Stijlgidsen

Tenniskleding

Al eeuwenlang is tennis de sport van de elite. Hoewel het tegenwoordig door ‘iedereen’ beoefend kan worden, is het chique gehalte niet verdwenen. Het Franse ‘tenez’, ook wel ‘pak aan!’ heeft voor de term ‘tennis’ gezorgd. Het zal je dan ook niet verbazen dat, zowel voor het publiek als de spelers zelf, dresscodes voor tenniskleding gesteld zijn.

Tennis is één van de populairste balsporten. Het chique gehalte heeft voor bekende dresscodes op het veld gezorgd. Maar, waar moet je bij tenniskleding nu precies op letten?

Oorsprong van tennis

Vooral op de wereldbekende toernooien, waaronder Wimbledon en Roland Garros, zul je dresscodes tegenkomen. Het elitaire gehalte is al sinds de Middeleeuwen ontstaan: veel vooraanstaande figuren wisten dan ook graag deze balsport te beoefenen.

Met Wimbledon als uitschieter, met misschien wel de meest strikte en duidelijke dresscode: alle tenniskleding wit.

Tenniskleding heren

Mannen hebben op het gebied van tenniskleding een behoorlijke keuze. Waar ze bij wedstrijden standaard een short dragen, kunnen ze bij de training eveneens voor een lange broek kiezen. Is het wat kouder? Dan kun je ook voor een speciaal vest of een hoodie gaan.

En, waar de een graag een sportief T-shirt draagt, gaat de ander liever voor een nette polo. Beide opties zijn geoorloofd bij deze sport. Ook hier worden soepele en ademende stoffen het meest op prijs gesteld, evenals vocht-opnemend katoen.

Tenniskleding dames

Tennis is nog altijd een sport van oude tradities. Van vrouwen wordt dan ook verwacht dat zij bij wedstrijden in een rokje of tennisjurkje verschijnen. Een broek of legging mag tijdens trainingsmomenten gedragen worden.

De shirts en mouwloze tops zijn veelal van een luchtige en soepele stof, wat het speelcomfort verhoogt. Voor extra warmte kunnen vrouwen een speciaal vest of een hoodie dragen. Ook een sport-bh wordt aangeraden.

Hoewel je hedendaags allerlei kleuren tenniskleding kunt krijgen, blijft wit, zowel voor mannen als vrouwen, het meest traditioneel. Vooral bij wedstrijden zie je dit veel terugkomen; soms is dit zelfs verplicht.

Schoenen per ondergrond

Naast de juiste tenniskleding zijn goede schoenen het belangrijkste onderdeel van je tennis outfit.

Tegenwoordig heb je tennisschoenen voor verschillende ondergronden. Elke ondergrond vraagt namelijk om een eigen type grip. Zo wordt er hedendaags niet alleen meer op het authentieke gravel gespeeld: ook oppervlakten als gras, kunstgras en tapijt winnen steeds meer aan populariteit.

Heb je een favoriete ondergrond of speel je regelmatig op een bepaalde oppervlakte? Zorg dan voor bijpassend schoeisel en trek dus niet 'zomaar' iets uit het rek…

Goede tennisschoenen

Wil je zoveel mogelijk comfort? Let dan op de volgende punten wanneer je tennisschoenen aanschaft:

  • Juiste maat: Zorg voor een model dat perfect aan je voet zit. Een te krap item is niet comfortabel, maar ook te ruim schoeisel kan voor blessures zorgen.
  • Shockdemping: Een goede demping zorgt ervoor dat de vrijgekomen krachten beter opgevangen worden, bijvoorbeeld als je springt. Deze 'verende' krachten zorgen voor een hoger comfort.
  • Flexibiliteit: Aangezien je snel moet kunnen bewegen, moet ook de schoen hierin meegaan. Te zware schoenen kunnen een zekere vertraging opleveren.
  • Juiste grip: Zorg ervoor dat je schoen bij het bijbehorend type ondergrond past. Gravel vraagt namelijk om een andere grip dan tapijt of kunstgras.
  • Kies het liefst voor een bekend merk: hierdoor ben je meer verzekerd van kwaliteit en levensduur.

Populaire tenniskleding merken

Veel tennissers kiezen het liefst voor populaire tenniskleding merken aangezien deze vaak de gewenste kwaliteit bezitten. Zo kun je uit bekende sportmerken kiezen, waaronder adidas, Nike, ASICS en Decathlon. Maar, er zijn ook merken die zich in het bijzonder op tennis richten, zoals Babolat, Wilson en K-Swiss.

Deze authentieke merken weten dan ook precies waar de tennissport om vraagt, dus ook hier is de kwaliteit gegarandeerd. Ga in dit geval dus voor het merk dat het beste bij jou past: immers valt er genoeg te kiezen...

Top