mannen een populaire kledingkeuze. De sportkleding van de vroege jaren '80 was echter lang niet zo kleurrijk als je op de meeste typerende foto's uit de jaren '80 terugziet.

Sportbroeken waren in deze periode doorgaans een stuk minder strak dan bijvoorbeeld de wielrennersbroekjes en de spandex die halverwege de jaren '80 erg populair werden.

Daarentegen werden de sportshirts wel erg getailleerd of strak gedragen. De kleuren waren tevens een stuk minder flitsend dan in latere jaren. Sportkleding was meestal in basiskleuren - zoals zwart, wit, bruin en grijs - verkrijgbaar. Populaire kledingstukken voor mannen waren (velours) trainingspakken, poloshirts, V-hals truien en sportieve colberts.

adam-and-the-ants-1981-flickr-chris-m.
Adam and the Ants (Album cover) - Photo credits: chris m. (Flickr.com)

New Romanticism

In de vroege jaren '80 werd mainstream mode deels beïnvloed door de New Wave muziek van dat moment. De bijbehorende kledingstijl werd al snel omgedoopt tot 'New Romaticism'. De naam vloeide voort uit het feit dat jongeren historische of 'romantische' kleding - zoals piratenjassen, blouses en hoeden - gingen dragen.

Mannen hadden opvallende, gekleurde kapsels en gebruikten bovendien veel make-up zoals lippenstift, oogschaduw en eyeliner. Artiesten die de 'New Romanticism' trend volgden waren Boy George, Duran Duran, David Bowie, en Adam and the Ants.

Midden jaren '80

Halverwege de jaren '80 werd herenkleding, ten opzichte van voorgaande jaren, een stuk kleurrijker. Niet alleen bij sportkleding werd meer kleur gebruikt; mannen droegen bijvoorbeeld steeds vaker een gekleurd overhemd of shirt onder hun jasjes en blazers.

Daarnaast was het dragen van zomerse (Hawaï) blouses bijzonder populair (al bleef deze trend grotendeels beperkt tot Amerika). Het extreme kleurgebruik werd grotendeels aangewakkerd door de populaire televisieseries uit die tijd, waaronder Miami Vice en Magnum P.I..

Double breasted herenpak
Double breasted herenpak

Power dressing

Niet alleen vrouwen gingen zich kleden volgens de 'power dressing' trend: ook mannen kozen voor typische 'power' outfits. Herenpakken waren voorzien van grote schoudervullingen, en ook het krijtstreepje maakte een comeback.

Andere opvallende veranderingen waren dat colberts smallere revers kregen, en dat bijbehorende gilets drie in plaats van vier of zes knopen kregen en bovendien minder hoog gesloten waren.

In plaats van de relatief smalle stropdassen die in voorgaande jaren populair waren, werd halverwege de jaren '80 de voorkeur gegeven aan brede - vaak gestreepte - stropdassen in neutrale kleuren. Ook double-breasted pakken waren een populaire keuze, aangezien mannen er vaak breder en gespierder in leken.

Dr. Martins
Dr. Martins

Late jaren '80

Hoewel schoenen van Dr. Martins voornamelijk aan het einde van de jaren '70 en het begin van de jaren '80 erg populair waren in de Punk fashion subcultuur, werden ze aan het einde van de jaren '80 ook zeer geliefd bij andere fashion groepen, waaronder de gothics of 'goths'. De boots werden vaak gedragen onder een legerbroek of spijkerbroek en een zwart leren jack.

Jaren '80 Punks
Jaren '80 Punks

Net als bij de dameskleding, werd jongens- en herenkleding aan het einde van de jaren '80 een stuk toegankelijker. Kledingstukken kregen eenvoudige modellen, en het kleurgebruik werd een stukje teruggeschroefd. Ook was het dragen van accessoires, zoals dat halverwege de jaren '80 gebeurde, veel minder van belang.

Top