Stijlgidsen

Onderhoud aan je schoenen

Als je schoenen hebt gekocht waar je weg van bent, dan wil je dat deze zo lang mogelijk mee gaan. Goede verzorging is dab belangrijk. Hier lees je hoe je welk type schoen het beste kan onderhouden.

Shop dames Shop heren

Tips en tricks

Onderhoud aan je schoenen

De meest gangbare trucs, zoals het gebruik van schoenspanners om de schoenen in model te houden en het gebruik van een schoenlepel om de hiel goed te houden, hoeven we hier uiteraard niet met je te delen.

Ook hoeven wij je niet te vertellen dat je je schoenen rust moet geven en om de dag moet dragen om zo slijtage te voorkomen. Hopelijk heb je wel iets aan de andere tips en tricks.

Te kleine schoenen

Iedereen heeft wel een paar schoenen die net iets te klein zijn en hierdoor knellen. Je kunt ze passender maken door ze in een middagje met de dikste sokken die je hebt uit te lopen. Maak je sokken vochtig en houd ze aan tot je sokken droog zijn. Blijf wel bewegen: door de beweging vormt de schoen zich beter naar je voet.

Een andere optie is om boterhamzakjes te vullen met water en deze in je schoenen te stoppen. Leg je schoenen vervolgens een poosje in de vriezer en je zult zien dat door het uitzetten van het water (doordat het ijs wordt) de schoenen net die paar cruciale millimeters ruimer zullen worden.

Mocht dit niet het gewenste effect hebben, kijk dan eens bij een erkend schoenhersteller of deze de schoenen kan verbreden (te grote schoenen kunnen ze soms ook weer passend maken). Voorkomen is echter beten dan genezen. Je kunt het beste schoenen kopen in de namiddag. Op dat moment van de dag zijn je voeten het meest uitgezet, en zo voorkom je dat je knellende of te kleine schoenen koopt.

Krakende schoenen

Krakende schoenen (bijvoorbeeld die van Van Bommel) kunnen erg irritant zijn als je tijdens een belangrijke business meeting te laat bent en stiekem binnen probeert te sluipen. Dit voorkom je door de schoenen een nachtje op een natte dweil of doek in de gang te leggen en daarna de binnenkant met talkpoeder in te smeren.

Natte schoenen

kauwgom onder schoen

Als je in Nederland woont zal je ongetwijfeld regelmatig last hebben van natte schoenen. Wil je ze snel weer droog hebben? Stop ze dan vol met droge kranten en vervang de natte kranten na een paar uur.

Nog beter is om een paar cederhouten schoenspanners te gebruiken. Deze onttrekken het vocht maar houden de schoenen tevens in model.

Leg je schoenen nooit op de verwarming: sommige materialen kunnen hierdoor erg krimpen of uitdrogen. Door het te snel drogen kunnen bovendien barsten ontstaan. Je schoenen in de buurt van een warmtebron leggen kan wel. Maar leg ze er nooit direct bovenop of tegenaan.

Sneeuwranden op leren schoenen

Sneeuwranden op leren schoenen zien er niet al te fris uit. Om deze weg te werken kun je de plekken poetsen met gelijke delen kalkvrij water en witte azijn. Laat ze dan rustig drogen en smeer ze vervolgens goed in met schoensmeer.

Onverwachte kras

Loop je naar een belangrijke meeting of een feestje en merk je dat je per ongeluk met je leren schoenen tegen de muur of een steen bent aangestoten? Zit er nu een lelijke kras op en heb je geen schoensmeer bij de hand? Dit kan je vaak verhelpen met een beetje lippenbalsem. Zorg uiteraard wel voor een transparante, kleurloze balsem.

Zweetvoeten

Talkpoeder is ideaal wanneer je zweetvoeten hebt. Doordat talkpoeder het vocht opneemt, blijven de schoenen langer mooi. Talkpoeder is daarnaast ideaal wanneer je schoenen afgeven aan de binnenkant.

Onderhoud voor verschillende types schoenen

Elke schoen heeft een andere verzorging nodig. Belangrijk is dat je de schoenen in elk geval regelmatig reinigt en controleert. Deze controle doe je zodat je bij eventuele schade tijdig naar een schoenhersteller kunt gaan.

Verzorging laarzen

Enkellaarsjes

Veel vrouwen hebben hoge laarzen in de garderobe. Ze liggen er alleen vaak nogal duf bij doordat de schacht slap op de grond hangt. Geen zin (of geld) om laarzenspanners te kopen?

Je kunt hier makkelijk ook lege frisdrankflessen voor gebruiken. Op deze manier blijft de schacht ook strak. Belangrijk is dat de schacht niet elke keer dubbel slaat.

Hoewel een laarzenknecht ideaal lijkt, raden wij af deze te gebruiken. Door het gebruik van een laarzenknecht kunnen de hielen van de laarzen namelijk sneller beschadigen. Doordat de kracht te veel op één punt wordt geconcentreerd kan de hielpartij zelfs afscheuren.

Verzorging sneakers

Nee, niet in de wasmachine gooien! Echt, wil je langer met je sneakers doen, dan behandel je ook deze schoenen met respect. Gewoon met een stoffen doek voor de grote oppervlakken en bij de naden gebruik je een oude tandenborstel om het vuil daar goed weg te krijgen.

Op witte sportschoenen kun je vuil ook met witte tandpasta proberen weg te poetsen. Als ze echter zeer vuil zijn dan kan het zijn dat een schuurmiddel zoals CIF beter werkt.

