Stijlgidsen

Jaren 2000 – 2010 kleding

De jaren ’00 tot ’10 worden vaak omschreven als een mix van allerlei fashion invloeden. De mengelmoes bestond uit ‘nieuwe’ trends en trends die in de afgelopen decennia populair waren.

Onder invloed van de muziek- en filmindustrie dragen dames vooral weinig verhullende kleding. Korte hotpants of jeans met de zogenaamde “navel truitjes”. Uiteraard met de navelpiercing in het zicht.

Bij heren is de legerprint en denim gecombineerd met futuristische details erg populair. De jeans zijn een stuk dan wel een stuk wijder en losser om de benen dan dat ze nu zijn. De All Star sneakers zijn erg populair.

 

'00 dames dresscode

jaren 2000 2010 vrouw vintage

2000 - 2004

De muziek- en filmwereld hadden een grote invloed op de fashion van de jaren '00. De toenemende globalisering leek de fusie tussen verschillende stijlen bovendien steeds meer te versterken.

Aan het begin van de nieuwe eeuw - de jaren 2000 tot 2004 - was mode voor een groot deel gebaseerd op technologie, waardoor kledingstijlen over het algemeen een futuristisch karakter hadden. Zo waren voornamelijk 'metallic' (op metaal lijkende) stoffen erg populair en kregen de kleuren goud, zilver en brons de voorkeur. Het gebruik van glimmende opdrukken en metalen details, zoals gespen en knopen was de standaard.

Met de introductie van de iPod in 2001 leken gadgets, naast retro pilotenbrillen en hoepel-oorbellen, bovendien belangrijke accessoires. Populaire kledingstukken waren hotpants, minirokjes, spijkerbroeken met een lage taille, hemdjes (met spaghetti-bandjes of strapless), spijkerjasjes, Pashmina sjaals en sleehakken. Deze trend wordt ook wel “Y2K fashion” genoemd.

Muziekindustrie

Wat betreft dames- en meidenmode waren artiesten en celebrities een belangrijke bron van inspiratie. Met name artiesten zoals Britney Spears, Christina Aguilera en Destiny's Child hadden een grote invloed op de kledingstijlen die op dat moment populair waren.

Stijlen die het in het bijzonder goed deden, waren de 'leger look' en de 'denim look'. Richting de midden jaren 2000, werden ook trucker petten, polo's met omhoog staande boorden, jeans met slijtplekken, naveltruitjes en gewatteerde jassen populair.

2004 - 2007

Halverwege de jaren 2000 waren vooral de 'it' items (de musthaves van dat moment) erg belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan de witte K-Swiss sneakers, Birkenstocks, Von Dutch truckerpetten, G-Star spijkerbroeken, Björn Borg boxers, Uggs, luxaflex zonnebrillen, en Moscow jassen. Met name de skinny jeans en schoenen en laarzen met studs waren in deze periode bijzonder populair.

2007 - 2010

Fashion trends en kledingstukken uit de begin en midden jaren 2000 bleven ook aan het einde van het decennium behoorlijk populair. Fashion items zoals skinny jeans, minirokjes, hemdjes met spaghetti-bandjes en hoodies waren nog altijd in de mode.

Invloed uit de jaren '80

Aan het einde van de jaren '00 deed zich tevens een opmerkelijke trend voor. Vrouwen en jonge meiden gingen namelijk steeds vaker 'boho' (bohemian) accessoires en kledingstukken dragen die kenmerkend waren voor de late jaren '80 en begin jaren '90. Voorbeelden waren 'gladiator' sandalen, tunieken en leggings.

'00 heren dresscode

jaren 2000 2010 man vintage

2000 - 2004

Net als meisjes en vrouwen, kleedden jongens en mannen zich aan het begin van de jaren 2000 volgens de Y2K fashion trend. Het enthousiasme rond het millennium zorgde voor een futuristische kledingstijl die voornamelijk in het uitgaansleven erg populair was.

Mannen en jongens droegen vooral zwarte en zilverkleurige kleding met metalen details, zoals gespen en ritsen. Kleding was vrij kleurloos, maar bevatte wel de nodige glitters en glimmende opdrukken.

Vrijetijdskleding

Aan het begin van de jaren 2000 kregen ook de herenspijkerbroeken een lagere taille en werden de jeans tevens voorzien van 'washes' (verkleuringen) en kunstmatige slijtage. Daarnaast was het gebruikelijk om sportkleding, zoals trainingspakken en sportschoenen, als alledaagse kleding te dragen en ook de 'leger look' maakte een comeback.

Ook waren effen en gestreepte polo's (al dan niet met hoge kraag), hoodies en sportieve jacks in de mode. Qua accessoires waren voornamelijk de retro pilotenbrillen, Von Dutch truckerpetten en 'awareness' bandjes populair. Awareness bandjes waren siliconen armbandjes met een maatschappelijke boodschap erop. De populairste bandjes waren de 'Livestrong' bandjes van Lance Armstrong.

2004 - 2007

Halverwege de jaren 2000 ontstond er een opleving van de jaren '60 fashion. Dit was grotendeels te danken aan de toenemende populariteit van Britse indie pop en garage rock bands, zoals The Kooks, Franz Ferdinand en Razorlight.

Jongens en mannen droegen bijvoorbeeld t-shirts met lage V-hals, versleten spijkerbroeken en Converse All Stars of Vans. Ook droegen veel mannen hun haar halflang. Rond deze periode werd de retro pilotenbril bovendien steeds vaker vervangen door een (Ray Ban) wayfarer zonnebril.

2007 - 2010

Aan het einde van de 00's was met name een nette v-hals trui in combinatie met een overhemd een populaire combinatie bij mannen en jongens. Wat accessoires betreft, waren Ray Ban Wayfarers en pilotenzonnebrillen nog steeds in de mode. Een opvallende trend was de populariteit van de gekleurde Casio G-Shock horloges.

Een andere opvallende trend aan het eind van de jaren 2000 was 'geek chic' fashion. Zowel mannen als vrouwen kozen steeds vaker voor een bril met een grote glazen en een donker montuur. De 'nerd look' was helemaal hot. Voor formele gelegenheden, zoals een sollicitatiegesprek of een bruiloft, was het voor mannen bovendien modieus om een getailleerd pak in combinatie met leren schoenen en een hornen bril te dragen.

Top