Stijlgidsen

adidas Superstar

De adidas Superstar is misschien wel de populairste sneaker van adidas. Deze klassieker is in 1969 uitgebracht en sindsdien niet meer uit het modebeeld verdwenen.

De bekende witte sneaker, met zijn iconische zwarte strepen, is oorspronkelijk afgeleid van de basketbalschoen. De eerste dragers waren dan ook de grootste basketballers van de wereld. Toch wordt hij tegenwoordig vooral als casual schoen gedragen.

De adidas Superstar

Van volwassenen tot kinderen, de adidas Superstar is vandaag de dag voor iedereen hip. De sportieve schoen is jaren geleden vooral een hit geworden door de hip-hop scene en artiesten die hem droegen. Eigenlijk zijn veel sneakers door deze subcultuur populair geworden.

De schoen is op de markt gebracht als de witte sneaker met de bekende zwarte strepen, een echte klassieker dus. Maar aangezien de doelgroep van de adidas Superstar steeds breder werd, zijn er nog veel verschillende modellen bijgekomen.

Sneaker evolutie

Ook de strepen, neus en de bekende achterkant heeft verschillende kleuren en vormen aangenomen in de afgelopen jaren. Zo heb je de Superstar nu bijvoorbeeld geheel in het zwart of met alleen een 'glitterneus'. Ook roze, zilveren of gouden strepen zijn verkrijgbaar voor zowel kinderen als volwassenen.

De sneaker kan weer verder verdeeld worden in verschillende uitgaven, maar de verschillen tussen de verschillende uitgaves zijn nihil.

  • Basketbal: de Basketbal Superstar is een variant die erg lijkt op de retro sneaker. Hij is iets platter en heeft grotere banden om de zool.
  • Retro: de Retro versie is de klassieke variant zoals hij in 1969 op de markt is gebracht, inclusief de strepen.
  • Verder heb je nog de Skateboarding, de Slip-On, de Casual versie en als allerlaatste de Tonal. De Tonal betekent 1 kleur.

Geschiedenis van adidas

Een van de meest bijzonder verhalen, als je kijkt naar merkengeschiedenis, is misschien wel het merk van adidas.

Twee broers genaamd Adi en Rudolf die samen zijn begonnen, maar later ieder voor zich twee mooie sportmerken de wereld in brachten. Adi begon een kleine schoenmakerij vanuit zijn schuurtje in de achtertuin. Zijn broer Rudolf voegde zich later bij dit kleinschalige bedrijfje en met de creativiteit van Adi en het commerciële brein, groeide Gebrüder Dassler Schuhfabrik al snel uit tot een echt bedrijf.

Na de Tweede Wereldoorlog veranderde de band tussen de broers en gingen zij vele kilometers van elkaar vandaan wonen. Rudolf begon hier een sportmerk, Puma, wat bijna net zoveel bekendheid genereerde als het merk adidas van Adi. Adi borduurde verder op hun: Gebrüder Dassler Schuhfabrik, die natuurlijk na de oorlog een andere naam had gekregen. Adi Dassler noemde zijn nieuwe schoenenbedrijf adidas en een groot merk was geboren.

Hoe draag je de Superstar

De adidas Superstar is zeker niet meer alleen voor sportieve doeleinde. Sterker nog, hij wordt nu vaker als casual sneaker gedragen.

De adidas is onder vele broeken te dragen. Denk aan een spijkerbroek in alle tinten denim, een zwarte broek of, wanneer je sneaker wit is, onder een kaki of groene broek. In 2016 is de trend al langzaam opgekomen, maar ook in 2017 kunnen vrouwen de sneakers ook onder een rok of jurkje dragen. Denk hierbij aan een casual, bodycon jurkje met daaronder je adidas Superstar.

Om je Sneaker goed tot ze recht te laten komen is het hip om twee centimeters tussen je broek en je sneaker te laten, hij hoeft niet op de schoen terecht te komen. Daarnaast mogen de veters zowel vastgeknoopt als los gedragen worden. Met losse veters wordt bedoeld, dat je de veters in je schoen stopt zodat er geen opvallende knoop op je schoen zit.

De Superstar is voor zowel mannen als vrouwen erg populair en kan bij meerdere gelegenheden gedragen worden.

Samenwerkingen en limited editions

Tegenwoordig zie je steeds meer bekende artiesten een samenwerking aangaan met grote merken. Ook adidas is een merk dat graag opvallende samenwerkingen aangaat en heeft dan ook in 2017 een schoen gereleased met niemand minder dan Stan Smith.

De bekende tennisser werd tijdens zijn gehele carrière gesponsord door adidas. De sneaker en de lounge zijn enorm populair, je komt adidas Stan Smith dan ook op elke webshop en in elke winkel tegen. De Stan Smith lijkt hier en daar veel op de adidas Superstar, maar het verschil is duidelijk. De bekende strepen heeft de collectie van Stan Smith niet. Verder is de sneaker wat vlakker en minder compact. Ook deze collectie is in meerdere kleuren verkrijgbaar.

Maar Stan Smith is zeker niet de enige samenwerking die adidas is aangegaan. Om een klein idee te geven, hier wat opvallende Superstars op een rij.

Adidas Superstar

Black Tie x David Z

Deze geheel zwarte sneaker is in samenwerking met David Zaken, een groot eigenaar van een schoenenwinkel, ontworpen. De schoen moest bij het project Black Tie passen. Om de exclusiviteit hoog te houden, zijn er maar 400 modellen van ontworpen en verkocht. De schoen is geheel zwart en heeft een hoge glans om hem zo wat chiquer te maken in plaats van sportief.

Neighborhood, Shinsuke Takizawa x Superstar 80's

Deze versie was zo exclusief dat het aantal wat verkocht is, geschat wordt op 50. De zwarte sneaker met witte strepen was te herkennen aan de gouden afbeelding op de tong van de sneaker. Ook deze sneaker is in 2008 gereleased.

Adidas Superstar

adidas 'Stars and Stripes' Pack Superstar

Deze versie ging vooral om de kleuren en strepen die op de schoen gedrukt werden, dan om het model van de sneaker. De Stars and Stripes uitvoering is een echt Amerikaans model en geheel in de kleuren van de Amerikaanse vlag. De Stars and Stripes versie is uitgekomen in 2009.

adidas Originals Valentine's Day Pack

Voor valentijn heeft adidas de Superstar uitgebracht met hartjes en de kleuren rood. Je moet er maar zin in hebben deze dagelijks te dragen, toch is ook deze uitgave weer een succes geweest.

Adidas Superstar

Kermit the Frog x adidas Superstar II

Deze uitvoering is misschien wel één van de opvallendste versies die adidas heeft uitgebracht. De sneaker is in samenwerking met Kermit de Kikker (van Sesamstraat) ontworpen. De schoen is geheel in het groen, met witte strepen en heeft een kikkerpoot aan de bovenkant.

Naast deze opvallende versies zijn er nog veel meer limited editions van adidas Superstar. Toch blijft de klassieke versie met wit met zwarte strepen het meest populair.

Top