Zakelijke dresscodes in islamitische landen

Wanneer je voor een zakelijke bijeenkomt afreist naar een islamitisch land, is het verstandig om je vooraf te verdiepen in de dresscode en etiquette.

 

Kledingvoorschriften

Met 1,3 miljard moslims wereldwijd is het niet eenvoudig om een dresscode te benoemen die representatief is voor de gehele islamitische gemeenschap. Hoewel het niet makkelijk is om kledingvoorschriften op te noemen die voor de gehele moslimbevolking geldt, hanteren er toch een groot aantal islamitische landen nog steeds kledingvoorschriften die zijn gebaseerd op passages uit de Koran en de bijhorende Hadith's. In tegenstelling tot Nederland is religie in veel islamitischelanden nog steeds onlosmakelijk verbonden met maatschappelijke aspecten als politiek, rechtspraak en zakendoen.

 

Zakelijke dresscode voor mannen

In de meeste islamitische landen is het doorgaans gebruikelijk dat een man een pak met stropdas draagt tijdens het zakendoen. Een klassiek model met een donkere of neutrale kleur wordt overal geaccepteerd. Hiërarchie en uitstraling is in de meeste moslimlanden zeer belangrijk. In veel gevallen wordt er in deze landen nog opgekeken tegen de westerse zakenman, door -gekleed in pak met nette schoenen en stropdas- aan dit stereotype te voldoen kan je soms al een streepje voor hebben. Jezelf kleden in lokale kledij zoals de dishdasha in de Emiraten zal in veel gevallen juist tegen je werken.

Bij warmer weer is het overigens toegestaan om lichter gekleed te gaan. Doorgaans kijkt niemand raar op als je besluit geen colbert te dragen en je stropdas thuis te laten. Indien je besluit een overhemd te dragen, kies er dan wel één met lange mouwen. In veel moslimlanden is het nog taboe om je blote armen te laten zien tijdens zakelijke besprekingen. Door voor deze laatste optie te kiezen verlies je het voordeel van zakelijke uitstraling. Mocht de afspraak bij iemand thuis plaatsvinden of in een huiselijke omgeving, hou er dan rekening mee dat je wellicht je schoenen bij de ingang moet achterlaten. Neem dus vooraf maatregelen wanneer je last hebt van zweetvoeten en controleer je sokken op eventuele gaten.

 

Zakelijke dresscode voor vrouwen

Het is niet eenvoudig om een algemene dresscode te geven voor vrouwen in islamitische landen. Dit is deels te danken aan het feit dat de interpretatie van vrouwelijke kledingvoorschriften per land kan verschillen, evenals de mate waarin vrouwen participeren binnen het zakelijke circuit. Vooraf je research doen kan hierbij aanzienlijk in je voordeel werken. Toch kan over het algemeen worden gezegd dat de algemene voorkeur uitgaat naar loszittende kleding, die niet te zwaar de accenten legt op de vrouwelijke vormen. Een broekpak of een zakelijk pak is in vrijwel alle gevallen de veiligste optie. In veel landen is een jurk ook een optie, op voorwaarde dat deze niet te onthullend is. Vermijd ontblote schouders en kies voor een jurk die over je knieën valt.

Een beeld dat veel Nederlanders hebben bij islamitische landen is dat van de gesluierde vrouw. Het kan echter per land aanzienlijk verschillen of dit van jou wordt verwacht. In Turkije en Tunesië is het zelfs af te raden om een hoofddoek te dragen als je die normaliter niet draagt, maar in Saoedi-Arabië is het weer bij wet verplicht. Hieronder hebben wij van de meeste islamistische landen in beeld gebracht in welke mate er sociale druk is om als een hoofddoek te dragen evenals de soort hoofdbedekking die door vrouwen wordt gedragen.

Landen waar het wettelijk verplicht is om een hoofddoek te dragen zijn Iran en Saudie Arabië. Andere landen waar de sluier maatschappelijk als de norm wordt gezien zijn Afghanistan en delen van Nigeria en Sudan. De meestvoorkomende vormen van hoofdbedekking in moslimlanden zijn:

Hijab

De Hijab: Wat Nederlanders doorgaans zien als 'de hoofddoek'. Deze sluier is één van de meest voorkomende vorm onder de Nederlandse Moslima's.

Al-Amira en Shayla

De al-Amira en de Shayla: Tevens een sluier die enkel het hoofd bedekt. Deze vormen van hoofdbedekking zijn vaak te vinden in Noord-Afrikaanse landen als Marokko en Tunesië. De Shayla komt veel voor in gebieden rond de Perzische golf en bevat een rechthoekige sjaal die zowel het hoofd als de nek bedekt.

Khimar en Chador

De Khimar en Chador: De Khimar bedekt het haar, de nek en de schouders. De meestvoorkomende vorm van algehele lichaamsbedekking is de Chador. Het gezicht blijft met deze (Perzische) sluier onbedekt, de rest van het lichaam valt echter onder de sluier.

Niqab en Burka

De Niqab en Burka: Veel Nederlanders zien de Niqab aan voor een Burka. Het grote verschil zit echter in het feit dat de vrouw bij een Niqab haar ogen onbedekt heeft, terwijl dit bij een Burka volledig is afgeschermd.

 

 

 

Over het algemeen zijn deze specifieke sluiers niet van toepassing op buitenlanders. Vaak volstaat een sjaal of iets dergelijks wat het haar bedekt. Mocht je toch gedurende je reis constante hoofdbedekking nodig hebben, dan is het verstandig om hierop te anticiperen en alvast de sluier uit te proberen voordat je op het vliegtuig stapt.

Top