Stijlgidsen

Jaren ’70 kleding

Kleding uit de jaren ’70 borduurde grotendeels voort op de mode uit de late jaren ’60. Zo was het voor zowel mannen als vrouwen populair om strakke bovenstukken en wijde broeken of rokken te dragen. Vanaf de jaren ’70 werd het dragen van een simpel t-shirt, sweater, spijkerbroek en sneakers als ‘normaal’ gezien.

Het modebeeld aan het begin van de jaren ’70 lijkt nog sterk op dat van de late jaren ’60. De hippie look die destijds erg populair was, bestond uit een mengelmoes van kledingstukken uit verschillende delen van de wereld.

Een andere belangrijke trend was dat zowel mannen als vrouwen meerdere laagjes kleding gingen dragen. Een blouse of overhemd werd bijvoorbeeld gecombineerd met een (mouwloos) vest of colbert. Broeken werden hoog op de taille gedragen en hadden doorgaans wijd uitvallende pijpen.

Jaren '70 dames kleding

Vroege jaren '70

jaren 70 vrouw vintage

Aan het begin van de jaren '70 werd de modewereld sterk geïnspireerd door 'wereldse' looks. Vrouwen droegen bijvoorbeeld Hongaarse geborduurde blouses, Mexicaanse poncho's en Peruviaanse capes.

Ook waren maxi jurken en rokken erg populair. Hippie-kleren hadden meestal felle kleuren en drukke Indiaanse en bloemenpatronen.

Bell-bottoms

Wanneer er geen rok of jurk werd gedragen, kozen de meeste vrouwen voor een lange (versleten) spijkerbroek met vanaf de knie wijd uitvallende pijpen. Dit type spijkerbroek werd ook wel de "bell-bottom" genoemd.

Glamour

Hoewel de Hippie kledingstijl door veel jongeren werd overgenomen, kozen veel vrouwen voor wat meer glamoureuze kleding. Deze vrouwen kozen bijvoorbeeld voor getailleerde blazers, lange en korte jurken, minirokjes, hotpants, sweaters en go go boots.

Kleuren die het meest werden gebruikt waren pastelkleuren, zoals zalmroze en mintgroen. Sweaters of truien waren een van de belangrijkste kledingstukken. Destijds kon de trui die je droeg je outfit maken of kraken.

Midden jaren '70

Halverwege de jaren '70 begonnen vrouwen zich steeds meer casual te kleden. T-shirts werden bijvoorbeeld niet langer als onderkleding beschouwd, maar als volwaardig kledingstuk gezien. Deze waren vaak wat meer getailleerd en bovendien voorzien van leuke kleuren en patronen.

Jaren '70 naveltruitjes - Photo credits: Tiffany Terry (Flickr.com)
Jaren '70 naveltruitjes - Photo credits: Tiffany Terry (Flickr.com)

Casual kleding

Rond het jaar 1975 was de hippie look bijna compleet verdwenen. De casual looks bleven echter wel bestaan. Vrouwen droegen voornamelijk t-shirts, vesten, truien, spijkerbroeken, en korte en lange rokken. In tegenstelling tot de jaren '50 en '60 was het gebruik van accessoires vrij sober in de jaren '70, al schaften vrouwen in deze tijd wel massaal een schoudertas aan.

Jumpsuits

Een van de populairste kledingstukken van halverwege de jaren '70 was de jumpsuit. Deze waren over het algemeen voorzien van 'bell-bottoms' (vanaf de knie wijd uitvallende pijpen), en waren meestal mouwloos. Er bestonden echter ook modellen met extreem wijde 'bell-sleeves' (mouwen die vanaf de elleboog wijd uitvallen).

Sportieve kleding

Ook sportieve kleding werd in deze periode bijzonder populair. Zo droegen met name jongere meiden steeds vaker sneakers, tennisrokken, hoofdbanden, trainingspakken en naveltruitjes.