Onderhoud kinderschoenen

Van alle schoenen hebben kinderschoenen het misschien nog wel het zwaarst te verduren. Kinderen spelen vaak en graag in zand, en hoewel dit vaak zacht aanvoelt, bestaat het grotendeels uit kleine steentjes met scherpe randjes. kinderschoenen slijten dan ook snel als ze niet goed onderhouden worden.

Poets ze daarom regelmatig en vergeet vooral de stiknaden niet, deze zijn extra kwetsbaar. Bij schoenen met klittenband moet je dit klittenband regelmatig reinigen om er voor zorgen dat deze correct blijft werken.

Verzorging leren schoenen

Er bestaan vele verschillende soorten leer en allemaal hebben ze een eigen behandeling nodig. Om leren schoenen te reinigen kan het beste gebruik gemaakt worden van een borstel om het reeds gedroogde vuil te verwijderen. Of je leren schoenen moet inspuiten is ook afhankelijk van het type leer.

Glad leren schoenen onderhouden

leren schoenen

Glad leren schoenen zijn van alle leren varianten het eenvoudigste te onderhouden. Zorg dat het eventuele vuil op de schoenen droog is. Verwijder vervolgens de veter en borstel het vuil van de schoenen af.

Mocht er wat hardnekkig vuil op zitten, dan kan dit meestal met een licht vochtige doek worden weggepoetst. Het is echter beter om dit met een doek met daarop schoencrème in de kleur van de schoen te doen. Een aanschop streep is droog te verwijderen met een kleurloze gum.

Zodra de schoen weer schoon en droog is kan de schoen worden ingesmeerd met een schoenpoets op basis van bijenwas. Schoenpoets op basis van siliconen is funest voor je schoenen omdat leer moet kunnen ademen.

Kies voor schoenpoets met een neutrale kleur of een poets in de kleur van de schoenen. Wil je de kleur van je schoenen zo lang mogelijk goed houden? Ga dan voor de neutrale variant want de kans dat de schoenpoets exact dezelfde kleur heeft als jouw schoenen is vrij klein. Smeer er ook niet te veel schoenpoets op want zoals gezegd: leer moet kunnen ademen.

Na een kwartier is de schoenpoets goed ingetrokken en kan deze worden opgepoetst met een katoenen doek. Heb je schoenen met gaatjes, dan kan je dit het beste met een borstel behandelen en later nog extra oppoetsen met een katoenen doek.

Mocht je ooit een watervlek op je leren schoen krijgen, dan kun je die goed verwijderen door er met vaseline over te wrijven tot deze goed geïmpregneerd is. Vervolgens wrijf je het uit met wol.

Suède schoenen verzorgen

Suède schoenen

Suède schoenen zijn misschien wel de lastigste leren schoenen om te verzorgen. Door de open-porige structuur lijken deze schoenen wel vuil aan te trekken.

Daar komt nog bij dat suède schoenen zeer snel vocht opnemen. Je doet er dan ook goed aan om de schoenen in één keer helemaal nat spuiten met een beschermende spray (bijvoorbeeld een Nanopro spray). Als de schoenen weer droog zijn moet je ze met een natuurcrêpeborstel weer opborstelen zodat de vezels niet op elkaar geplakt blijven zitten.

Bij ernstige vervuiling kun je overwegen om zeer voorzichtig een slijpblokje te gebruiken. De nadruk ligt hier op voorzichtig want je wilt het leer uiteraard niet  beschadigen.

Om de kleur op te frissen kun je het beste een suède-nubuck-spray in de kleur van de schoenen gebruiken. Spuit de schoenen hier gelijkmatig mee in en borstel de schoenen als deze weer droog zijn op met de natuurcrêpeborstel.

Onderhoud Nubuck schoenen

Nubuck wordt net als suède erg gemakkelijk vuil. Wel is nubuck een stuk steviger. Voor het onderhouden van schoenen van nubuck houd je de richtlijnen van suède schoenen aan. Uiteraard moet je wel kijken naar sprays en borstels (zoals een nubuckblokje), die speciaal voor nubuck leer gemaakt zijn. Een vetvlek kun je met talk verwijderen. Talk neemt namelijk goed het vet op.

Vet leer (Waxed nubuck) verzorgen

Vet leer behandel je als leren schoenen, alleen smeer je ze niet in met schoenpoets maar met bijenwas of leervet. Belangrijk bij vet leren schoenen is dat je de wax niet uitwrijft.

Metallic leer / lakschoenen onderhouden

Bij metallic leren schoenen  zit er een coating over de schoenen die is voorzien van glans. Kies voor een spray die hier speciaal voor is gemaakt, want metallic materiaal is over het algemeen zeer kwetsbaar. Maak ze verder schoon als ware het een gewone leren schoen.

Wit leren schoenen verzorgen

Geen schoen zo mooi voor de zomermaanden als een wit leren schoen. Wit is echter zo besmettelijk als de pest, en heeft hierdoor extra verzorging nodig. Wit leer reinig je met een polish. Eerst insmeren en vervolgens uitwrijven om zo het vuil te verwijderen. Draag je ze dagelijks, doe dit dan minimaal 1 keer in de twee weken.

Bescherm de witte leren schoenen met een neutrale Nanoprospay (1 à 2 keer per week bij dagelijks dragen) en nooit met bijenwas. Daglicht kan witte schoenen die met bijenwas zijn ingesmeerd snel geel doen kleuren. Als de spray enkele minuten heeft ingetrokken kun je hem met een uitwrijfborstel uitsmeren.

Top