Gucci

De geschiedenis van Gucci

In 1906 startte Gucci in Florence "het Huis van Gucci”. Dit winkeltje was oorspronkelijk bedoeld voor de verkoop van leer. Maar de ontwerper was zeer creatief en begon tassen voor ruiters te ontwerpen.

Uiteindelijk opende hij in 1921 een kleine tassenfabriek in Florence. Hij liet de

Lees meer

  3.109 producten gevonden in 7 shops

  De geschiedenis van Gucci

  In 1906 startte Gucci in Florence "het Huis van Gucci?. Dit winkeltje was oorspronkelijk bedoeld voor de verkoop van leer. Maar de ontwerper was zeer creatief en begon tassen voor ruiters te ontwerpen.

  Uiteindelijk opende hij in 1921 een kleine tassenfabriek in Florence. Hij liet de tassen maken door de beste Florentijnse tassenmakers en had dan ook al snel een goede reputatie. Hij kon dan ook al in 1938 uitbreiden naar Rome. Door zijn succes groeide zijn eenmanszaak uit tot een familiebedrijf en sloten zijn zoons Aldo, Vasco en Rodolfo zich bij hem aan. Er kwam toen nog een uitbreiding naar Milaan in 1951.

  Nog vlak voor Guccio Gucci stierf in 1953 werd het merk wereldwijd beroemd en opende het eerste overzeese filiaal zich in Manhattan. Het bedrijf werd toen overgenomen door zijn zonen Aldo, Vasco en Rodolfo.

  Het ontwerp

  Het was uiteindelijk Aldo die aan het eind van de jaren '60 het bekende logo met de dubbele 'G' initialen ontwierp. De bekende tassen met het wereldwijd bekende logo, is dus eigenlijk afkomstig van Aldo Gucci.

  Het mode-imperium

  Ondanks dat het assortiment van artikelen zich steeds meer uitbreidde, blijft Gucci vooral bekend om zijn exclusieve lederwaren. Toch ging het het bedrijf niet altijd voor de wind. Met de komst van de kleinzoon van Gucci in 1983, ging het bergafwaarts met het mode-imperium.

  Aan het einde van de jaren '80 ging Gucci zelfs zo goed als failliet. Het is uiteindelijk Tom Ford geweest die het bedrijf in de jaren '90 weer helemaal terug gebracht heeft. Hij zorgde ervoor dat het bedrijf weer winst ging maken. Tom Ford is tot 2004 gebleven.

  De man van Unilever

  Ondanks veel kritiek, heeft Robert Polet (een Nederlander) weer een succes van Gucci kunnen maken. Hij werd gevraagd als bestuursvoorzitter en zorgde voor een aantal topjaren. Maar omdat Pinault van PPR in 2011 uiteindelijk meer directe controle uit wilde oefenen over het merk, stapte Robert Polet na een aantal succesvolle jaren als topman op.

  Huidige acties

  Naast de nog steeds luxe lederwaren, ontwerpt Gucci ook al jaren kleding. Een deel van de opbrengst van enkele kledinglijnen gaan naar UNICEF. Daarmee zijn ze een van de grootste partners voor het UNICEF Schools for Africa programma. Voorlopig lijkt het erop dat Gucci nog niet uit de markt verdwenen is en steeds weer nieuwe ideeën heeft om het bedrijf in de top van de modebranche te houden.

  Annuleren Filters
  Top