
Veters strikken: de beste technieken!
Veters strikken doe je zo
De techniek van het veters strikken is makkelijk om onder de knie te krijgen. Ze kunnen je helpen, afhankelijk van;
- het materiaal van de schoenveters
- het aantal veterogen
- de manier waarop je ze vastknoopt
Wat niet iedereen weet is dat de veters strikken van je sport- of wandelschoenen op de juiste manier, een groot verschil kan maken in de manier waarop de schoenen comfort bieden en je voetzolen ondersteunen.
Wegglijdende hiel
De voet op zijn plaats houden is noodzakelijk bij een constante herhaling van beweging. Een wegglijdende hiel kan resulteren in instabiliteit, waardoor je eerder een blessure kunt oplopen. Het is wetenschappelijk bewezen dat het gebruik van het 7e veteroog en het maken van een lus-vetersluiting je prestaties kan verbeteren en een wegglijdende hiel voorkomt.
Pijnlijke tenen
Pijnlijke krampen kunnen voorkomen worden door je veters zo te strikken dat de knelling stopt. Dit doe je door meer ruimte te laten in de voorvoet, waardoor er minder risico is op pijn aan de tenen, gevoelloosheid in de tenen en zelfs het bestrijden van zwarte nagels.
Smalle voeten
Bij smalle voeten is het in eerste instantie belangrijk om voor schoenen te kiezen die ontworpen zijn voor dit type voet. Vervolgens is het belangrijk te onthouden dat je wél ruimte in je schoen nodig hebt wanneer je gaat wandelen of hardlopen. Te strakke schoenen en veters kunnen leiden tot gevoelloosheid en blauwe plekken, en dit wil je natuurlijk voorkomen.
Smalle hiel en wijde wreef
Sommige wandelaars en hardlopers zijn gebaat bij meer (adem)ruimte in de schoen. Om aan deze eis te voldoen kies je een schoen die speciaal is ontworpen om lucht door te laten. Tijdens het wandelen of rennen zelf is er een vetertechniek voor de veters die het mogelijk maakt om de strakheid en grip aan te passen. Dit doe je door de veters strakker aan te trekken of juist losser te maken tot ze comfortabel aanvoelen. Houd er rekening mee dat je voeten vaak iets op zullen zwellen tijdens het wandelen of rennen.
Wijde wreef
Een brede voorvoet komt vaak voor. Sommige merken spelen hier slim op in
door bredere sneakermodellen te ontwerpen. Toch helpt het vaak al om de manier waarop je je veters strikt aan te passen. Zo kun je ervoor kiezen om de voorste veterogen alleen aan de zijkanten te strikken.
Wijde voet
Bij een brede voet kan het helpen om de veters kruislings te strikken en de voet zo meer ruimte te geven, maar de voet alsnog goed te ondersteunen en houvast te bieden. De schoen zit dan losser, waardoor je meer voetruimte hebt. Brede voeten komen vaak voor, waardoor sommige sneakermerken hier handig op inspelen door hun modellen breder te ontwerpen.
Te strak aan de bovenkant
Wanneer de bovenkant van de voet oploopt bestaat de kans dat elk paar schoenen over het bovenste deel van je voeten wrijft, waardoor rennen al gauw pijnlijk wordt. Ideaal hiervoor is de "parallel vetersluiting" om de druk aan de bovenkant van de schoen te verminderen.
Plaatselijk te strak
Wanneer een schoen op een bepaalde plek te strak zit, is het nodig om druk weg te halen. Door deze techniek toe te passen kun je de veters tijdens het rennen gemakkelijk losser of juist strakker maken, waardoor er geen ‘voet-moeheid’ ontstaat.
Hoge wreef
De vetertechniek voor de hoge wreef komt van pas om de stabiliteit van de voet te optimaliseren. Maak de veters bij de bovenste twee gaten vast en strik ze in het midden aan de zijkanten, om ervoor te zorgen dat de wreef op zijn plaats blijft op de zool.
Hoge voetboog
Mensen met een hoge voetboog zijn gevoelig voor de uitgaande voet-rol-beweging tijdens het wandelen of hardlopen. Door de hiervoor benodigde vetertechniek toe te passen zal de schoen meer ondersteuning en comfort bieden.
Platte voeten
Een ander veelvoorkomend probleem is het hebben van platte voeten. Sommige mensen beweren dat stabiliteitsschoenen hierbij kunnen helpen. Een hele industrie is erop gericht om mensen van dit soort pijnprobleem te bevrijden met speciale soorten schoenen en orthopedische zolen. De oplossing voor platvoeten verschilt per voet. Wij kunnen in ieder geval adviseren om de volgende vetertechniek toe te passen om overstrekking en irritatie aan pezen te voorkomen. Deze speciale techniek voor platte voeten kan al enorm veel comfort bieden.
Opgezwollen voeten
Iedereen is er wel bekend mee: je gaat voor een goede wandeling of ren-sessie en gaandeweg zwellen je voeten op door warmte. Gelukkig is hier een oplossing voor. Door de techniek voor gezwollen voeten toe te passen krijgt de sneaker een flexibele pasvorm en rekt deze mee bij zwelling. Kijk goed naar de infographic om deze techniek meester te worden!
Houd in gedachten dat niet alle veterstrik-technieken voor iedereen werken. Het beste is om een techniek te proberen en, met een paar rondjes door het huis, de sneakers alvast in te lopen. De manier waarop je je veters strikt beïnvloedt het comfort en de pasvorm, en daarmee ook je prestaties!