Stijlgidsen

Zakelijke herenkleding

Het dragen van verkeerde zakelijke herenkleding kan ervoor zorgen dat mensen een verkeerd beeld van je krijgen en je een verkeerde eerste indruk maakt. In de zakelijke wereld kan een verkeerde eerste indruk ernstige nadelige gevolgen hebben.

Of je nou gaat solliciteren, vergaderen of een verkoopgesprek hebt. Het herstellen van een verkeerde eerste indruk is een lastig proces. Voorkom dit probleem door de juiste zakelijke kleding te dragen. Onder zakelijke kleding verstaan we kostuums, colberts, pantalons, overhemden, stropdassen en nette schoenen.

Kostuums & colberts

Kostuums zijn de kledingstandaard bij formele bedrijven. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan banken, advocaten, accountants, etc. Hier zijn donkerblauw en donkergrijs de meest voorkomende kleuren. Tevens zijn dit geschikte kleuren voor het kopen van je eerste pak. Toch zijn er voldoende kostuums en colberts beschikbaar in andere kleuren, denk hierbij aan lichtgrijs, lichtblauw en groen.

Pantalons

Is een pak te veel van het goede? Dan kun je een pantalon dragen. Pantalons zijn gemakkelijk te combineren met overhemden en colberts. Hiermee creëer je een speelse zakelijke uitstraling. Pantalons zijn er zowel in een katoenen als wollen uitvoering. Wollen pantalons hebben een meer formele uitstraling, terwijl katoenen pantalons een stoerdere uitstraling hebben. Ga je voor een casual look? Kies dan voor een katoenen pantalon, ook wel een 'chino' genoemd.

Overhemden

Een net overhemd is de basis voor nagenoeg elke zakelijke outfit. Kies voor een business overhemd wanneer je voor een nette uitstraling gaat. Zorg ervoor dat je overhemd past bij de rest van je pak of outfit. Is de dresscode bij jou op werk niet heel formeel, dan is het dragen van een casual overhemd ook goed. Zorg er dan wel voor dat je overhemd een nette kleur heeft en vermijdt felle prints of tropische kleuren.

Stropdassen

Voor de echte modeliefhebbers is er de stropdas. Alhoewel stropdassen tegenwoordig niet meer op elke werkvloer verplicht zijn, is het bijvoorbeeld in de bancaire sector een onmisbare accessoire. Twijfel je of je een stropdas wilt dragen? Draag hem dan alsnog. Immers kun je de das altijd afdoen als je het gevoel hebt overdressed te zijn.

Schoenen bij zakelijke herenkleding

Een van de belangrijkste onderdelen van zakelijke herenkleding is het schoeisel. Een veelgemaakte fout is dat heren minder aandacht schenken aan het uitzoeken van juiste schoenen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 9 van de 10 mensen iemands karakter goed kunnen inschatten, op basis van de schoenen die zij dragen. Zorg er daarom voor dat je schoenen netjes zijn gepoetst en representatief overkomen.

Tegenwoordig dragen steeds meer heren (in Engeland is dit not done!) bruine schoenen onder een pak. Vooral bij blauwe pakken zorgt dit voor een mooi contrast. Ook bij (donker) grijze pakken zijn bruine schoenen gangbaar. Toch draagt men in de praktijk vaker zwarte schoenen bij een grijs pak.

Formele schoenstijlen

Gangbare formele schoenstijlen zijn Oxfords, Derby's, en Monk-strap schoenen. Oxfords en Derby's zijn klassieke veterschoenen. Oxfords zijn overwegend klassieker en hebben een gesloten wreef. Bij Derby's is de wreef open. Monk-strap schoenen hebben een gespsluiting, in plaats van veters.

Casual schoenstijlen

Voor een meer casual outfit zijn Brogues, Loafers, Chelsea boots, en Chukka boots geschikt. Brogues zijn een variant op Derby schoenen met gaatjes en versieringen op de schoen. Loafers zijn klassieke (veterloze) instapschoenen, geschikt voor een nonchalante look. Chelsea boots zijn veterloze enkellaarzen met een elastische sluiting. Chukka boots zijn, net als Chelsea boots, enkellaarzen. Chukka boots hebben echter wel een vetersluiting.

Checklist zakelijke herenkleding

Met de volgende checklist stel jij een perfecte zakelijke outfit samen.

  • Kies niet standaard voor kostuums, maar ga voor losse kledingstukken. Zo zijn colberts gemakkelijk te combineren met verschillende chino's overhemden en zelfs jeans. Hierdoor kun je met kleding die je al hebt veel verschillende outfits samenstellen.
  • Let bij het aanschaffen van (zakelijke) kleding goed op de pasvorm en de juiste maat. Colberts die te ruim zijn vallen snel op en je zult er snel een verkeerde indruk mee wekken. Zorg voor aansluitende kleding, zonder dat de kleding te strak aanvoelt.
  • Houd rekening met je postuur wanneer je kleding koopt. Dit geldt vooral voor colberts en broeken. Heb je een slank postuur en wil je iets breder voor de dag komen, dan kan een 'double breasted' jasje en een vouwloze pantalon uitkomst bieden. Ben je iets voller? Probeer dan eens te experimenteren met vestjes en broeken met een haarscherpe vouw.
  • Overhemd in je broek of los? Hier is het verlossende antwoord: dat ligt aan je overhemd. Business overhemden zijn een stuk langer, waardoor ze mooi in je broek passen. Casual overhemden zijn vaak gemaakt om los gedragen te worden en zijn dan ook een stuk korter.
  • Draag je regelmatig stropdassen? Maak dan onderscheid tussen zakelijke en informele dassen. Hierdoor heb je voor elke look de juiste stropdas. Vermijd het dragen van stripfiguren op je werk.
  • Het kiezen van de juiste riem is een klein detail dat een groot verschil kan betekenen voor je outfit. Om altijd de juiste kleur riem te kiezen, kun je de kleur van je schoenen als uitgangspunt gebruiken. Draag bovendien geen dikke riem bij een pak, maar ga voor een pakriem. De dikke riem kun je weer prima aan bij een spijkerbroek en sneakers. Hierbij mag je de kleur helemaal zelf bepalen.
Top