Stijlgidsen

Jaren ’20 kleding

Denk je aan de jaren ’20, ook wel bekend als The Roaring Twenties, denk je aan dames in een mooi geborduurde designerjurk, met bijbehorende korte bob en sigaret met verlengstuk.

Kun je het nog niet helemaal voorstellen? Google dan even naar twenties beroemdheden zoals Zelda Fitzgerald of Gloria Swanson. Dan krijg je snel een beeld van de zogeheten ‘Flappers’. Die naam werd gebruikt voor het aanduiden van ‘de nieuwe generatie’.

Jaren '20 kleding voor Dames

jaren 20 vrouw

Het hedendaagse concept van modetrends dateert uit de jaren '20, waar mode voor het eerst als iets belangrijks werd gezien. Vrouwen waren het zat om zich constant te moeten houden aan conventionele regels, en mode was een mooi middel om dat te laten zien.

In de jaren '20 was er net een einde gekomen aan de Eerste Wereldoorlog, wat zorgde voor een enorme stijging in welvaart. Mede hierdoor konden mensen zich eindelijk weer wat luxe veroorloven, wat zorgde voor een ware revolutie binnen de modewereld.

Vanaf de jaren '20 begonnen vrouwen zich uitdagender en vrouwelijker te kleden. Zo werden jurken en rokken een stuk hoger gedragen. Dit was een grote stap voorwaarts, ook al vielen de meeste jurkjes nog steeds over de knie.

Jaren 20 jurken

Louise Brooks - Photo credits: Laura Loveday (Flickr.com)
Louise Brooks - Photo credits: Laura Loveday (Flickr.com)

De kortere rokjes hadden ook een praktische functie. Ten tijde van de drooglegging, een algemeen verbod op alcohol in de jaren '20, ontstond er een bruisend ondergronds clubcircuit waar veel nieuwe dansen werden bedacht, zoals de Charleston. De kortere rokken maakten het mogelijk om vrijer te kunnen bewegen en te dansen. Zo ontstond ook de flapperdress, een jurk die je ook kunt zien in de Great Gatsby film

Daarnaast liepen vrouwen zowel overdag als 's avonds met ontblote schouders en zichtbare benen. Mooie benen mochten vanaf nu worden gezien. Mede hierom werden ook rond deze tijd de huidskleurige panty's in het leven geroepen: panty's die de indruk van blote benen geven. Ook begonnen accessoires een standaard te worden en liepen vrijwel alle vrouwen overdag rond met een clochet-hoedje over hun bob-kapsels.

Vrouwen met een jongensachtig figuur (weinig vormen en kleine borsten) werden in de jaren '20 als ideaal gezien. De wijde flapper jurk zorgde er dan ook voor dat er niet teveel accent werd gelegd op eventuele rondingen. Ook bonden vrouwen hun borsten in, om ze niet teveel te laten opvallen.

Jaren '20 kleding voor Heren

jaren 20 man (1)

De herenmode in de jaren '20 stond niet echt bekend om zijn individualisme. Er waren namelijk aangewezen momenten waarop een man bijvoorbeeld een pak of een flanellen shirt diende te dragen, en zo waren er nog veel meer voorbeelden. De meeste mannen weken niet af van deze maatschappelijke 'uniformen'. Als je kijkt naar foto's van grote groepen mensen uit de jaren '20, valt gelijk op dat de mannen vrijwel allemaal dezelfde kleding dragen. Een mooi beeld hiervan wordt geschetst in de film Great Gatsby.

Maar het gebrek aan individualiteit leidde zeker niet tot een gebrek aan elegantie. Integendeel: mannen in de twintiger jaren waren misschien wel de best geklede mannen in de geschiedenis van de mensheid. Maatwerk was destijds namelijk van groot belang; op kledingstukken die te los of te strak, te kort of te lang waren, werd dan ook neergekeken. Of een man nu een broek of jas kocht: hij liet deze altijd helemaal op maat maken.

Kleding uit de jaren '20 stond tevens bekend om de grote aandacht voor detail. Zo zat er zelden een draadje los of een steekje verkeerd. De heren-garderobe bestond in de meeste gevallen uit een verzameling van keurige maatpakken, leren Oxford veterschoenen en een of meerdere vilten hoeden. Mannen uit de lagere klassen in de samenleving droegen meestal rubberen overjassen over een flanellen overhemd en overall van spijkerstof.

Pakken

jaren 20 man pak zwart wit
Rudolph Valentino - Photo credits: Amy Jeanne

Voor openbare uitstapjes waren kostuums voor zowel mannen als jongens de juiste keuze. Pakken waren meestal van wol en werden doorgaans in combinatie met een wit overhemd gedragen. Bij kouder weer werd soms een nette pullover met V-hals over het overhemd gedragen. Vlinderdassen werden wel gedragen, maar waren lang niet zo populair als de standaard zijde of rayon (kunstzijde) dassen.

Jongens-pakken waren zowel met een lange als een korte broek verkrijgbaar. Krijtstrepen waren de meest voorkomende motieven op jongens-pakken. Omdat de meeste pakken alleen in neutrale kleuren, zoals grijs, bruin of zwart te krijgen waren, droegen veel mannen en jongens een fleurige zakdoek in hun borstzak.

Een typisch herenpak uit de jaren '20 zou er als volgt uitzien: een twee-knoops single-breasted jasje, met zacht gerolde revers, zakken en alpaca voering. De bijbehorende broek zou bestaan uit een op maat gemaakt twee-knoops model met een brede tailleband en brede riemlussen.

Over het algemeen droegen mannen een compleet maatpak, bestaande uit een jasje en bijbehorende broek in dezelfde kleur en met hetzelfde motief. Voor speciale gelegenheden en bij kouder weer werden doorgaans driedelige pakken (jasje, gilet en broek) gedragen. Losse jasjes en broeken die niet bij elkaar hoorden, werden zelden gecombineerd.

Jassen en mantels

Bij koud weer droegen de meeste heren jassen die tot net onder de knie reikte. Deze jassen waren dik, zeer warm en in de meeste gevallen gemaakt van wol. Met name elegante ruitjesmotieven en de kleuren zwart, grijs, blauw-grijs en verschillende tinten bruin waren populaire keuzes voor de jas.

Jassen waren veelal in drie-knoops double-breasted modellen verkrijgbaar. Deze bevatten twee warme, diepe steekzakken, beschermd met kleppen om eventuele regen en sneeuw tegen te houden. De stof was in deze tijd zo dik dat een voering in veel gevallen niet nodig was.

Jaren '20 Homburg hoed

Lederen jassen, met of zonder een bontkraag, waren ook populair in de jaren '20. Deze werden doorgaans dicht geknoopt gedragen, en waren voorzien van twee zakken en in sommige gevallen ook een ingebouwde gordel rond het middenrif. De jassen waren in zwart of (donker)bruin verkrijgbaar en waren vaak met bont gevoerd.

Hoeden

In de jaren '20 waren er verschillende hoedenstijlen voor heren. De meest populaire modellen waren de gleufhoeden en de 'newsboy' caps. De meeste werden gemaakt van ofwel haarvilt, velours, wolvilt, bont of corduroy (ribfluweel).

Top