Stijlgidsen

Zakelijke dresscodes in het buitenland

In de huidige tijd van globalisatie en internationalisering zou je denken dat de kledij in de zakenwereld internationaal min of meer is gelijkgetrokken. Toch is dit niet helemaal waar, en zijn er een aantal regels die zeker goed van pas kunnen komen bij een bezoek aan het buitenland.

Over het algemeen is zakelijke kleding in het buitenland netjes en conservatief, maar zijn het de kleine details waar je als reizend zakenlied goed op moet letten. Hieronder vind je een overzicht van landen met de meest opmerkelijke kledingvoorschriften.

China en Hong Kong

Doe geen jeans of broeken met smalle pijpen aan, Chinezen zien dit niet als acceptabele werkkleding. In Hong Kong gelden echter totaal andere normen wanneer het op zakelijke mode aankomt. Rood is hier de kleur van geluk, dus draag gerust een rood shirt of een rode stropdas om een goede indruk te maken. Vermijd wel zoveel mogelijk de kleur wit, omdat deze hier wordt geassocieerd met de dood. Als alternatief voor wit kun je kiezen voor een lichtgrijs zakelijk kledingstuk.

Spanje

Alhoewel het in de zomer bijzonder heet kan worden in Spanje, zijn Spanjaarden doorgaans geen fans van de korte broek. Deze worden dan ook vrijwel nooit in het openbaar gedragen. Daarnaast hechten Spanjaarden veel waarde aan een klassieke, conservatieve kledingkeuze met niet teveel felle kleuren.

Japan

In Japan is je kledingkeuze compleet afhankelijk van de status die je binnen het bedrijf geniet. Hierbij is het noodzaak dat je er qua stijl niet teveel uitspringt, maar je gewoon kleedt naar je positie. Zoals de Japanners zelf zeggen 'De spijker die uitsteekt krijgt een klap met de hamer'. Gemakkelijke kleding komt in de Japanse zakenwereld simpelweg niet voor. Een ding waar je je wel op voor wilt bereiden, is het feit dat je in Japan vaker je schoenen zult uittrekken dan thuis. Zorg dus dat je een paar nette sokken hebt en loop ze van tevoren nog na op mogelijke gaten.

Vrouwen kleden zich in Japan ultraconservatief en dragen bijna geen sieraden. Trek ook geen broek aan, zelfs als deze er formeel uitziet. Vrouwen in broeken zien Japanners als zeer beledigend. Draag ook geen hoge hakken, omdat je het risico loopt langer te zijn dan je mannelijke zakenpartners.

Brazilië

In Brazilië is een driedelig pak alleen weggelegd voor de hogere rangen binnen een bedrijf. De 'gewone' kantoormedewerkers dragen over het algemeen een tweedelig pak. Daarnaast is een stopdas verplicht bij het attenderen van vergaderingen en bijeenkomsten. De Brazilianen spenderen extra veel tijd en moeite aan hun uiterlijke verzorging, met name de vrouwen. Besteed dan ook extra aandacht aan je nagels, zowel op je handen als voeten. Make-up wordt overigens slechts minimaal toegepast.

Mexico

Mexicanen waarderen witte kledij het meest bij ontmoetingen. Mocht wit je echter totaal niet staan, dan kun je eventueel kiezen voor kleuren als marineblauw, donkergrijs of ivoorachtige kleuren. 

Afrikaanse landen

In sommige landen worden vandaag de dag nog steeds zaken gedaan in traditionele kledij. Ook kan het voorkomen dat een land bepaalde gebruiken of evenementen heeft, waarbij traditionele kledij een vereiste is. Bedenk je echter wel van tevoren of dit niet enkel geldt voor de lokale bevolking. In Afrika stellen ze het bijvoorbeeld totaal niet op prijs, wanneer een buitenlander op het idee komt om traditionele kleding aan te trekken bij een zakelijke bijeenkomst.

Het Midden Oosten en Saudi-Arabië

In het Midden Oosten en Saudi-Arabië moet je echt ten alle tijde vermijden dat je blote schouders, buik of onderbenen in het zicht zijn. Vrouwen zijn zeer conservatief en ingetogen gekleed, het liefst verhuld. Daarbij is het heel normaal dat vrouwen een hoofddoek dragen. Sieraden worden daarentegen amper gedragen. Weten hoe het gaat in andere Islamitische landen bekijk dan onze tips hier.

Rusland

In Rusland wordt het pak van de zakenman gezien als toonbeeld van professionaliteit. Colberts worden altijd aangehouden, ook tijdens onderhandelingen en vergaderingen. Verder is de kleding vrijwel altijd donker gekleurd of grijs, en wordt het op prijs gesteld als je schoenen keurig gepoetst zijn en je je hebt geschoren. Vrouwelijke zakenlieden dragen doorgaans conservatieve en elegante kleding.

Chili en Argentinië

In Chili en Argentinië wordt van de vrouw geacht dat ze hakken draagt bij zakelijke bijeenkomsten. In Zuid-Amerika zegt de kleding van een persoon veel over diens persoonlijkheid, waardoor het verstandig is om wat extra tijd en denkwerk in de samenstelling van je outfit te investeren. Zwart en wit zijn over het algemeen kleuren die altijd goed worden ontvangen.

India

India is hoogstwaarschijnlijk het enige land waar felle kleuren tijdens zakelijke meetings juist ontzettend op prijs worden gesteld, zelfs bij vrouwen! Wel blijft het natuurlijk noodzaak dat je je netjes kleedt.

Zakelijke kleding in het buitenland kent dus per land eigen tradities, dresscodes en gewoontes. Wil je een goede eerste indruk maken, verdiep je hier dan even in. Wellicht helpt het je bij het behalen van je zakelijke succes!

Top