Stijlgidsen

Hardloopkleding

Hardlopen: het is misschien wel de populairste bewegingsvorm van dit moment. Maar, waar moet je eigenlijk op bij het kiezen van de juiste hardloopkleding?

Zeker met hardlopen wil je goede en comfortabele schoenen hebben zodat je blessure-vrij kan blijven rond rennen. Hieronder lees je tips, maar ga ook zeker een keer langs bij een speciaalzaak. Hier kunnen ze kijken naar de afwikkeling van je voet (pronatie) tijdens het rennen en op die manier jouw ideale schoen zoeken.

Wat is hardlopen?

Hardlopen is een vorm van bewegen waarbij je in versnelde pas bepaalde afstanden aflegt. Waar de een voor een rondje van 20 à 30 minuten kiest, weten anderen tientallen kilometers of zelfs hele marathons af te leggen.

Jij bepaalt voor jezelf dan ook wat voor jou het beste werkt. En, waar je jezelf het meest prettig bij voelt. Wel hebben alle hardlopers iets met elkaar gemeen: het gebruik van goede hardloopschoenen is namelijk van essentieel belang. Maar vergeet ook niet de juiste hardloopkleding.

Waarom hardlopen?

Iedere hardloper beoefent deze vorm van bewegen voor geheel eigen redenen. Zo kan gaan om het verbeteren van de conditie, het versnellen van afvallen of omdat het je de nodige ontspanning biedt.

Bepaal voor jezelf dan ook de reden waarom je hardloopt en welk doel je wilt bereiken. Iedere snelheid en techniek heeft namelijk een eigen functie. Het lijkt misschien allemaal hetzelfde, maar toch is dat niet zo.

Goede schoenen

Zowel voor mannen als vrouwen, jong en oud is het beschikken over goede hardloopschoenen van groot belang. Zo moet de schoen allereerst goed op de voet aansluiten: een te ruim of te strak model is erg onplezierig.

Zorg daarnaast voor een exemplaar met een goede shockdemping: deze 'verende' kracht zorgt voor een hoger loopcomfort. Schoeisel dat deze kenmerken niet bezit, kan voor pijnlijke momenten zorgen.

Laag of hoger geprijsd is minder belangrijk dan de kwaliteit: déze moet goed zijn.

Geschikte hardloopkleding

Zelfs de juiste hardloopkleding is essentieel. Niet alleen moet je comfortabel kunnen bewegen, het moet ook bij het type weer passen. Daarnaast wordt zowel aan mannen als vrouwen nauwsluitende kleding geadviseerd: hierdoor ben je meer gestroomlijnd.

Ook is het fijn als de hardloopkleding goed ademt en vocht opneemt. Mannen kiezen hierbij veelal voor een -warme- hoodie, een soepel T-shirt, een joggingsbroek of een short.

Voor vrouwen zijn er strakke tops, leggings en bijpassende truien of vestjes. Eveneens is het verstandig voor een comfortabele sport-bh te gaan. Deze geeft de perfecte ondersteuning voor het hardlopen. Pas ook hier meerdere modellen om zo voor jou het juiste item te vinden.

Let op: Loop je in het donker? Zorg dan voor bescherming, zoals reflecterende bandjes. Veelal kun je deze rond je arm bevestigen. Niet alleen is dit veiliger voor jou, ook zullen er minder snel ongelukken plaatsvinden.

Tips voor de juiste hardloopschoenen

  • Pas je schoenen op het eind van de middag: 's ochtends zijn je voeten minder 'opgezet'
  • Zorg dat je beide schoenen aantrekt: ook je voeten kunnen onderling verschillen
  • De schoen moet goed aansluiten, maar zéker niet te strak zitten
  • Beoordeel de schoenen terwijl je staat: hierdoor schuift je voet meer naar voren
  • Loop een klein stukje, binnen of buiten, om zo te ondervinden of het bij je past
  • Pas je schoenen in combinatie met sportsokken
  • Probeer meerdere modellen uit alvorens je een keuze maakt: zo kun je goed vergelijken
  • De maten voor confectieschoenen, zoals sneakers, komen niet altijd overeen met hardloopschoenen: ga dus niet blind voor je standaard maat
  • Heb je als vrouw een brede voet? Probeer dan ook een mannenmodel uit

Duur of goedkoop

Niet altijd is het zo dat duurdere merken beduidend beter zijn. Ook hier kan het je als consument net wat 'rooskleuriger' voorgeschoteld worden.

Wel is het zo dat vooraanstaande merken je vaak een bepaalde zekerheid geven, zoals kwaliteit en levensduur van de hardloopkleding.

Probeer dus het liefst voor een schoen of kleding te gaan die zowel comfortabel zit als binnen je budget past.

Top