Late jaren '70

Eind jaren '70 werd dameskleding wat meer 'baggy'. Deze trend veroorzaakte nogal wat controverse. Zo klaagden slanke dames dat hun figuur niet mooi werd geaccentueerd, terwijl wat vollere dames klaagden dat ze er door de baggy kleding juist steviger uitzagen. Veel vrouwen besloten daarom de mouwen op te stropen en hun blouses los te knopen (en de uiteinden bijvoorbeeld om hun middel vast te knopen). Rond het jaar 1978 werd de kleding toch weer wat getailleerd.

Ook werden goud en zilver aan het kleurenpalet toegevoegd. Silhouetten werden daarnaast een stuk hoekiger. Vrouwen droegen bijvoorbeeld steeds vaker kleding met schoudervullingen en een smalle taille. Een populaire kledingcombinatie was een coltrui met daar overheen een blazer met hoekige schoudervullingen. De broeken hadden in deze tijd vaak een recht model en de bell-bottom broeken waren vrijwel helemaal uit het modebeeld verdwenen.

Jaren '70 Disco
Jaren '70 Disco

In tegenstelling tot de late jaren '60 en begin jaren '70 was kleding over het algemeen minder kleurrijk. De voorkeur ging meer uit naar kleuren zoals zwart, bruin en grijs.

Disco look

Eind jaren '70 deed ook de disco look zijn intrede. Kledingstukken waren veelal voorzien van glitters en waren zo gemaakt dat je er goed in kon bewegen. Blouses en jumpsuits werden voorzien van halters en waren bovendien getailleerd. Een populair kledingstuk was de spandex. Het voordeel van deze nylon maillots was dat ze zeer geschikt waren om in te dansen. Ook waren schoenen met plateauzolen een grote hype binnen de disco fashion.

Jaren '70 heren kleding

Vroege jaren '70

jaren 70 man vintage

Begin jaren '70 droegen veel mannen Hippie kleding. De outfits bestonden grotendeels uit bell-bottom spijkerbroeken, losse ruitjesblouses, t-shirts en overgebleven militairenkleding. Ook 'jampot' (zonne)brillen en zelfgemaakte leren armbanden waren populaire items.

Naast de typische hippie kleding waren ook chino's, grote truien, mouwloze vesten, legerjassen en ribbroeken erg populair. Kleding was in deze tijd over het algemeen nog bijzonder kleurrijk. Populaire schoenmodellen waren cowboylaarzen, slippers, Birkinstocks en Oxfords. Populaire accessoires waren handgemaakte en met kralen versierde (leren) armbandjes en cowboyriemen.

Midden jaren '70

Halverwege de jaren '70 was herenkleding overwegend casual. Veel mannen droegen een simpele jeans met daarop een t-shirt, overhemd of trui. Een belangrijke trend halverwege de jaren '70 was het dragen van denim (spijkerstof) kleding. Mannen droegen zowel spijkerbroeken als spijkerjacks, in combinatie met een (ruitjes)blouse en cowboylaarzen.

Niet iedereen was het eens met de Disco look...
Niet iedereen was het eens met de Disco look...

Late jaren '70

Tegen het eind van de jaren '70 begonnen mannen steeds vaker sportkleding als alledaagse kleding te dragen. Populaire kledingstukken waren witte sportschoenen, tennishoofdbanden, trainingspakken, v-truien, baseball jacks, coltruien, blazers en bodywarmers. Naast de broeken met wijde pijpen kwam er ook steeds meer ruimte voor rechte broeken. Ook stopten mannen hun bovenkleding niet meer in hun broek, maar droegen die los.

Disco look

Ook bij heren werd de disco look bijzonder populair. Als mannen uitgingen, droegen ze vaak een driedelig pak. Deze pakken werden in verschillende kleuren gemaakt en hadden doorgaans een feestelijke uitstraling. Een opvallend kenmerk van het disco pak waren de brede, puntige revers en wijde broekspijpen. Bij een disco outfit werden over het algemeen schoenen met plateauzolen of Oxfords gedragen.

Top