Stijlgidsen

Jaren ’40 kleding

De jaren ’40 worden vaak gezien als een sober tijdperk voor mode. Dit is voor een groot deel te danken aan de schaarste aan grondstoffen die de Tweede Wereldoorlog met zich meebracht.

Ten tijde van de oorlog was er vanuit het leger een enorme vraag naar leer en katoen. Dit ging ten koste van de mode-industrie. Hierdoor kenmerkt met name de eerste helft van de jaren ’40 zich door hergebruik.

Jaren '40 dames dresscode

jaren 40 kleding dames

Door gevolgen van de oorlog werd er een nieuwe stijl in het leven geroepen: het mantelpakje. Oude maatpakken van mannen werden omgenaaid tot pakjes voor vrouwen. Veel vrouwenkleding werd op zijn beurt weer verwerkt tot kinderkleding.

In Engeland werd de Fashion Group of Great Britain opgericht. Deze stichting organiseerde talrijke modeshows waarin werd getoond hoe men van oude kleding iets nieuws kon maken. Daarnaast lieten diverse Nederlandse tijdschriften in hun bladen zien hoe men zelf schoenen kon maken.

De tweede helft van het decennium kent echter weer een opleving, met dank aan de 'New Look' van Dior, die van grote invloed is geweest op het hedendaagse modelandschap.

In 1940 werd ook de nylonkous geïntroduceerd, de flexibelere opvolger van de ouderwetse rayon (kunstzijde) kous. Na slechts drie jaar verdween de nylonkous echter weer van de markt. Dit kwam omdat er vanuit het leger een grote vraag naar nylon was.

Jaren '40 mantelpakje - Photo credits: Amy Jeanne (Flickr.com)
Jaren '40 mantelpakje - Photo credits: Amy Jeanne (Flickr.com)

Herenpantalons

Door het gebrek aan kousen, ontstond er een opvallende trend in de winterperiode. Omdat dames vanwege het gebrek aan kousen en de kou geen rokken droegen, kozen veel vrouwen ervoor een herenpantalon te dragen. Broeken werden voor het eerst dagelijkse kleding voor vrouwen.

Sober

In tegenstelling tot de flamboyante vertoningen uit de decennia ervoor, was avondkleding in de jaren '40 sober en eenvoudig. Pronken in tijden van armoede werd immers als ongepast gezien.

Make-up

Hoewel de kleding van de jaren '40 vrij sober en eentonig was, betekende het echter niet dat vrouwen hun voorkomen lieten verwaarlozen. Tijdens de oorlog was er zelfs een enorme vraag naar make-up (met name lippenstift) en parfum. Deze producten waren zeer schaars en moeilijk verkrijgbaar. Veel vrouwen kozen er daarom voor hun eigen cosmetische middelen te creëren.

Het kapsel

In de jaren '40 werd bijzonder veel aandacht aan het haar besteed. Dit was namelijk een van de weinige aspecten van het voorkomen, waar men relatief weinig geld en middelen aan hoefde te besteden. In tegenstelling tot de jaren '20 en '30 droegen de meeste vrouwen hun haar lang (meestal tot de schouders) en staken ze het voorste deel op. Ook kozen veel vrouwen ervoor hun haar te krullen en te bleken.

1940-kleding-dresscode

Hoofdstad van de mode

Tijdens de oorlog hadden de Duitsers alle grote modesteden in hun macht, wat ertoe leidde dat Berlijn werd uitgeroepen tot hoofdstad van de mode. Deze titel kwam na de oorlog echter weer in handen van de oorspronkelijke eigenaar, Parijs, met dank aan de 'New Look' van Christian Dior.

The New Look

The New Look (de nieuw look) greep weer terug naar het modebeeld van voor de oorlog met vrouwelijke silhouetten met een wespentaille, volle boezems en wijde rokken. Daarnaast maakte de look gebruik van veel verschillende stoffen, om een nog groter contrast te creëren met de sobere, mannelijke kleding van weleer. Niet iedereen was op het eerste gezicht even blij met de nieuwe dresscode, vooral omdat de items voor de meeste mensen nog altijd onbetaalbaar waren. Toch werden de items veelvuldig nagemaakt, wat ervoor zorgde dat de trend tot laat in de jaren '50 relevant bleef.

Jaren '40 heren dresscode

jaren 40 kleding heren

Door de oorlog was er zeer weinig ruimte voor mode. Voor heren betekende dit dat kleding voornamelijk praktisch was. De esthetische uitstraling van kleding was veel minder belangrijk. Daarentegen was het wel van belang dat jassen, pantalons en schoenen goed warm en weerbestendig waren.

Door de enorme vraag naar kleding en stof vanuit het leger, was er een groot gebrek aan goede kleding en stof voor het 'gewone' volk. Herenkostuums werder daarom meermaals versteld en vermaakt. Ook werden kledingstukken regelmatig binnenstebuiten gedragen, omdat de binnenkant van de kleding vaak minder versleten was dan de buitenkant.

Oude lakens werden met wax waterdicht gemaakt en omgetoverd tot regenjassen. Ook droegen mannen steeds vaker een bivakmuts - zoals die in het leger werden gedragen - om de kou zo goed mogelijk tegen te gaan.

Omdat de mode-industrie door de oorlog tot een halt was gekomen, werden er in Europa amper nieuwe kostuum modellen ontworpen. Mannen die zich (nog) wel een net kostuum konden veroorloven moesten het daarom vaak met oudere modellen uit de jaren '30 doen.

Top