Oud en Nieuw: buitenlandse ondergoed tradities

Oud en Nieuw: buitenlandse ondergoed tradities

Oliebollen, champagne, oesters en Glühwein: het zijn de traditionele hapjes en drankjes die in Nederland tijdens Oud & Nieuw maar al te graag gegeten en gedronken worden. Vrienden en familie komen bij elkaar, de mooiste outfits worden uit de kast getrokken en om 00.00 is het zover: het nieuwe jaar is begonnen! Ergens in de late nacht- of zelfs pas in de ochtenduren gaat je bed je pas weer verwelkomen. Waarschijnlijk zal het bovenstaande tafereel je maar al te bekend voorkomen. In andere landen heeft men uiteraard andere tradities. Eén van deze tradities is het dragen van een speciale kleur ondergoed.

Onderzoek

Om een duidelijk beeld te krijgen van gewoontes rondom de jaarwisseling hebben we op de website een poll uitgezet. Deze poll is ingevuld door 1.058 respondenten. Uit de poll blijk dat liefst 21 procent een speciale kleur ondergoed of lingerie aantrekt met oud en nieuw. Deze gewoonte blijkt onder vrouwen populairder te zijn dan bij mannen. Onder de vrouwelijke respondenten heeft 23,8 procent aangegeven een speciale kleur aan te trekken, terwijl slechts 18,4 procent van de mannelijke respondenten een speciale kleur boxershort aantrekken.

Rood is de meest geliefde kleur om aan te trekken. 7,6 procent heeft aangegeven rood ondergoed te dragen tijdens de jaarwisseling. Van de vrouwen die hebben aangegeven een speciale kleur ondergoed aan te trekken, kiest 46,8 procent voor rood ondergoed. Bij de mannelijke respondenten ligt dit percentage op 27,5 procent.

oud en nieuw gekleurd ondergoed

oud en nieuw ondergoed

Bijgeloof in verschillende landen

Rood ondergoed

Het is misschien niet helemaal wat je zou verwachten, maar in bepaalde landen is het kleur ondergoed dat je draagt ongeveer het belangrijkste element voor het nieuwe jaar. 'Hè, wat?', zul je misschien denken. En toch is het echt waar. Zo is het in Spanje gebruikelijk om roodkleurig ondergoed te dragen. Maar, waarom eigenlijk rood?

Volgens de Chinezen ligt het geheim in een oud verhaal. Zo zou een wild dier ieder jaar opnieuw in het dorp toeslaan. Toen een oude man de dorpsbewoners beval hun ramen rood te schilderen, zou het beest nooit meer zijn verschenen. Oké, helemaal overeen komt dit niet met de gedachtegang van Spanje, maar er zijn wel degelijk gelijkenissen te vinden.

Zo dragen de Spanjaarden en Chinezen rood ondergoed om de kwade geesten te verdrijven. Want het verdrijven van kwade geesten? Daar geloven beide landen heilig in. De Spaanse vrouwen daarentegen dragen ook rood ondergoed, maar wel om een iets andere reden; zij hopen hiermee op een bruisend liefdesleven voor het nieuwe jaar. En, hoe kan het ook anders?

Ook de Italianen dragen rood ondergoed voor een gelukkig en voorspoedig liefdesleven. Maar, ook qua successen zou het je zeker voordelen brengen. En deze passie en voorspoed? Die wordt ook graag 'gedragen' door de Brazilianen en Mexicanen; ook zij geloven in de rode kleur voor een hartstochtelijk jaar; het zou de meest geschikte kleur zijn om de liefde en het leven te vieren.

Geel

Maar, ook in Zuid-Amerika zijn er veel verschillen. Want in Chili? Daar is rood helemaal niet de kleur van de liefde. Nee, zij geloven juist in het lieflijke geel. Met Oud & Nieuw is het dus niet rood, maar de kleur geel die zorgt voor een spetterend liefdesleven.

Dat ook deze tint genoeg symbolische betekenissen heeft, dat laten andere landen maar al te graag zien. Zo gelooft het buurland Bolivia er heilig in dat geel zorgt voor een gelukkig leven.

Maar, in het hoger gelegen Ecuador hebben ze er weer een andere betekenis aan gekoppeld. Draag je geel ondergoed? Reken dan maar op financiële voorspoed.

Roze

En Argentinië? Ook die heeft weer een eigen interpretatie van de liefde. Geen rood of geel, maar roze is de kleur van een nieuw, passievol jaar.

Heb je nog geen nieuwe liefde? Dan zal deze ongetwijfeld volgen. Maar, dan moet je wel roze ondergoed dragen.

oud en nieuw onderbroek blauw

Blauw

Heb je liever een jaar vol goede gezondheid? Dan geloven de Mexicanen en Brazilianen in ondergoed met een blauwe kleur.

De Portugezen daarentegen? Die geloven dat de blauwe kleur geluk zal brengen in je zoektocht naar een nieuwe liefde. Dus geen rood of geel, maar blauw is de kleur.

Symbolische waarde

'Daar geloof je toch helemaal niet in?' De nuchtere Hollanders zetten regelmatig vraagtekens bij de gebruiken van andere landen. Misschien is het inderdaad zo dat het geen direct gevolg heeft, maar de symbolische waarde geeft letterlijk het leven 'kleur'. Ach, vergelijk het met het opsteken van een kaarsje. Of het je wens in vervulling laat gaan, dat zul je nooit zeker weten. Is het toeval of heeft het zo moeten zijn? Echt weten doe je het niet, maar ach: 'Stel nu eens dat...' Dus het dragen van kleurrijk ondergoed? Dat is eigenlijk niet veel anders. Het is dan ook vrij bijzonder te noemen hoe ieder land zijn eigen ideeën heeft bij dit rijke kleurenpalet. En, ga je dit jaar voor hartstochtelijk rood of vaar je liever mee op de 'gele' gedachte van de Ecuadoraan en zwem je straks in het geld? Tsja, of je er nu in gelooft of niet, ook het nieuwe jaar wordt er zeker een stukje kleurrijker van.

 

Redactie

Redactie

Top