Stijlgidsen

Galajurken

De dresscode voor dames bij een gala, formeel feest of première is doorgaans de galajurk. Tenzij de ultieme galajurk al in je kast hangt, kan het vinden van de juiste jurk een uitdaging zijn.

Galajurken komen in meerdere kleuren en varianten. Ook is het kiezen van de juiste accessoires en schoenen (pumps!) niet onbelangrijk. Hieronder lees je de belangrijkste tips voor het vinden van de juiste galajurk.

Shop galajurken

Galajurken - welk model?

Bij een galajurk gaat het erom dat je er elegant en sexy uitziet, maar ook weer niet te (zoals bij het cocktailjurkje). Er zijn vele galajurken te vinden met een wat dieper decolleté of een laag uitgesneden rug. Beide kunnen erg mooi staan, alhoewel een jurk met zowel een uitgesneden rug als decolleté al snel te bloot wordt. Hoe diep de decolleté mag zijn hangt af van de gelegenheid. Hoe formeler deze is, hoe hoger gesloten de jurk geacht wordt te zijn.

De meest voorkomende galajurk is het klassieke zwarte model, maar de opties zijn vrijwel oneindig. Vind de kleur die het mooist uitkomt in combinatie met je haar- en oogkleur.

Wel of geen straps

Het voordeel van een strapless galajurk dragen is dat je schouders er mooier in uitkomen, vooral wanneer je je haar opsteekt. Wel is het essentieel dat de jurk je als gegoten zit. Je wilt tenslotte niet de hele avond je jurk constant ophijsen.

Bang dat je jurk afzakt? Een galajurk met halter is geschikt voor ieder figuur en zorgt er tevens voor dat je schouders mooi uitkomen. Een ander groot voordeel is dat de jurk niet kan afzakken, dankzij de halter.

Lange en korte galajurken

Ga je naar een iets minder formeel feest, dan kun je kiezen voor een kortere galajurk (of avondjurk) waarin je meer bewegingsvrijheid hebt. Bovendien komt deze variant een stuk sexier over, vooral wanneer je bent gezegend met lange benen. Een lange galajurk daarentegen is wat 'classier'. Er bestaan ook jurken die beide modellen kopiëren. Deze zijn kort van voren en iets langer van achteren.

Hoe diep mag je decolleté zijn?

Hoe diep de decolleté mag zijn hangt min of meer af van je figuur. In de regel geldt: hoe compacter je borsten zijn, des te lager de decolleté mag zijn. Doe je dit met grotere borsten, dan loop je het risico dat alle aandacht die avond naar je decolleté zal gaan.

De kleur

Een klassieke galajurk is in de regel zwart, maar tegenwoordig komen ze in allerlei kleurvariaties. Zo kun je kiezen voor een elegante, neutrale kleur, zoals bijvoorbeeld een champagne- of een zacht roze jurk. Opvallende kleuren als rood, paars en blauw zorgen er anderzijds voor dat je extra opvalt binnen je gezelschap. Je kunt ook kijken naar de mode kleur van het moment. Zo is nu metallic helemaal hot.

Zelfkennis is hierbij een groot goed. Vind de kleur die het mooist uitkomt in combinatie met je haar- en oogkleur.

Top