Voetbalshirts – Dit kost de “dresscode” in de Champions League

Middels een uitgebreide analyse van voetbalshirts heeft Dresscode.nl onderzoek gedaan naar de prijzen, merken en kleuren van de thuisshirts van 260 voetbalclubs in 16 Europese landen (de competities die het hoogst staan aangeschreven (+Schotland). Daarnaast zijn ook de shirts (28) van alle deelnemers van de Champions League die niet tot deze landen behoren onderzocht, evenals de shirts van alle eerdere winnaars van de Champions League (en de Europacup 1).

Shirts gemiddeld duurst in Zwitserland, goedkoopst in Turkije

Gemiddelde prijs verschillende competities

Gemiddeld betalen fans in de onderzochte landen 72,35 euro voor een voetbalshirt van hun favoriete club. Eerder maakte Dresscode.nl al bekend dat de gemiddelde prijs van een Eredivisie shirt 67,19 euro is. Naar Europese maatstaven zijn Eredivisie shirts dus redelijk goedkoop te noemen. Door de sterke daling van de Turkse Lira is een shirtje in Turkije gemiddeld het goedkoopst van alle landen (28,06 euro).In Zwitserland betaalt men met gemiddeld 91,26 euro het meest.

Duurste shirt kost 150 euro

Het duurste shirt is het originele shirt van Olympique Marseille (150,00 euro, van het merk Puma). Het goedkoopste shirt is dat van het Turkse Çaykur Rizespor (18,04 euro, van het merk Nike). Hierbij dient nog wel opgemerkt te worden dat bij 65 van de 288 onderzochte clubs nog geen prijs bekend is voor de shirts voor de jaargang 2018/2019.

Kosten shirt Champions League

Gemiddeld kost een voetbalshirt van een Champions League team 93,03 euro. AS Roma en Inter Milan hebben de duurste shirts (beide 141 euro). Galatasaray heeft het goedkoopste shirt (26,02 euro).

Champions League prijzen

Prijs shirts eerdere winnaars Champions League

Prijzen van shirts van de 22 verschillende winnaars van de Champions League liggen aanzienlijk hoger dan een gemiddeld shirt van een Eredivisie club. Gemiddeld betaal je voor een shirt van een Champions League winnaar 98,38 euro, dat is liefst 31,19 euro meer dan voor het gemiddelde Eredivisie shirt.

Het duurste shirt (Olympique Marseille, Puma, 150 euro) is ruim driemaal zo duur als het shirt van Nottingham Forest (Macron 49,72 euro). Dit komt mede doordat Nottingham Forest tegenwoordig niet meer op het hoogste niveau actief is.

Real Madrid (129,95 euro) heeft als meest gelauwerde club ter wereld (13 overwinningen) toch nog 5 clubs voor zich die een duurder shirt hebben.

Nike vs adidas in Europa

De 260 verschillende clubs die zijn onderzocht spelen met 39 verschillende merken op hun shirt. Van de 16 competities die geheel werden bekeken is Nike het enige merk dat in elke competitie vertegenwoordigd is. Adidas is in 15 competities aanwezig, enkel in Oekraïne speelt geen club in de hoogste divisie met de bekende drie strepen op het tenue.

In Europa sponsort Nike 56 van de 260 teams op het hoogste niveau. Adidas is shirtsponsor van 33 clubs. Op de derde plek in Europa staat Puma met 25 gesponsorde clubs.

  1. Nike 56 clubs - € 81,15
  2. Adidas 33 clubs - € 74,72
  3. Puma 25 clubs - € 73,96
  4. Macron 21 clubs - € 72,10
  5. Joma 14 clubs - € 59,32

Nike vs adidas in de Champions League

Nike sponsort liefst 11 van de 32 Champions League deelnemers en Adidas 9 clubs. De andere sponsoren werken maximaal met 2 van de deelnemende clubs samen. Nike shirts van Champions League deelnemers kosten gemiddeld 109,63 euro en Adidas shirts van Champions League deelnemers kosten gemiddeld 97,03 euro.

Merken Champions League Sponsoren

Kleuren thuisshirts

Gekeken naar 288 profclubs in Europa zijn de meest voorkomende kleuren blauw (13%) en rood (11%). De top 5 ziet er als volgt uit:

Top 5 kleuren thuisshirts profclub

Wit, rood en blauw zijn ook de kleuren die het vaakst in een shirt voorkomen. Liefst 41% van alle shirts bevat de kleur wit, 34% bevat de kleur rood, en 33% bevat de kleur blauw.

Kampioenschappen en kleur thuisshirt

Als we kijken naar de top 5 kleuren shirts die de meeste kampioenschappen in hun eigen competitie hebben opgeleverd dan vindt er een grote verschuiving plaats. Hoewel er meer clubs in het blauw spelen hebben de teams in het rood een veel groter aandeel van de in totaal 1232 kampioenschappen gewonnen.

  1. Rood 15,5%
  2. Blauw 13,3%
  3. Rood-Wit 13,1%
  4. Blauw-Wit 8,8%
  5. Wit 7,6%

Ook grappig, van alle clubs die een rood thuisshirt hebben werd liefst 76% wel eens kampioen. Bij blauw-rood is dit 71% van de teams en bij blauw 61%.

Wit in de finale

Liefst 38% (24) van alle finales werd gewonnen door een team dat in een wit shirt speelde. In totaal zijn er 8 verschillende clubs die de Champions League of de voorloper hiervan wonnen in een wit shirt. Real Madrid behaalde 11 van hun 13 overwinningen in het wit. Opmerkelijker is dat AC Milan 6 van de 7 overwinningen behaalde in het wit. Bayern München verloor geen van de twee finales die ze in het wit speelden. In het rood verloren ze even vaak als dat ze wonnen (3 keer). De top 5 kleuren shirts waarin een Champions League finale werd gewonnen ziet er als volgt uit:

Top 5 kleuren shirt winnaars Champions League tijdens finale

Infographic voetbalshirts Champions League

Om tot deze vergelijking te komen is enkel gekeken naar de door de clubs aangewezen officiële verkooppunten. Daarnaast bekeken we de shirts tijdens de 63 finales van de Champions League (en de voorloper hiervan).

Infographic Champions League Shirts
Top