Stijlgidsen

Sandalen

Bij temperaturen van 20+ graden kiezen veel mensen al snel voor een luchtige outfit. Maar niet alleen je kleding zou luchtig moeten zijn: ook je schoenen moeten zeker niet te warm aanvoelen.

Dat broeierige gevoel rond je voeten, daar wordt immers niemand gelukkig van. Een goede optie wordt dan ook door sandalen gevormd. Maar wat moet je vooral wel en niet rond deze schoen doen? Hoe kun je ze het beste dragen?

Shop dames Shop heren

Sandalen

Sandalen zijn één van de meest fijne type schoenen tijdens de warmere jaargetijden. Ze zijn luchtig en open waardoor je niet dat ‘opgesloten’ en soms ook broeierige gevoel kunt krijgen. Ook komt dit model in verschillende uitvoeringen voor: zo kun je kiezen voor een ‘Bohemian’ slipper, items met een plateauzool, een sleehak of de juist elegante sandaletten met hoge hak.

Daarnaast zijn ze ook nog eens in verschillende tinten verkrijgbaar, denkende aan aardse kleuren, pasteltinten of juist metallic uitvoeringen, zoals zilver, brons en goud. Deze laatste kunnen de outfit net iets meer ‘glam’ geven. Qua soorten en stijlen zijn er dus genoeg opties te vinden. Maar, wat moet je nu zeker wel en niet doen?

Do's

 • Combineer je sandalen met een vrijblijvende of casual-chique outfit, zoals een short met een elegante top, een luchtige jumpsuit of een zomers jurkje. Maak de outfit af met bijpassende sieraden, zoals kleurrijke armbanden of een subtiel, gouden kettinkje.
 • Draag je sandalen tijdens privégelegenheden, zoals een feestje, een avond op het terras of een middagje winkelen; hier past de sandaal perfect bij.
 • Geef je schoenen met enige regelmaat een onderhoudsbeurt; zo blijft het model langer mooi.

Don'ts

 • Het is misschien voor de hand liggend, maar het dragen van sokken in sandalen is een absolute ‘no-go’. Het maakt de schoen in één klap een stuk minder charmant en het past er simpelweg niet bij. Dus, bewaar die sokken maar fijn in je kast.
 • Trek ook liever geen sandalen bij zakelijke gelegenheden aan; hiervoor is dit type schoeisel net iets te vrijblijvend.
 • Combineer je sandalen niet met een sportieve outfit, zoals een joggingsbroek met een hoodie. Deze stijlen passen niet bij elkaar en horen niet bij het ‘zomerse’ gehalte.

Tips & Tricks

Je wilt je sandalen natuurlijk zo mooi mogelijk houden zodat ze maar in minimale mate aan kwaliteit verliezen. Maar, hoe kun je dat nu het beste aanpakken?

 • Poets je schoenen met regelmaat om je schoeisel in een perfecte conditie te houden.
 • Heb je je sandalen bewerkt? Leg je schoenen dan nooit op de verwarming voor een ‘sneller-droog’ effect; hierdoor kunnen er barstjes in het materiaal ontstaan.
 • Zijn je sandalen van leer? Verzorg deze dan met bijvoorbeeld bijenwas: deze weet het leer te laten ademen en in optimale staat te houden.
 • Geef je sandalen of sandaletten af en toe wat rust. Je voeten verliezen namelijk vocht; de schoen moet de tijd krijgen dit te verwerken. Draag je ze met regelmaat? Dan zullen ze sneller slijten en mogelijke geuren achterlaten. Best een leuke reden om dus een extra paar aan te schaffen!
 • Is je schoenzool wat glad? Dan kun je dit verhelpen met een schuurpapiertje. Proberen waard, toch?
 • Heb je een vlek op je suède sandalen? Stoom deze dan met kokend water en probeer de vlek te verwijderen met een gummetje.

Om je sandalen in optimale staat te houden, is het dus belangrijk deze met regelmaat een kleine onderhoudsbeurt te geven; zo heb je er een lange tijd plezier van én ze blijven er mooi uitzien. Het kost je misschien wat moeite, maar je krijgt er veel voor terug.

Top