Stijlgidsen

Jaren ’30 kleding

Mode van de jaren ’30 steekt af tegen mode van het decennium ervoor. Dit is voor een groot deel te danken aan een grote economische crisis, waardoor mensen minder te besteden hadden.

Door de economische crisis ontstond er een scheiding tussen flamboyante avondkleding en casual, functionele kleding voor overdag.

Jaren '30 dames dresscode

Deze scheiding betekende echter niet dat de mode van de jaren '30 minder vrouwelijk werd. Integendeel, in de jaren '30 werden de rokken langer, wijder en soepeler, om zo het klassieke vrouwelijke figuur beter te kunnen benadrukken.

In tegenstelling tot de praktische kleding voor overdag, was de avondkleding bijzonder glamoureus, met lange, zwierige jurken die de nadruk legden op de vrouwelijke vormen. De jaren '30 waren de tijden van Hollywood en de Big Bands, waarbij luxe zo zichtbaar mogelijk moest worden uitgedragen.

Een trend die zowel bij de mannen als de vrouwen kon worden terug gezien was brede schouders en dus de schoudervulling. Ook hadden veel jurken in die tijd mouwen in verschillende vormen, zoals de geplooide mouw en de vlindermouw, allemaal met het doel om de schouders breder te laten lijken.

Nieuwe trends bij jurken waren de laag uitgesneden rug en de schuine snit, die door het schuin vallen van de stof zorgde voor een nog beter geaccentueerd silhouet. Ook werden in deze tijd vele nieuwe stoffen geïntroduceerd, zoals metallic lamé.

In tegenstelling tot de jaren '20, waren dameshoeden in de jaren '30 een stuk minder belangrijk. Het haar werd echter nog steeds vrij kort gedragen en bont en make-up waren behoorlijk populair. Een nieuwe trend die rond de jaren '30 ontstond was het borduren of graveren van initialen in kleding. Deze trend groeide toen ook veel kledingwinkels het graveren en borduren als extra service gingen aanbieden.

Jaren '30 heren dresscode

jaren 30 man (1)

Net als in de jaren '20 waren heren in het dagelijkse leven keurig gekleed. In de Verenigde Staten ontstond er zelfs een nieuwe term voor de elegante herenmode: 'dapper'. In tegenstelling tot de jaren '20 werden de kledingstukken zelden meer op maat gemaakt. Kledingstukken werden in confectiematen gemaakt en waren een stuk goedkoper dan dure maatkleding. Ook konden heren complete kledingpakketten kopen. Deze pakketten bestonden doorgaans uit een pak, een hoed, een x aantal sokken, overhemden, een stropdas en zelfs een paar schoenen!

Herenhoeden maakten in de jaren '30 steeds meer plaats voor net gekamde haren. Mannen smeerden hun haren in met brillantine en kamden hun kapsel, al dan niet met zijscheiding, strak naar achter. Ook dunne snorretjes zoals die van Hollywood ster Clark Gable waren rond deze tijd enorm populair.

Clark Gable - Photo credits: Laura Loveday (Flickr.com)

Herenpakken hadden brede schouders en een smalle taille. De bijhorende pantalons vielen vrij wijd uit. Een pak werd altijd gecombineerd met een vlinderdas of das. De bedoeling was dat jongens en heren zo netjes mogelijk voor de dag kwamen.

In de jaren '30 kwam er echter ook steeds meer ruimte voor sportieve kleding, zoals tweed jassen, blazers, v-hals truien en plusfours (wijde kniebroeken die werden gebruikt om in te sporten).

Top