Stijlgidsen

Yogakleding

Vroeger was het ‘alternatief’, hedendaags is het één van de meest favoriete vorm van lichaamsbeweging. Via bepaalde oefeningen train je het lichaam en worden helende effecten gestimuleerd.

Oke, jij gaat het ook proberen. Je eerste yogales staat gepland, maar wat trek je dan aan, wat is nou de geschikte yogakleding?

Wat is yoga?

Yoga is een Hindoestaanse vorm van lichamelijke beweging. Via bepaalde houdingen wordt het lichaam getraind en worden spieren versterkt. Letterlijk vertaald heeft yoga de betekenis van 'verenigen/beheersen'.

Het idee van yoga is vooral een goede balans tussen lichaam en geest te creëren. Bepaalde yoga-houdingen kunnen delen van het lichaam 'zuiveren' en of versterken. Velen zien het dan ook als een vorm van meditatie. Hoewel het officieel niet als sport gezien mag worden, is het wel een gezonde wijze om je lichaam te trainen.

En, je kunt er zelfs een stukje leniger van worden.

Geschikt yogakleding

Er is speciale yogakleding, maar je kunt ook zelf een outfit samenstellen. De meeste mensen vinden vooral aangesloten kledingstukken fijn zitten: items die dus niet al te los zitten. Het meest belangrijk is misschien nog wel: bewegingsvrijheid.

Zorg voor een goede stretch in je yogakleding. Je moet er goed en vrij ik kunnen bewegen.

Kies voor lichte stoffen. Hoe zwaarder de stof, hoe minder comfortabel je de oefeningen kunt uitvoeren.

Je draagt in principe geen schoenen tijdens de les. Heb je snel last van koude voeten, dan kun je sokken aan doen. Eventueel met antislip op de zolen.

Vormen van yoga

 • Ashtanga: Hiermee worden acht onderdelen binnen yoga bedoeld. Deze vorm leert je het lichaam en de geest te verenigen.
 • Hatha: Deze vorm lijkt op ashtanga. Hierbij wordt voornamelijk aan je ademhaling gewerkt: via oefeningen zul je dit leren beheersen. Een variant hierop is zwangerschapsyoga: deze leert je de beste ademhalingstechnieken voor een zo prettig mogelijke bevalling.
 • Yin: Hierbij wordt je uithoudingsvermogen getest, uitgedaagd én leer je je grenzen te verleggen. Het ontspannen van spieren staat hier centraal.
 • Bikram: Via de oefeningen wordt de bloedsomloop gestimuleerd, wat het lichaam en de geest goed zal doen. In deze ruimte is de temperatuur maximaal 40 graden Celsius.

Zelf meenemen...

Je hebt een yoga outfit samengesteld, maar dat is nog niet voldoende. Om de yoga-oefeningen zo comfortabel mogelijk uit te voeren, wordt je aangeraden het volgende mee te nemen:

 • Een handdoek: hiermee kun je het zweet van je afvegen en hier mee bedek je het matje, als je die van de yogaschool leent.
 • Droge kleding, zoals een shirt, truitje of sokken: deze kun je vervangen door je nat geworden yogakleding, mocht je lichaam onplezierig afkoelen
 • Het matje: deze kan aanwezig zijn, al kun je ook je eigen exemplaar meenemen
 • Heb je een yin yogales? Zorg dan het liefst voor warme kleding, want hier zit je vooral stil. Ook het meebrengen van een kussen of deken wordt geadviseerd: dit is vooral ter ondersteuning of het warm houden van het lichaam.

Niet doen…

Ook yoga kent een paar ongeschreven regels. Zo kan het om je eigen lichaam gaan: wat word je namelijk afgeraden? Of, wat kan mogelijk storend zijn voor de andere deelnemers? Hier vind je de don'ts voor een yogales:

 • Mobieltje mee? Zorg er dan voor dat je geluid uitstaat: tijdens deze ontspanningslessen is niets zo onplezierig als storende geluiden die ineens afgaan.
 • Luchtjes: Probeer bepaalde geuren, zoals parfum-, zweet- of een rooklucht, te voorkomen; dit kan vervelend zijn voor anderen.
 • Volle maag: Het wordt je afgeraden om kort voor de les nog iets te eten. Wil je iets nemen? Zorg dan voor iets dat licht verteerbaar is.
 • Drinken tijdens de les: Om je lichaam zo gefocust mogelijk te houden, drink je pas ná de les. Water tijdens de les zorgt voor een versnelde afkoeling, wat ongunstig voor het lichaam werkt.
Top