Stijlgidsen

Zakelijke dameskleding

Hoewel het ene kantoor een formelere dresscode hanteert dan de andere is het toch van belang je altijd netjes en verzorgd te kleden op het werk. Dit voor als er klanten langs komen, om je op de juiste manier te presenteren tegenover je baas, maar ook tegenover je collega’s is het belangrijk.

Een professionele uitstraling op kantoor is belangrijk. Het ene kantoor hanteert een strengere en formelere dresscode dan de ander. Lees hier hoe je dat het beste in een outfit vertaalt.

De juiste zakelijke dameskleding

Voor zakelijke dameskleding is er over het algemeen meer keuze dan voor mannen. Zowel broeken, jurken, als rokken kunnen op de werkvloer worden gedragen als er wordt gevraagd om een formele dresscode, afhankelijk van de functie kan eventueel een mantelpakje ook. Om te weten welke regels er gelden en waar je op moet letten bij het kopen van zakelijke kleding, staan hier alle tips.

Je zakelijk en netjes kleden hoeft niet moeilijk te zijn. Een zwarte broek met een mooie, nette blouse is een outfit die altijd goed werkt. Ook een pantalon met een blouse of net shirt, geeft je een professionele uitstraling. Verder kun je gaan voor een zakelijke jurk. Zorg dat deze ongeveer kniehoogte is en kleine mouwtjes heeft. Ook een rok in combinatie met een blouse of net shirtje is een outfit die je kan dragen.

Ga je voor een rok of een jurk? Denk dan wel aan je blote benen. Deze worden niet bij ieder kantoor of op iedere werkvloer geaccepteerd. Trek daarom bij het dragen van een jurk of een rok altijd een nette panty aan. Een goed merk is bijvoorbeeld Sylvian Heach of Karen Millen.

Pasvorm

Een belangrijk bij het aanschaffen van formele kleding is de pasvorm. Een pasvorm is zowel bij een nette blouse als een jurkje erg van belang. Het is niet flatteus wanneer je kleding te klein, te kort of te groot is.

Belangrijk bij het dragen van een jurkje is dat deze niet te strak zit en niet te kort is. Op het werk is het niet de bedoeling je rondingen extra te accentueren. Daarnaast is het belangrijk dat je je decolleté bescheiden is of liever helemaal niet te zien is. Een mooi vallend A-lijn model is vaak een goede keuze.

Bij het kopen van een blouse is het belangrijk te kijken naar de lengte van de mouwen en naar de omvang bij de borsten. Bij een formele blouse is het netjes als de mouwen van de blouse tot op de polsen komt. Daarnaast moet er bij de blouse overal een enkele centimeter ruimte zitten. Ook bij de borsten mag hij niet gaan trekken en moet er voldoende ruimte tussen zitten. Dit is een veelvoorkomende fout die vrouwen maken.

Kleur

De kleur keuze is belangrijk bij zakelijke dameskleding. Kleuren brengen namelijk onbewust een bepaalde associatie met zich mee. De kleuren wit, blauw en grijs worden geassocieerd met betrouwbaarheid, rust en loyaliteit. Dit is de reden dat deze kleuren vaak in het zakenleven voorkomen. Verder is het altijd goed om de basiskleuren rustig te houden. Denk hierbij aan pasteltinten.

Over het algemeen wordt het afgeraden om schreeuwerige kleuren aan te trekken op de werkvloer. Als felle kleuren echter een vast onderdeel zijn van je kledingkast, kun je het overwegen om je felle  items te combineren met een neutrale kleur.

Verder verschilt het per bedrijf erg of bepaalde kleuren wel of niet kunnen. Beoefen jij een creatieve functie en heerst er een informelere sfeer, dan hoef je niet na te denken over de kleur. Hierbij kun je de kleuren dragen die jij leuk vindt.

Schoenen

Bij het onderdeel schoenen denken veel vrouwen wel te weten hoe het moet.  Toch worden de schoenen zowel op een sollicitatie als op de werkvloer het meest vergeten. Of ze passen niet bij de rest van de outfit, ze zijn niet schoon of gepoetst, of ze zijn te informeel. Hoe zorg je er nu voor dat je voor altijd een paar juiste, schoenen die passen bij zakelijke dameskleding in de kast hebt staan.

  1. Ga voor een paar klassiekers die het altijd goed doen, zoals een paar platte schoenen of pumps, die de tenen geheel bedekken en bij veel verschillende outfits kunnen worden gedragen. Denk hierbij aan de kleuren zwart, grijs of nude.
  2. Een andere optie is om bij elke outfit een paar goedkope schoenen te vinden. Koop meerdere soorten in vier verschillende kleuren. Zo heb je altijd wel een net paar staan.

Sieraden en accessoires

Niet alleen schoenen zijn belangrijk voor bij je zakelijke dameskleding. Ook accessoires spelen een grote rol. Bij zakelijke kleding is het aan te raden om voorzichtig met sieraden om te gaan. Gebruik ze dan ook om je outfit echt te accentueren.

Een subtiele ketting of gekleurd sjaaltje kan net dat stukje detail en verfijning geven aan je basisoutfit. Bij een zakelijke outfit zijn sieraden al snel teveel. Laat daarom je grote zilveren ketting of enorme diamanten oorbellen thuis.

Zakelijke dames tassen

Een andere onmisbaar accessoire bij zakelijke dameskleding is uiteraard de tas. Ook hier geldt: overdaad schaadt. Een mooie tas die ook functioneel handig is, is echt van essentieel belang. Tassen zijn er in vele soorten. Wanneer je werkt in een formele omgeving is een handtas of klein koffertje aan te raden.

Voor een wat informelere sfeer, mag ook de schouder- of rugtas gebruikt worden.

Top