Stijlgidsen

Golfkleding

Het wordt als een echte elite sport gezien. De golfkleding voorschriften zijn dan ook chic en de golf locaties ogen veelal luxueus. Tijd dus om deze sport eens onder de loep te nemen.

Beginnen met golfen? Dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten! Hier leggen we uit wat de do’s en don’ts zijn en aan welke golfkleding voorschriften je, je dient te houden.

Golf

Golfen wordt sinds jaar en dag als een elitesport beschouwd. Inmiddels is dit beeld wel een tikkeltje achterhaald, want hedendaags kan vrijwel 'iedereen' meedoen. Wel wordt er een behoorlijk hoge contributie gevraagd om zodoende toch een vorm van exclusiviteit te bewaren.

Ook wordt er van je verwacht dat je de juiste golfkleding draagt en je aan de dresscode van de club houdt. In veel gevallen in de basis gelijk: een nette outfit, zowel voor mannen als vrouwen.

Kledingstukken met een te casual of zelfs ordinaire uitstraling zijn niet toegestaan.

Golfkleding voor dames

Wanneer je als vrouw de baan betreedt, wordt er een nette outfit van je verwacht. Als bovenzijde draag je een polo met kraagje: deze kan zowel lange als korte mouwen bezitten. Ook mouwloze polo's zijn bij golfkleding toegestaan.

De onderzijde bestaat uit een bermuda, golfrokje of verfijnde, lange broek. Een nette spijkerbroek mag ook, al dient deze geheel vrij van rafels, scheuren of vlekken te zijn.

Aan de voeten draag je speciale golfschoenen of laarzen in combinatie met kousen of sportsokken.

Golfkleding voor heren

Net als dames worden heren in de juiste golfkleding verwacht. Ook zij dragen dan een polo met kraagje. Ook hier mogen de mouwen zowel lang als kort zijn. Het shirt wordt het liefst in de broek gedragen.

Bij kouder weer kan er voor gekozen worden om over de polo een v-halstrui te dragen.

De onderzijde mag bestaan uit een lange broek of een bermuda voor de warmere dagen. Een broek die tot over de knie loopt, is niet toegestaan. Wel kun je een nette spijkerbroek aantrekken, al mag deze geen rafels, scheuren of vlekken bevatten.

In de speciale golfschoenen worden sportsokken of kousen gedragen.

Regels clubhuis

Hoewel het enigszins tot de ongeschreven regels behoort, is het ook een vereiste: algemene golfkleding regels in het clubhuis. Ben je namelijk binnen? Dan draag je geen petten, hoeden of zonnekleppen.

Ook zonnebrillen hoor je dan niet te dragen. Om de ruimte zo 'netjes' mogelijk te houden, worden veel kledingstukken naar de garderobe gebracht. Overjassen, jasjes, petjes en hoeden horen niet in het 'hart' van het clubhuis.

Is er een prijsuitreiking? Dan wordt er een chique kledingstijl van je verwacht, zoals een net jasje. Een stropdas wordt op prijs gesteld, maar is niet verplicht.

Etiquette

De 'etiquette' van de golfsport staat voor de gedragsregels die algemeen voor een golfclub gelden. Dit is niet alleen respect hebben voor de club en baan, maar ook voor de medespelers. Verder zorg je voor de juiste golfkleding.

  • Veiligheid voorop: Hoewel je het wilt voorkomen, gebeuren er bij de golfsport nog altijd ongelukken. Zo moet je minstens twee meter afstand nemen van degene die slaat. Ook sla je niet af wanneer iemand voor je loopt. Gaat de bal de verkeerde kant op? Dan roep je 'FORE' om medespelers te waarschuwen.
  • Respectvol gedrag: Zorg ervoor dat medespelers zich goed kunnen concentreren. Leid hem of haar niet af met geluiden, praat niet en vermijd 'in de weg lopen'. Ga respectvol met anderen om.
  • Speeltempo: Probeer de boel zo min mogelijk te vertragen. Zorg dat je spullen snel klaar staan en houd de speelballetjes goed in de gaten. Neem dan ook niet al te veel tijd voor de 'perfecte bal': die tijd heb je niet. Probeer aan een snel verloop mee te werken.
  • Toon respect naar de baan: Heb je een vorm van schade toegebracht, zoals bij een pitchmark? Probeer deze dan zoveel mogelijk te repareren. Dit geldt eveneens voor plaggen: stukjes grond die je eruit hebt geslagen. Ook wordt er van je verwacht dat je de bunkers aanharkt.
  • Baanpersoneel: Het baanpersoneel heeft altijd voorrang. Geven zij instructies? Dan dien je hiernaar te luisteren.
Top